banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Urfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

PYD, Peşmergenin Kobani'de bulunmasından rahatsız

 PYD’nin kontrolünde bulunan yaklaşık 300 köyü ele geçirdikten sonra 38 gündür Suriye’nin Kobani kentini kuşatan IŞİD ile YPG arasında Kobani kent merkezinde şiddetli sokak çatışmaları devam ediyor.


Kentin doğusunu elinde bulunduran IŞİD güçleri, YPG için çok önemli stratejik bir öneme sahip Mürşitpınar sınır kapısını ele geçirmek için havan topları ve bombalı araçlarla saldırı düzenliyor. Mürşitpınar sınır kapısının kaybetmek istemeyen YPG’nin ise, IŞİD’in saldırılarına karşılık vermesi ile şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Kobani kent merkezinde şiddetli çatışmalar devam ederken, YPG’nin talebi üzerine Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmesi için ikna etmesinden sonra, açılması kararlaştırılan koridordan gönderilecek peşmergeler ile ilgili belirsizlik  devam ediyor.

PYD’den kafa karıştıran açıklamalar

 

Uluslararası kamuoyuna sıklıkla yardım çağrısında bulunan PYD’nin, ilk başta peşmergenin Kobani’ye geçmesine razı olmadığı,  ancak Mesud Barzani, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir ve Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin’in devreye girmesinden sonra PYD’nin ikna olduğu belirtilse de, Kobani kanton eş başkanlarının peşmergenin gönderilmesi ile ilgili yaptığı açıklamalar kafa karıştırdı.

PYD, Peşmergenin Kobani’ye girişinden rahatsız

 

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah koridorun açılacağının duyurulmasının hemen ardından, ‘Kuzey Irak Kürt yönetiminin silahlı gücü olan peşmergelerin Kobani’ye gelmesine ve IŞİD ’e karşı savaşlarında kendilerinin beraberinde yer almasına nasıl yaklaştıkları sorusuna “Şu an bu konu gündemimizde yok” diye yanıtlarken, PYD lideri Salih Müslim de basına verdiği demeçte “Peşmergelerin Irak’ta kendi olumsuzlukları var” diyerek koridor açılması ilanını da ‘Türk propagandası’ olarak nitelendirmesi PYD’nin peşmergenin  Kobani’ye girişinden duyduğu rahatsızlığı ortaya koyuyor.

Enver Müslim: ”YPG ile ilişki kurmadan sonuca varamayız”

 

Kobani kanton eş başkanı Enver Müslim’in ise, "Şu ana kadar da Kobanê'de DAİŞ'e karşı savaşan güç YPG, YPJ ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bazı demokrat kesimleridir. Onun dışında burada savaşan başka bir güç yok. Fakat yine de belirtmek istiyoruz, eğer Kobanê'ye  ve YPG'ye destek sunmak isteyen bir güç varsa , onlara da bizimle ve YPG ile ilişki kurmalılar. İlişki kurmadan sonuca varamayız.” İfadelerini kullanması peşmergenin  Kobani’yi  gidişi konusunda hala kesin bir kararın ortaya çıkmadığını  gösteriyor.

“PYD, Kobani’de başka Kürt partilerini görmek istemiyor”

 

Bölgesel Kürt Yönetimine yakın yazarlardan Rebwar Kerim’in basına yansıyan açıklamaları, aslında yaşanan bu süreci özetler nitelikte.
Rebwar Kerim  açıklamsında, “Bu hem karşı bir hamle, hem de stratejik bir hamle. Karşı hamle çünkü, PYD Kobani’de IŞİD ’e karşı mücadelesinde destek arıyor, koridor açılmasını istiyor ve koridor açılmadığı için  de Türkiye’yi suçluyordu. Oysa şimdi hem silaha, hem koridora kavuştu.  Kobani düşerse, bunun  akabinde PYD’nin Türkiye’yi ya da Barzani’yi suçlama hakkı yok.
Bu aynı zamanda stratejik bir hamle çünkü, PYD koridoru da yalnızca kendisi kullanmak istiyordu. Kobani’de ya da diğer bölgelerde başka Kürt partilerini istemiyordu, yönetimi paylaşmak istemiyordu. Oysa şimdi Duhok’ta bununla ilgili görüşmeler devam ediyor ve bu görüşmelerden bir karar çıkıncaya kadar koridor konusundaki muğlaklık da devam edecek.” diyerek PYD’nin Peşmergenin Kobani’ye neden sıcak bakmadığını ortaya koymuş oluyor.

Duhok’ta müzakereler devam ediyor

 

Kürdistan Demokrat Partisi KDP ’nin desteklediği ve Suriye Kürt partilerinin çatısı altında toplandığı Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu (ENKS) temsilcileri ile bu partilerle iktidarı  paylaşmaya uzun süredir yanaşmayan PYD’nin, Irak Kürt bölgesindeki Duhok şehrinde bir haftadır Suriye’de ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı bölgelerde nasıl bir yetki paylaşımı yapılabileceğine dair müzâkereler  yapılıyor. Duhok’ta  Kürtleri bir araya getirmeyi amaçlayan  müzakereler  Erbil (Hewler) antlaşmasının devamı niteliğinde.

PYD, Erbil (Hewler) antlaşmasını ihlal etmişti

 

Hatırlanacağı üzere  PYD ve ENKS arasında, Barzani’nin 2012 Haziran ayında Erbil Anlaşması yapılmış, Suriye’de ağırlıklı alarak Kürtlerin yaşadığı bölgelerde PYD ve başka partiler, ortak yönetim kurma, silahlı güçlerini de birleştirme kararı alınmıştı. Güneybatı Kürdistanlı yapıların vardığı bu mutabakatı ihlal eden PYD, kendi dışındaki Kürd partilerine yönelik baskılara başvurdu. PYD Ocak 2014’te üç kısımda kanton yönetimi duyurduktan sonra, başka partilerin bu bölgelerde çalışma göstermesine de izin vermedi. Neticede bu  partilerin yöneticileri kanton ilanını ‘emrivaki’ olarak tanımladı ve  üyelerinin bir kısmı Kuzey Irak topraklarına sığınmak mecburiyetinde kaldı.

Müzakerelerde PYD’nin siyaseti anlaşmazlık konusu

 

Duhok’ta yürütülen  müzakerelerde PYD ve ENKS arasında, bazı konularda anlaşmazlıklar devam ediyor. PYD’nin 2014’de tek taraflı olarak üç ayrı kısımda duyurduğu Afrin, Cizre ve Kobani kantonlarındaki yönetim biçimi konusunda anlaşmazlık yaşanırken, yine PYD’nin Suriye savaşına yönelik genel tutumu ve Suriye muhalefeti ile Kürtlerle ilişkiler konusundaki tavrının da kabul edilmediği belirtiliyor.

 

PKK medyası,müzakereleri çarpıtıyor


Duhok’ta yürütülen müzakereler devam ederken, PKK’ye yakın medya  da “Güney Kürdistan Kantonları tanıdı” haberlerin çıkmasına tepki gösteren ulusalcı Kürdler, kantonların halkın iradesiyle değil, PYD’nin tek taraflı kararıyla ilan edildiğini, müzaker sonucu ilan edilmemiş bir statü söz konusuyken, ‘Kantonlar tanındı’ yorumunu yapmanın bilinçli bir çarpıtma olduğunu dile getirdi.

 

Kobani’ye 500 peşmerge gönderilecek

Türkiye’den açılacak bu koridordan PYD’ye bağlı YPG savaşçıları değil, Barzani’ye bağlı Iraklı Peşmergeler  ya da Barzani’nin eğittiği PYD dışındaki Kürt partilerden gelen savaşçıların geçeceği ifade edilirken, Bölgesel Kürt Yönetiminin, PYD’nin, “Sadece silaha ihtiyacımız var, peşmergeye ihtiyaç yok” açıklamasından sonra Kobani’ye 500’e yakın peşmerge  göndereceği belirtiliyor.

Kobani’ye gidecek peşmergelerin hangi güzergâhtan ve nasıl geçeceği konusunda da belirsizlik devam ediyor. Peşmerge Bakanlığı’nın, Mesud Barzani’nin Peşmerge Güçleri Genel Komutanı olarak Kürdistan Parlamentosu’ndan geçiş için karar çıkarması talimatından sonra hazır olduğu bildirildi. Peşmergenin gelecek hafta ağır silahlarla Kobani’ye geçmesi bekleniyor.   (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.