banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Şanlıurfa Valiliği'nde skandal
Son kararname ile merkeze çekilen Şanlıurfa eski Valisi Nuri Okutan’ın 11 yıllık koruma polisi Ali İ.֒nün tutuklanmasıyla sonuçlanan “zimmet” skandalının detaylarımüfettiş raporuna yansıdı. Adli ve idari soruşturmada, Okutan’ın döneminde can güvenliğinden silah ruhsatı verilen 450 kişiden “eğitime” katkı için alınan yaklaşık 4 milyon TL’lik bağışın 2.2 milyonunun buharlaştığı ortaya çıktı. Bağış adı altında alınan paraların yüzde 30-50’lik kısmının açılan banka hesabına yatırıldığı, kalan yüzde 50’lik kısmının ise zimmete geçirildiği saptandı.

‘İFADENİZİ DEĞİŞTİRİN’ BASKISI

Okutan’ın valilik döneminde can güvenliği nedeniyle silah taşıma ruhsatları verilmesi olaylarını soruşturan mülkiye müfettişleri tüm iddiaları tek tek araştırdı. Silah taşıma ruhsatı verilen 14 kişi ile 2 tanığın ifadesine başvuruldu. İrtikap suçundan tutuklanan koruma polisiAli İ.֒den şikayetçi olan 2’si tanık 16 kişiye “ifadelerinin değiştirilmesi” yönünde baskı yapıldığı iddia edildi.Okutan’ın da adının karıştığı soruşturmada işadamı ve esnafa kimin baskı yaptığı ise belirlenemedi.

PAZARLIKLA BAĞIŞ

Soruşturmada can güvenliğinden dolayı silah taşıma ruhsatı alacak kişilerden eğitime katkı payı altında 7 ile15 bin lira arasında para istendiği, bağış miktarının yapılan pazarlıkta belirlendiği ifade edildi.Koruma polisinin kendisinden dekont ve ya makbuz isteyen kişilere, “Dekont, silah ruhsat dosyasına eklenecek” dediği belirlendi. Bağış adı altında alınan paraların yüzde 30-50’lik kısmının açılan banka hesabına yatırıldığı, kalan yüzde 50’lik kısmının ise zimmete geçirildiği tespit edildi. Müfettişler banka hesap ekstrelerinden kendilerinden bağış alınan 4 işadamının para yatırılanlar arasında isimlerinin bulunmadığını tespit etti. Bu kişilerden toplanan sözde bağışların doğruca korumanın cebine girdiği öne sürüldü. Bilgisine başvurulan Ş.H, “Patronum Ö.Y’nin silah ruhsatı ile ilgili para yatırmak için valiliğe gittiğimde beni korumapolisi Ali Bey’e yönlendirdiler. Bağış adı altında 5 bin lirayı bu kişiye elden teslim ettim” dedi.

“Korumaya yönlendirdiler”


Tanık olarak ifadesi alınan S.Ç. ise silah ruhsatı almak isteyen arkadaşı M.D. ile valiliğe gittiklerinde kendilerinin koruma polisine yönlendirildiklerini belirterek şöyle dedi: “Vali Bey’in koruması, arkadaşım M.D’den 10 bin lira istedi. Pazarlıkla 7 bin lirayı anlaşıldı. Benim yanımda arkadaşım parayı polise elden teslim etti. O da parayı bir zarfa koyarak üzerine M.D’nin ismini yazdı. ‘Sizin işiniz tamam gidebilirsiniz’ dedi.”

Dekont arşivini imha etmiş


Koruma polisi Ali İ.֒nün zimmetine geçireceği “bağış” miktarlarını kendisinin belirlediği öne sürüldü. Vali Okutan’ın koruması, müfettişlere verdiği ifadesinde, “Bağış dekontunu getiren kişilerin dosyasını vali yardımcısı paraflar, Vali Bey de onaylardı. Dekontları bir dosyada arşivliyordum. Okutan’ın merkeze tayini çıkınca kendi insiyatifimle bu dekontları yakarak imha ettim. Kimseden para almadım” dedi. “Can güvenliğinden silah taşıma ruhsatı için başvuran kişilerden bağış almam için beni bizzat Vali Bey resmi yazı olmaksızın görevlendirdi” diyen Ali İ.Ö. sözlerine şöyle devam etti:

VALİYE AKTARIYORDUM


“Hatta ruhsat çıkarmak için emniyete gidenler bile bana yönlendirildi. Bu konuyu ben takip ediyordum. Referansla gelen kişileri Vali Bey’e aktarırdım. Bağış alınacak kişilerin görevi, dosyası ile alınacak bağış miktarlarında bizzat kendisi ile görüşürdüm. Referanssız gelen kişilerin verecekleri bağış miktarlarını kendim belirlerdim. Daha sonra bu miktarları Vali Bey’e bildirerek ondan aldığım teyit doğrultusunda yapılacak bağışlarla ilgili vatandaşlara banka hesap numarasını verirdim. Parayı yatıran başvuru sahipleri dekontları bana getirirdi. Dekontlar akabinde Vali Yardımcısı dosyaları paraflar, Vali Bey de onaylardı.”
Kamil Elibol / Bugün Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.