banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Oyun için tuvalete gitmeyen var!
Meclis 'internet bağımlılığı' üzerine kafa yoruyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin 'İnternet Bağımlılığı Birimi'nde görevli Dr. Ömer Şenormancı da 4 Nisan'da Meclis Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi. Çarpıcı tespitler şöyle:
İnternet deyince sizi özellikle ilgilendiren 'İnternet oyunları'. Alışık olduğumuz oyunlar gibi değil, bağımlılık yapan 'MMORPG' (Massive Multiplayer Online Role Playing Game). Binlerce kişinin aynı anda bağlandığı ve adeta gerçek hayat yaşadıkları oyun türleri. En bilineni 'Metin2-Knight Online', dönem dönem medyada çıkıyor, 'cinayet işlendi' veya 'karakterler çalındı' gibi. Müziklerini bile dünyanın en önemli orkestraları hazırlıyor. Teksas'taki bir grupla İstanbul'daki birisi aynı anda oynayıp mücadele edebiliyor. Gençlerde şöyle bir algı gelişiyor: Gerçek hayattaki 'okul başarısı' veya kız-erkek arkadaşım olsun'dur. Bunların hiçbirinin önemi olmuyor. 'Benim böyle bir hedefim yok' diyor. Ama eğer o oyunda arkadaşı destek olmazsa, kafalarını duvarlara vuruyorlar kanatana kadar. Bir hastamız vardı, oyunda geriye düşünce parmaklarını ısırmaktan bütün elleri yara içindeydi.
KISITLAMA GELMELİ
Özellikle MMPORG kısıtlanabilir. Eroin gibi çok zararlı gözükmüyor olabilir ama sonuçlarına bakınca farkı yok. Daha sıkı denetim hatta yasaklama olabilir. Aileler de istiyor. Bir hastamız oyunda geriye düşmemek için tuvalete gitmiyor, altına kakasını yapıyordu. Bunlar 18 yaş altında...
YÜZDE 90'INDA EŞ TANI VAR
İnternet bağımlılığı tanısı alan olgularının yüzde 90'ında bir eş tanı olduğunu biliyoruz. Bunlar sosyal fobi, depresyon, kişilik bozuklukları, anksiyete bozuklukları, madde bağımlılığı, utangaçlık, cinsel kompulsivite ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu. Bu konuyla ilgili psikiyatride kimsenin tecrübesi yok. Tanı konursa kırmızı reçeteli ilaçlar başlıyor.
Kaynak: Volkan YANARDAĞ / AKŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.