banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Şanlıurfa’da büyük deprem riski taşıyor
Deprem açısından risk arz eden mevcut binalar için alınması gereken önlemler, Şanlıurfa’da yeni üretilecek olan konutların denetimi ve bu konutlarda kullanılacak yapı malzemelerinde, özellikle betonda kullanılan agregaların üretildiği ocakların denetimi ve beton üreten santrallerin denetimi konuları tartışıldı



Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Zeki Yıldırım konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı “Şanlıurfa’nın mevcut deprem haritalarında her ne kadar 3. derece deprem bölgesi olarak derecelendirilmişse de aktif fay hatlarının Şanlıurfa’nın yakınından geçiyor. Ayrıca Şanlıurfa üzerinde yapılan bilimsel sismolojik araştırmalar neticesinde ilimiz 2. derece deprem bölgesi olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu durumdan dolayı Şanlıurfa’nın da deprem yönünden büyük bir risk taşıdığını söyleyebiliriz” dedi.



Başkan Zeki Yıldırım  binaların yapısal durumu için ise şu tespitlerde bulundu; İlimizin kenar mahallelerinde kaçak yapılaşmanın olduğu bölgeler, Bahçelievler mahallesindeki binalar, Bamya suyu bölgesindeki binalar, Yenişehir bölgesinin büyük bir kısmındaki binalar, Yeşildirek mahallesindeki binalar ve Karaköprü belediyesi sınırları içerisinde bulunan, 2007 deprem yönetmeliğinden önce ruhsatlandırılmış binalar, olası bir orta ölçekli depremde can ve mal kaybına sebebiyet verecek düzeyde hasar görebilirler. Bu riskler göz önüne alındığında Şanlıurfa’nın acil bir “Deprem Master Planı”na ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bu plan çerçevesinde riskli bölgelerdeki bu binaların uzun vadeli bir planlama ile çeşitli değerlendirme metotlarıyla malzeme analizleri yapılarak risk haritalarının çıkartılıp çalışma sonucunda gerekli onarım-güçlendirme ve hatta gerekirse yıkım kararlarının verilmesi gerekiyor” dedi.





Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Osman Baysal ise İlimizin gerek alt yapısı gerek üst yapısı konusunda böyle bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu  Ticaret ve Sanayi Odası olarak böyle bir çalışmaya finansal destek sağlamak dâhil ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini belirtti. Osman Baysal yapı malzemesi olan betonun elde edilmesinde kullanılan agregaların temin edildiği kırma taş ocaklarının malzemelerinin beton üretimine elverişli olup olmadığının sıkı denetime alınması gerektiğini ve bununla birlikte beton üreten santrallerinde sürekli olarak denetim alında tutulmasının bundan sonra üretilecek konutların deprem güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.



Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Can Hallaç da Kurum olarak şuanda üretilen konutlarda kullanılan yapı malzemelerini sürekli olarak denetlediklerini ve bu konuda daha iyi bir denetim sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Mevcut binaların durumuyla ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Zeki Yıldırım’la aynı görüşte olduğunu söyleyen Can Hallaç “Şanlıurfa Deprem Master Planı”nın oluşturulması ve hayata geçirilmesi için tam destek vereceğiz” dedi. Bu planın oluşturulması ve uygulanması için ise gerekli teknik altyapı ve teknik personelin hazırlanması için öncelikle bu konuda uzman akademisyenler tarafından bir eğitim çalışması yapılması gerektiğini söyledi.



Şanlıurfa Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Güllüoğlu, Şanlıurfa Belediyesi İskan Müdürü Mehmet Kızılelma ve Şanlıurfa Belediyesi İmar Müdürü Hamdi KAYSI ise Belediye olarak daha önce Bahçelievler bölgesinde mevcut binalar üzerinde küçük çaplı pilot bir çalışma yürüttüklerini ve bu çalışma neticesinde 17 adet bina için yıkım kararı çıkarıldığını ve bu kararın uygulandığını söylediler. Böylesi küçük bir çalışma bile kendilerine riskin büyüklüğü konusunda gösterge olduğunu söyleyen Şanlıurfa Belediyesi heyeti Şanlıurfa için yapılacak “Deprem Master Planı”na tam destek vereceklerini açıkladı.



Karaköprü Belediyesi İmar Müdürü Ömer Faruk İriadam ve İnşaat Mühendisi Gürkan Baltacı ise Karaköprü’deki binaların büyük bir kısmının yeni ve denetimli yapıldığını fakat Karaköprü’de 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış binaların büyük bir kısmında deprem risk analizinin yapılmasının gerekli olabileceğini bildirdi. Ömer Faruk İriadam “Deprem Master Planı”nda gereken tüm desteği vereceğiz” dedi.





Toplantıda sonuç olarak, katılan tüm kurumların ortak mutabakatıyla “Deprem Master Planı”nın hazırlık çalışmalarına bir an önce başlanması bunun için gerekli Teknik altyapının oluşturulması ve gerekli Teknik Personel Eğitiminin uzman bir akademisyen tarafından verilmesinin sağlanması kararı alındı.



Gerçekleşen toplantıya, Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yıldırım, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Yazar, Didar Karahan, Ruken Okyay Çiçek, Emine Kandiş Bayramoğlu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yön.Kur.Bşk Vekili Osman Baysal, Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Can Hallaç, Şanlıurfa Belediyesi Bşk.Yrd İbrahim Güllüoğlu, Şanlıurfa Belediyesi İmar Müd. Hamdi Kaysı, Şanlıurfa Belediyesi İskan Müd Mehmet Kızılelma, Karaköprü Belediyesi İmar Müd. Ömer Faruk İriadam, Karaköprü Belediyesi İnş. Müh. Gürkan Baltacı katıldı.

www.balikligoli.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.