banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

'Şanlı' törende fiyasko

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Urfa’ya, ’’Şanlı’’ unvanı verilişinin 27’nci yıl dönümü törenle kutlandı.

     Atatürk Anıtı önünde yapılan törene, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile daire amirleri katıldı.

     Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan törende, Urfa’ya ’’Şanlı’’ unvanının verilmesiyle ilgili kanun ve gerekçesiyle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama telgrafları okundu.

İstiklal marşı okunurken, Türk bayrağını gönderecek öğrenciler, İstiklal Marşı okunurken, Bayrakları göndere çekemediler. Daha Valinin korumaları bayrağı göndere çektiler.

 

Sunucu konuşurken Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın düşünceli tavrı gözlerden kaçmadı.

 

Törene ilgi az olurken, gelen öğrenciler ise ağaçların gölgesinde töreni izlediler.

 

Son olarak günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise Kurtuluş Savaşı’nda Urfa halkının onurlu direnişine dikkat çekti ve bu direnişin sürdürülen bağımsızlık ve özgürlük savaşında Türk ulusunun moral kaynağı olduğunu söyledi.

     Fakıbaba konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıklar neticesinde Urfa’ya ’şanlı’ unvanı verilmesinin yıldönümünü tebrik ederim. Aziz milletimiz, her ne şart altında olursa olsun bağımsızlık inancından taviz vermeden sergilediği eşsiz mücadele ile istiklalini korumasını bilmiştir. Ordusu ve milletiyle bir bütün olarak verilen mücadelenin zaferle sonuçlanmasında işgale karşı kahramanca direnen Şanlıurfalılar, tüm Anadolu’ya örnek olmuşlardır. Yüce Meclisimizin Urfa’ya verdiği ’Şanlı’ unvanı, tarihe geçen bu onurlu mücadelenin kahramanlarına karşı saygı ve şükran duygularımızın ebedi ibaresidir. Bu düşüncelerle aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı, tüm Urfalı vatandaşlarıma sevgi ve selamlarımı sunuyorum”

     Tören, okunan şiirlerin ardından sona erdi.

      Kurtuluş Savaşı’nda işgale karşı gösterdikleri kahramanlıkları nedeniyle Urfa’ya TBMM tarafından 12 Haziran 1984’te ’’Şanlı’’ unvanının verilmesi kabul edilmiş, 22 Haziran 1984 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ’’3020 sayılı Kanun’’la Urfa ilinin adı ’’Şanlıurfa’’ olarak değiştirilmişti.

 

www.balikligol.com

 


şanlı ünvanının töreni balikligol_com

 

Neden "Şanlı" Adı Verildi?

 

(1988 tarihli Urfa İl Yıllığından kısaltılarak alınmıştır. Köşeli parantezler tarafımızdan eklenmiştir.)

Birinci Dünya Savaşının bitiminden sonra bir süre bir İngiliz garnizonu barındıran Urfa, 30-31 Ekim 1919 tarihinde Fransızlar tarafından işgal edilir. İşgal kuvveti 100 kadar Fransız, ve daha çok sayıda Müslüman sömürge askerinden oluşmuştur.

 

İşgalden sonra şehirde Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti örgütlenir ve ayaklanma hazırlığına girişir. 29 Aralık’ta Urfa’ya atanan Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip Bey Siverek’e giderek buradaki aşiretlerin desteğini sağlar. Aşiret kuvvetlerinden oluşan bir birliğin başında 7 Şubat 1920’de Urfa yakınlarındaki Karaköprü köyüne gelir. Fransızlara şehri 24 saat içinde boşaltmaları için gönderilen ültimatom kabul edilmeyince Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti milisleri ile birlikte şehri işgal eder ve Fransızları yerleştikleri binalarda kuşatır. Suruç ve Akçakale’nin aşiretlerinin de katılmasıyla düşman kuvvetlerinin çok üzerinde bir kuvvet oluşmasına rağmen, savaşanların düzenli birlik disiplininden uzak olmaları nedeniyle kuşatma uzar ve çok kayıp verilir.

 

Kuşatmanın uzaması her iki tarafı da yıpratır ve karamsarlığa düşmelerine yol açar. Urfalılar sık sık resmi kuruluşlardan düzenli askeri birlik gönderilmesini ister, ancak düzenli birlik göndermenin Fransa’ya savaş ilanı anlamına geleceğini düşünen [Ankara] hükümet[i] buna yanaşmaz.

 

Erzaklarını tüketen ve artık katırlarını kesip yemeye başlamış olan Fransızlar bekledikleri yardım da gelmeyince Urfa’dan şerefle ayrılmanın yollarını aramaya başlarlar. Arabuluculuk için şehirdeki Ermenilerden yardım isterlerse de Ermeniler bu konuda aracı olmayı reddederler. Bunun üzerine Fransızlar Amerikan yetimevi yöneticisi Miss Holmes’le bağlantı kurarlar. Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti ile yapılan görüşmelerden sonra birtakım şartlara bağlı olarak şehri terketmeyi kabul ederler. Buna göre şehirdeki Ermenilerin can güvenliği sağlanacak, Urfa’da ölen Fransızların mezarlarına saygı gösterilecek, ağırlıkların taşınması için yük arabaları ve deve verilecek, esirler iade edilecek ve Urfa eşrafından 10 kişi gidecekleri yere kadar Fransızlara eşlik edecektir.

 

11 Nisan günü Fransızlar eşraftan on kişi yerine bir teğmen komutasındaki on jandarma eri eşliğinde Suruç yolundan Carablus’a doğru hareket eder. Ancak Fransızların şehri terketmesi Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti içinde tartışmalara yol açar. Ali Saip Bey önderliğinde bir kesim, Fransızların şartlarının kabulünü içlerine sindirememiştir. Fransızların geçeceği yol üzerinde Şebeke Boğazında pusu kuran milis ve aşiret kuvvetleri geceleyin Fransızlara saldırır. Üç saat süren çatışma sonunda Fransızlar 296 ölü ve 67 yaralı verir. 140 kadar Fransız da esir edilerek Urfa’ya getirilir.

 

Urfa’nın kaderini belirleyen bu çatışma nedeniyle yıllar sonra TBMM kararıyla Urfa’ya "Şanlı" unvanı verilmiştir.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.