banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Ramazanda tok kalmanın formülü

Ramazan'ın sıcaklara denk gelmesi ve 17 saatlik açlık süresi, oruç tutanların beslenmesine ayrı bir önem vermesini gerektiriyor. Seçilecek doğru gıdalar hem oruç süresince açlığı geciktiriyor, hem de sağlığı koruyor.

Sahura kalkmadan daha da uzatılan açlık süresi beraberinde birçok hastalığı da getiriyor. Bunlar; halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) vb. Bu nedenle sahura kalkılması ve doğru besinleri tüketmek gerekiyor. İşte iftar ve sahur sofralarında yapılması gereken 13 doğru tercih...

* Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı
* Kızartma yerine ızgara
* Meyve suyu yerine ayran
* Beyaz makarna yerine kepekli makarna
* Patates yerine bakliyat
* Kavun yerine karpuz
* Sahanda yerine haşlanmış yumurta
* İncir yerine şeftali kayısı
* Beyaz ekmek yerine kepekli
* Çikolata yeri dondurma
* Cips yerine kuruyemiş
* Baklava yerine güllaç
* Maden suyu

Her gün mutlaka salata

Ana yemeklerde et grubundan, ızgara ya da fırında yağı alınmış et-derisiz tavuk, hindi, balık; ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar ile sebze yemeği tüketilebilir. Her gün mutlaka salata, yoğurt, ayran veya süt tüketilmesi de önemli.

İdeal sahur sofrası

Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek.

Kan şekerine dikkat

İftar yemeği kan şekerinin yükselmemesi için yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmeli. Örneğin; 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek tüketilmeli sonra yemeğe geçilmeli.

Posanın büyük gücü

Tokluk veren posalı gıdaları sofranızdan eksik etmeyin. Posa tüketimini artıracak besinler şöyle:
Çiğ yenebilen sebzeleri çiğ tüketin. Kurubaklagillere ağırlık verin. Omletlere çeşitli sebzeler ekleyin. Kahvaltılık gevrekleri unutmayın.

Dinç tutan meyveler

Yaban mersini: Kan şekerini dengeleyerek vücudun uyku moduna girmesini engelliyor.
Keçiboynuzu: Yorgunluk ve isteksizliği ortadan kaldırıyor. Böğürtlen: Kan şekerini dengeliyor.
Kızılcık: C vitamini ile direnç veriyor.

Kadın ve Aile

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.