banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık uyardı

Açık, “Vatandaşlar, kurban derilerini hayra yönelmiş kurumlara vermesi gerekir" dedi.

DERİLERİ KİME VERDİĞİNİZİ BİLİN
Geçtiğimiz yıl Türk Hava Kurumu'nun kurban derisi ve bağırsak toplama konusundaki tekel olan yetkisi elinden alınmış ve isteyen her kurum kurban deri ve bağırsak toplayabiliyordu. Toplanan bu deri ve bağırsakların kayıt dışı olması büyük tartışma konusu olmuştu.
İl Müftüsü İhsan Açık, OLAY'a yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımız kurban derilerini kime verdiklerini, verdikten sonra bu derilerin ne yapıldığını, nerde ve nasıl kullanıldığını mutlaka bilsinler.” dedi.

EKONOMİMİZE KATKISI OLSUN
Özellikle son yıllarda kurban derisinde küçük vakıflar, dernekler, camiler ve özellikle de öğrenci yurtları da kurban derisi topluyor.
Kurban derilerinin ekonomimize katkısı için kayıt dışı teslim edilmemesini belirten Açık, kesilen kurbanın deri ve bağırsaklarını mutlak surette makbuz karşılığı verilmesi gerektiğini ifade etti

ETRAFA VE HAYVANA ZARAR VERİLMESİN
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle OLAY Gazetesi'ne açıklama yapan İl Müftüsü İhsan Açık, Kurban Bayramı ile ilgili şunları söyledi. “Allaha hamd olsun Kurban Bayramına yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Kurban Bayramıyla ilgili iki önemli meselemiz var.
Biri Kurban kesmekle ilgili vazifelerimiz. Allah kurban kesen kardeşlerimize öncelikle rızasına uygun kesmesini nasip eylesin. Ve kesilen kurbanların dağıtımı çok önemlidir. Bir kişinin kestiği kurbanın 3'te birini fakir fukaraya, 3'te birini komşusuna ve 3'te birini kendi evine saklamasını peygamber efendimiz tavsiye ediyor.
Kurban esnasında kesilen hayvana sıkıntı vermeden, kesimin bitiminde etrafa, çevreye zarar vermeden, görüntü kirliliği olmadan kesmekte onun ibadet boyutunun olduğunu farkına varmamız lazım ki, kurban bizi Allaha yaklaştıracak, Allaha yaklaşılan bu ibadet boyutunda eğer biz hem görüntü olarak, hem ahlaki olarak sıkıntılar yaşarsak Allah korusun, Allaha yaklaşmak yerine uzaklaşmış oluruz.

TİCARET OLURSA SIKINTI OLUR
Kesilen Kurbanın derileri sonuçta bunlar Allah'ın bir nimeti ve ondan en güzel şekilde faydalanmak gerekiyor. Derilerin zedelenmeden ve zayi olmadan ekonomiye katkısı olması lazım. Bunun için doğru ve hayra yönelmiş kurumlarımıza vermemiz gerekiyor.
Diyanet Vakfı olarak bizde İl Müftülüğü olarak inşallah toplayacağız. Kardeşlerimizden istediğimiz şudur bildikleri ve inandıkları kurumlara derilerini versinler. Ancak bu derileri kime veriyoruz.
Verdikten sonra bu deriler ne yapılıyor, nerde kullanılıyor, nasıl kullanılıyor bunları mutlaka bilsinler. Çünkü, kesilen hayvanın her şeyiyle ibadete gitmesi gerekir. Ticaret olursa sıkıntı olur. Vatandaşlar derileri mutlaka makbuz karşılığı vermeli.

TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU
Geçtiğimiz yıl Türk Hava Kurumu'nun kurban derisi ve bağırsak toplama konusundaki tekel olan yetkisi elinden alınmış ve isteyen her kurum kurban deri ve bağırsak toplayabiliyordu.
Toplanan bu deri ve bağırsakların kayıt dışı olması büyük tartışma konusu olmuştu.
Özellikle son yıllarda kurban derisinde Türk Hava Kurumu dışında bir pazarın oluştuğu da biliniyor. Küçük vakıflar, dernekler, camiler ve özellikle de öğrenci yurtları da kurban derisi topluyor. Aziz Budak Şanlıurfa OLAY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.