banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Polis minibüse bedeva binebilir mi?

Şanlıurfada zaman zaman ücretrsiz olarak şehir içi otobüse binmeleri mırıldanmalara sebep oluyor. 1 TL olan ücret eksik  veren oldumu hemen in arabadan diyebiliyorlar.

Polis ücretsiz arabaya binmesi etik olarak uygun olup olmadığı Sabah Gazetesi yazarı köşesinde değerlendirdi.  İşte soru ve cevap;

POLİSİN OTOBÜSE ÜCRETSİZ BİNMESİ ETİK Mİ?

Üniformalı polislerin otobüslere ücretsiz binmesi etik mi? (A.K.)


Rüşvet almıyor, işkence yapmıyorlar ya, alt tarafı otobüse bedava biniyorlar, ne var bunda?

Gazetecilerin, kendilerini bedava ağırlayan şirketler hakkında haber yapması ne kadar se, polisin ücretsiz otobüse binmesi, bedava çorba içmesi de o kadar etik. Yani tabii ki etik değil! Şaka yapıyorum yahu, böyle bir şey nasıl etik olabilir ki!

Etik değil, çünkü polisin kendisine şahsi çıkar sağlayanlar hakkında tarafsız, adil, objektif davranması mümkün değil. Bütün dünyada çıkar çatışması deniyor buna. Nasrettin Hocanın, yaklaşık 700 yıl önce Ye kürküm ye dediği şey bu.

Kürk sayesinde bedava yemek içmek iyi hoş da, o sofranın sahibi, yarın öbür gün o yemeğin bedelini koymayacak mı kürkün sahibinin önüne?

Otobüse bedava binen polisin eli titremeyecek mi, o otobüse ceza kesmesi gerektiğinde?

Bedava yedirilip içilen gazeteci, bilgisayarın başına oturduğunda o lokantanın, o şirketin eksiklerini, yanlışlarını eli titremeden yazabilecek mi?

Yazabilecekse ne ala. Ama yazamayacağı düşünülmüş ki, dünyanın en büyük gazeteleri, gazetecilerin çıkar çatışmasından kaçınması şartını getirmişler etik kodlarında.

Polislerin, kendilerine şahsi çıkar sağlayanlara elleri titremeden ceza yazamayacağı düşünülmüş ki, İçişleri Bakanlığı Kolluk Etik İlkelerinde şöyle demiş: Kolluk personeli, görev, unvan ve yetkisini kullanarak kendisi, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlamaz; aracılıkta bulunmaz ve kayırmacılık yapmaz.

Hem bu mesele sadece otobüse bedava binen polisi değil bütün polisleri ilgilendiriyor. Çünkü Kanadalı bilimadamı Michael McDonalda göre şahsi menfaat sağlayanlar, sadece kendilerine değil bütün meslektaşlarına güvenin azalmasına neden oluyor.

Gazetecilere halkın neden bu kadar az güvendiğini düşünüp duruyordum ben de..
Barış Soydan / Etik Rehberi. Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.