banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Rabia Meydanı; Prof. Dr. Ekinci Son Noktayı Koydu

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisinden geçerek ‘Rabia Meydanı’ adı verilen ve kente bazı kesimlerce tepki toplayan meydanla ilgili Harran Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada son noktayı koydu. Prof. Dr. Ekinci; “Eski vilayet meydanına yeni bir ismin verilmesi yanlış değildir, topçu meydanından bağımsız bir alandır. Bu meclisin kararıdır, meclisi de seçen halktır.” Dedi.

Topçu meydanı ile eski vilayet alanında yapılan ve Rabia Meydanı ismi verilen alanın, tarihî işlevselliklerini kaybettiğini söyleyen eden Ekinci, “Yeni yapılanmayla alanda birbirinden bağımsız iki ayrı mekân söz konusudur. Biri, cami ve han arasına sıkışmış eski alan; topçu meydanı, diğeri ise yıkılan yapılar yerine yapılan betonarme yüzeydir. Bu iki alan, bir alan olabilmesi için organikmiş hissi veren bir üslupla eskilerle yeniler birleştirilmeliydi, alanda kent ve tabiat ilişkisi ihmal edilmemeliydi. Alanda yer alan ağaçlık alan betona dönüştürülerek kentin ekolojisine büyük bir darbe vurulmuştur. Şehircilikte iklim, güneş ışığı, rüzgâr yönü ve diğer doğal koşullar göz önünde bulundurularak ve dönemin tüm bilimsel gelişmelerinden faydalanılarak, kentlerin yönü yeniden düzenlenmelidir. Binalar, caddeler, meydanlar v.b. yapılar kentlerin iklimsel özelliklerine göre yapılması bir zorunluluktur. Eski ile yeni arasında kopuşu destekleyen çabalar sergilenmemelidir. Bu anlamda Topçu Meydanı tarihsel kimliği ile meydan işlevini yitirmiştir. Aslında kamusal meydan kentsel kültürün potası, ocağı, mübadele ve yaratma yeri olmalıdır. Bu açıdan bakıldığında Topçu meydanın, topçu hanının, Şehbenderlik (İran Ticaret Konsolusluğu) Şehbenderiye Cami ve medresesinin içinde yer aldığı Dergezenli mahallesinin tarihsel kimliği tahrip edilmiştir. Askeriye (Hacı Kara Ağa) hanı yıktırılmış yerine eski vilayet yaptırılmıştır. Cumhuriyet modernleşmesiyle alan hem kurumsal, hem de toplumsal yapıya yapılan derinlemesine müdahalelerle kent hafızası göz ardı edilmiştir” Şeklinde konuştu.

 

 

Haber: Paşa BENZER/ Sembol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.