banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der Onur Bilgen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası

Partilerin alacakları hazine yardımı belli oldu


Siyasi  Partiler Kanunu uyarınca devlet yardımına hak kazanan partilerin paralarının 2015 yılı Ocak ayının ilk 10 günü içinde hesaplara yatması bekleniyor.

Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere, her yıl Hazineden ödenmek üzere, o yılki genel bütçe gelirleri ‘(B) Cetveli’ toplamının 5 binde 2'si oranında mali yardım sağlanıyor.

Siyasi partilere yapılacak hazine  yardımında   en büyük payı AK Parti alırken,  ardından sırasıyla CHP ve MHP geliyor.

Bu şekilde hesaplanan ödenek tutarı,  devlet yardımı yapılacak siyasi partilere, genel seçim sonrasında, Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı şekilde bölüştürülüyor.

İşte Yardım Alacak Partiler ve Para Miktarları

Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların yüzde 7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de ayrıca  devlet yardımı yapılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 seçimleri kapsamında siyasi partilere verilecek ödeneğin miktarını  kamuoyuna duyurdu.

 

Şimşek açıklamasında,  "2015 yılı için siyasi partilere toplamda 531 milyon ödenek konmuştur" dedi.

 

Buna göre  hazine yardımı almaya hak kazanan siyasi partilerin alacakları tutarları şu şekilde hesaplandı:

 AK Parti  297 milyon TL,  CHP  155 milyon TL, MHP ise 78 milyon TL .
 

Yeni demokratikleşme paketine göre artık yüzde 3'ün üzerinde oy alan siyasi partilere Hazine'den yardım yapılması gerekiyor. Ancak son  genel seçim sonuçları esas alındığı için AK Parti, CHP ve MHP dışında hiçbir siyasi parti bu yardımdan faydalanamayacak.

 

Yeni demokratikleşme paketi ile  yapılan düzenlemeye göre, Haziran 2015 genel seçimlerine parti olarak girip,  yüzde 3’ün üzerinde oy alan siyasi partiler, bir sonraki genel seçimlerde hazine yardımı almaya hak kazanacak.  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.