banner2
Öne Çıkanlar Urfa haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği

Şanlıurfa Barosu'ndan cezaevinde istismara tepki

Cezaevlerinde yaşanan çocuk istismarlarının önü alınmazken, benzer vakalardan birisine de Muğla E Tipi Cezaevinde rastlandı. 17 Yaşındaki çocuk tutuklularının beraber kaldıkları 14 yaşlarındaki 4 ortaokul çocuğuna yapılanlar, bu istismarların son örneğiydi. Bu tür istismarların önüne geçilmemesine tepki göstermek için toplanan Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Şanlıurfa Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Gökhan Devrim, açıklamasında Nazım Hikmet’in çocuklara yönelik şiiriyle başladı.

Daha sonra açıklamasına geçen Devrim, cezaevlerinin çocukları eğitip topluma kazandırması gerekirken, onları toplumdan uzaklaştırdığı ve daha fazla şiddete meyletmelerine neden olduğunu belirtti.

Devrim, “Geçen hafta Muğla E Tipi Cezaevi sübyan koğuşunda 17 yaşındaki çocuklar tarafından 14 yaşındaki 4 ortaokul çocuğuna yapılanlar, Nazım'ın şiirindeki dünyayı emanet edeceğimiz çocukların nasıl zayi olduğunu gözler önüne sermektedir. Yaş farkı dikkate alınmadan koğuşlara yerleştirilen çocuklar arasındaki büyük çocukların küçük çocuklara yönelik şiddet, istismar ve cinsel taciz olaylarından bir tanesi de Muğla E Tipi Cezaevinde yaşanmış ve kamuoyu, basına yansıması sonucu durumdan haberdar olmuş.

Yaşanan olayın vahameti, şiddete maruz kalan çocukların yaptıkları açıklamalarla kan donduracak boyutta olduğunu gözler önüne sermiştir. Suç ve ceza politikası çerçevesinde suçluyu ıslah edip tekrardan topluma kazandırma işlevi bulunması gereken cezaevlerinde, çocukların fiziksel, zihinsel ve cinsel şiddete maruz bırakılması onların ıslahını gerçekleştirmek bir yana, psikolojilerini bozmakta, onları toplumdan uzaklaştırmakta ve daha fazla şiddete meyletmelerine neden olmaktadır.” açıklamalarında bulundu.

“Yapılan zulüm hem onlara hem de bizlere yapılmıştır”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Toplumun geleceğini inşa edecek olan masumiyet ve saflığı temsil eden yarınlarımız olan çocukların yaptıkları küçük hatalarının bedelinin cezaevlerinde bu kadar ağır bir şekilde ödetilmesi sadece onlara yapılan bir zulüm değil bizlere ve topluma da yapılan bir zulümdür. Daha önce Pozantı ve Antalya cezaevlerinde yaşanan benzer nitelikteki istismarlara karşı gösterilmesi gereken ilgi ve hassasiyet, ilgili kurumlarca ve basın tarafından gösterilmemiş ise de aynı durumun Muğla’da yaşanmaması için ve daha sağlıklı yarınlara ulaşmak için Adalet bakanlığı ve ilgili kurumları Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak bu olayı gerçekleştirenleri tespit etmeye ve çocuklarımız için gereken önlemi almaya davet ediyoruz.” diyerek sözlerine son verdi. (Hüseyin Sürmeli - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.