banner2
Öne Çıkanlar PKK Kuşadasıspor Candeias Sacha Boey Joaquin Ardaiz

Oymak Aday Adaylık Başvurusu Yaptı

Ak Parti Eski MKYK üyesi, Eğtimci-Yazar Mehmet Oymak; önümüzdeki genel seçimler için Şanlıurfa milletvekilliği aday adaylığı başvurusu yaptı...

Mehmet Oymak Kimdir:

 

Şanlıurfa’da doğdu (1950). Çok sayıda eğitimci, bürokrat, şair ve yazar yetiştirmiş münevver bir ailedendir. 

Urfa Lisesinden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesini iyi dereceyle bitirdi. Türk Dili ve Edebiyatı alanında lisansüstü eğitim yaptı. İyi derecede Osmanlıca Türkçesi, Farsça ve Kürtçe; orta derecede İngilizce ve Arapça  bilmektedir.

Nuray Hanım ile evli olup, H. Esra, Ahmet Eymen, Muhammed Fatih adlı 3 çocukları vardır.

Oymak ailesi; Kurucu Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın  himayelerinde her ilden bir ailenin katılımıyla organize edilen ‘TÜRKİYE TEK AİLE’ programı için Şanlıurfa’yı temsilen ‘ÖRNEK AİLE’ olarak seçilmiştir. 

Siyasi Kariyeri: On Sekiz Yaşından İtibaren Siyaset Sıcağında

Üniversitede öğrenciyken (1968) Hatice Babacan Olayında olduğu gibi başörtüsü yasağı ve dindar-muhafazakâr kesime karşı geliştirilen politikaların protesto edilmesi olaylarında arkadaşlarıyla beraber etkili oldu. Erbakan Hoca’yla tanıştı. Odalar Birliği seçimleri, Bağımsızlar Hareketi ve Milli Nizam Partisi’nde çalıştı. Milli Selamet Partisi ve Refah Partisi’nin tüm çalışmalarında hareketin içinde bulundu. Türkiye’de Refah Partisinin kazandığı ilk ve tek il Belediye Başkanlığı olan (Urfa-1984) seçim çalışmalarını yürüten ekibin kurucularındandır. Seçimin kazanılmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Kurdukları kadroyla Urfa belediyecilik tarihinde devrim niteliğinde projeler gerçekleştirildi. Bu çalışmalarla Urfa’da kazanılan tecrübe, daha sonraki seçimlerde Refah Partisi’nin 5 ilde Belediye Başkanlığını kazanmasında model oldu. 

2001 yılında Ak Parti’nin kuruluşuyla yeni harekete dahil oldu. 

Mehmet Oymak, Ak Parti Siyaset Akademisi’ne katılmış, Ak Parti Şanlıurfa milletvekili aday adaylığı (2007), Ak Parti Şanlıurfa belediye başkan adaylığı (2009), Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği (2009-2012) ve Ak Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı yaptı.

Eşi Nuray Oymak Şanlıurfa Kadın Kolları İl Başkan yardımcılığı ve ardından il başkanlığı yaptı. Büyük kongrede Genel Merkez Kadın kolları MKYK üyeliğine seçildi.

Eğitimcilik ve Yöneticilikte 35 Yıllık Bir Grafik

Çeşitli liselerde öğretmenlik, lise müdür yardımcılığı, lise müdürlüğü, iki lisenin kuruculuğunu yaptı. Urfa Belediye Başkan Yardımcılığı; Harran Üniversitesinde öğretim görevliliği, Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü gibi görevlerde 22 yıl aktif yöneticilik olmak üzere akademisyenlik ve eğitimcilik yaptı. 

1985’te bir kasaba belediyesi yapısında olan Şanlıurfa Belediye teşkilatının yeniden yapılandırılması çalışmasını yönetti, 20 kadar yeni birimin de kurulmasıyla, Şanlıurfa Belediyesi, ‘Büyükşehir Belediyesi’ yapısına kavuşturuldu.

Eğitim yönetimi konusunda YÖK, Dünya Bankası 2. Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamında yurt içi ve yurt dışında mesleki çalışmalar yaptı.

Kültürel, sosyal ve turizm konulu çok sayıda program ve etkinliklere katıldı. Tiyatro, halkbilim ve kültür yolları oluşturma çalışmaları yaptı. Geleneksel Urfa taş yapıları ve yerel mimariye uygun çok sayıda eserin, tasarımını ve uygulamasını yaptı. Ve bir çok mimari eser üretti.

Eserleri: “Kişinin Görünür Rütbe-i Aklı Eserinde”

 

 

Görsel Eserleri:

- Çok sayıda yabancı tv’de bilgi danışmanlığının yanında, ‘Mehmet Oymak’la Adım Adım Urfa’ adıyla 45; ‘Şanlıurfa’da Manevi Makamlar’ adıyla 15 bölümlük tv belgeselinin metinlerini ve senaryosunu yazdı. Çekim ve sunumunu yaptı.

- Karakoyun Parkına; Abide, Kale, Hızmalı Köprüsü ve Millet Köprülerinin taş minyatürlerini tasarımını ve uygulamasını yaptı. Anzılha Gölünün kaybolan tarihi fıskiyesinin yeniden tasarımına katıldı. Ve uygulamasını yaptı, yerine koyuncaya kadar yönetti.

 –Peygamber Türbe ve Makamlarının bulunduğu Eyüpnebi Beldesi’nin varlığını 1990 yılında ilk defa kamuoyuna duyurarak literatüre girmesini sağladı. Restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarını dönemin Urfa Valisi T. Z. AKBULUT’un görevlendirmesiyle, Hasan Duruer ile beraber başarıyla yürüttü.

- ŞURKAV’ın kurucu üyeliği ve yıllarca yaptığı Yönetim Kurulu Üyeliği ile Dergah Balıklıgöl Projesi jüri üyeliği gibi görevlerle Türkiye’nin en önemli kent platosu ve Urfa’nın manevi makamlar açısından kalbi olan bu projeye katkı sağladı. Aynı şekilde Urfa şehir merkezinde bulunan Eyyüp Peygamber Makamı’nın da çevre düzenlemesi uygulamasına katıldı.

- 1992 yılında Şanlıurfa’da bulunan Cudi antik kentinin literatüre kazandırılmasını sağladı.

- Urfa’nın çeşitli yerlerinde tasarımı kendisine ait çok sayıda çeşme, kemer, kapı, fıskiye, türbe gibi taş yapı tasarımı ve uygulaması vardır. Bu şekilde yerel mimarinin canlanmasına katkı sağladı.

Yazılı Eserleri: “Alim Unutmuş, Kalem Unutmamış”

Urfa and Harran (1999-2000), Şanlıurfa’dan Derlenen Atasözleri ve Deyimler (Yüksek Lisans Tezi, 1999), Hz. İbrahim Halilullah ve Urfa (1990), Urfa ve Hz. Eyûb (1994), Peygamberler Beldesi Eyyüpnebi (2000), Neden Üniversite Neden Harran Neden Urfa (İ.H. Çelik ile 1975), Edessa’dan Urfa’ya (Tarih 2 Cilt, Editör Prof.Dr.M.Çelik, bölüm yazarlığı).

 Ayrıca Şanlıurfa ile ilgili 10 kadar kitabın yayınına katkı sağladı.

Harran Kültür ve Folklor Dergisi, Harran Üniversitesi Gazetesi, Fetih, Akademik Bakış, Şurkav Kültür Dergisi, Şurkav Folklor Dergisi, Birlik Ankara Dergisi gibi bir çok gazete ve dergiyi arkadaşları ile birlikte çıkardı veya yayın kurulu üyeliği yaptır.

Çeşitli dergi ve gazetelerde bir kısmı Şanlıurfa ile ilgili 200 civarında yazı ve makalesi yayınlandı.

Adsız Kitap, Garip Kitap, Leyla ile Mecnun isimli şiir kitapları yayınlandı, Mutlu Kitap (Gül Devri) isimli şiir kitabını ise yayına hazırlamaktadır. 

Şiirleri; Sadi Hoşses, Atilla İçli, Yusuf Nalkesen, Alaaddin Yavaşça, Ahmet Hatipoğlu, Murat Demirhan, Amir Ateş, Mehmet Bitmez, Doğan Güllüoğlu, Kadir Algın ve Şentürk Deveci tarafından bestelendi.

Hakkındaki bilgi ve referanslar 

Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi (Dergah Yayınları), Tanzimat’tan Günümüze Türk Edebiyatçıları Ansiklopedisi (Yapı Kredi Yayınları), Türkiye Yazarlar Sözlüğü (İhsan IŞIK), Yazgı Dergisi (Mehmet Oymak Özel Sayısı, s. 6), Hece Dergisi (s. 71), Cumhuriyet Dönemi Urfa Şairleri (S.Ahmet KAYA), Türkiye Yazarlar ve Bilimadamları Sözlüğü (İhsan IŞIK), gibi eserlerde hakkında bilgi verilmektedir.

Ödülleri

1970 yılından günümüze kadar Şanlıurfa ve ülkemiz için yaptığı çalışmalardan dolayı birçok kuruluş tarafından kendisine çok sayıda ödül, takdir ve teşekkür belgeleri verildi.

Urfa ile ilgili çalışmalardan dolayı kendisine Şair Nabi Kültür ve Sanat Ödülü verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.