banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Şanlıurfa kalesinde arkeolojik kazıya başlandı

Ödeneği Bakanlıkça, İhalesi İl Özel İdaresi’nce, kontrollük işleri Diyarbakır Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce yapılmıştır. Urfa Kalesi’nin aslanlı burç kısmının yan tarafı, bilinmeyen bir nedenle 19.04.2013 tarihinde göçmüştür. 2008 yılında yapılan restorasyon projesini ve görsellerini incelediğimizde, göçen kısmın kurul onaylı projesinde, sadece yüzey temizliği ve derz dolgusu yapılması ön görülmüş, en üst kısmında güvenlik amaçlı 2 kor duvar tamamlaması istenmiştir. Yapılan restorasyon çalışması da projede uygun görüldüğü şekilde yapılmıştır. Yani göçen kısım yeni bir inşa olmayıp, 1.200 yıllık kale koruma duvarıdır ve kalenin % 1’i bile değildir.

 

Sayın Valimiz Celalettin Güvenç öncülüğünde, ilgili kurumlarca yapılan değerlendirme sonucunda, öncelikle göçen kısımdaki toprak ve molozların Şanlıurfa Müzesi Başkanlığı’nda, Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Önal danışmanlığında oluşturulacak uzman bir ekip nezaretinde alınmasına; kültür toprağı alındıktan sonra yıkılan kısmın mevcut ve ilave edilecek taşlar ile yeniden onarılmasına, göçük kısmındaki çalışmalar tamamlandıktan sonra kale genelinde arkeologlar ve ilgiliği uzmanlar nezaretinde kültür toprağı alınması ve güçlendirme çalışmalarının yapılmasına karar verilmiş, 10 gün içersinde görüşmeler ve ön hazırlık tamamlanarak, 29.04.2013 tarihinde çalışmalar başlatılmıştır. Bu vesile ile Urfa Kalesi’nde arkeolojik ve beraberinde iç restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Başlatılan arkeolojik kazılarla, yazılı kaynaklarda bahsedilen, Urfa kalesi içindeki saray, mescit, zindan, değirmen, ev, konak, ahır, cephanelik vb. kültür varlıkları ortaya çıkarılarak Urfa Turizmine kazandırılacaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.