banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Urfa Haber Balıklıgöl

Şanlıurfa kışla tartışması yine gündemde

Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugayı’nda 1988 yılında yaşanan patlama Afyon’daki faciayla yeniden gündeme geldi. birçok kurum taşınmasını istedi. ancak tugay halen yerinde duruyor.

Çevre Ve Şehircilik Bakanı erdoğan bayraktar, şubat ayında meclis’te konuyu gündeme getirirken, şanlıurfa il genel meclisi de 3 yıl önce ağustos ayında tugay’ın şehir dışına taşınması kararı almıştı.

Afyonkarahisar'ın Ataköy Kışlacık Köyü'nde konuşlu 500. İstihkâm Ana Komutanlığı Deposu'nda meydana gelen patlama şanlıurfalıları 1988 yılında 20.zırhlı tugay komutanlığı yüzbaşı ali saip kışlası cephaneliğinde meydana gelen patlamayı hatırlattı.

O tarihte yaşanan patlamada şanlıurfa’da deprem etkisi yaşandı. şehirdeki yüzlerce binanın camları kırıldı. patlama alanından yaklaşık 10 kilometre mesafeye kadar savrulan taşlar birçok binada hasar oluşturdu.

1988 yılı 23 Eylül’ünde saat 21.00 civarı 20.zırhlı tugay komutanlığı Yüzbaşı Ali Saip Kışlası’nda mühimmat tasnifi sırasında meydana gelen patlamada şans eseri ölen olmamıştı.

Afyonkarahisar’daki patlamanın tartışması devam ederken Şanlıurfa’daki 20.Zırhlı Tugay Komutanlığı Yüzbaşı Ali Saip Kışlası yeniden gündeme geldi.

Vatandaşlar, “burası eskiden şehir dışı sayılırdı. Ancak şehir gelişti. Askeriye kent içinde kaldı. Afyonkarahisar’daki gibi bir patlama olursa ki olma ihtimali yüksek. Çünkü geçmişte de olmuş. Can kaybı Afyonkarahisar’dan daha fazla olur. Hatta Şanlıurfa’nın yarısı bundan zarar görür” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan bazıları ise 20.Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın bir an önce şehir merkezinden taşınmasını istedi ve “tugay taşınırsa hem askeriye rahat eder hem de yerine kentsel dönüşüm yapılabilir” dedi.

Tugay’ın taşınması için il genel meclisi kararı şöyle; İl Özel İdaresi Emlak Ve İstimlâk Müdürlüğü’nün 06.08.2009 tarih ve 6570 sayılı teklif yazısı ve alınan kararı ise şöyle, “20.zırhlı Tugay Komutanlığı Yüzbaşı Ali Saip Kışlası geçmişte şehir yerleşim alanının dışında kalmakta idi

Ancak; yıllar geçtikçe artan nüfusla birlikte şehrin genişlemesi nedeniyle şehrin ortasında kalmıştır. Çevre illerdeki askeri kışlalar tamamen şehrin dışına çıkarılmıştır.

İlimizde bulunan 20.zırhlı tugay komutanlığı Yüzbaşı Ali Saip Kışlasının da şehrin dışına maliye hazinesine ait bir alana taşınması hem kışlanın emniyeti açısından hem de şehrin nefes alabileceği bir alan oluşturulması açısından isabetli ve yararlı olacaktır.

Bu bağlamda adı geçen kışlanın şehir dışına taşınması ve boşalacak alanın kültür parkı olarak değerlendirilmesi hususundaki bu temenni kararımız yapılan oylama neticesinde; il genel meclisince mevcudun oy birliğiyle kabul edildi. Gereği için karardan bir örneğinin il özel idaresine tevdiine mevcudun oy birliğiyle karar verildi.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.