banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PTT 1. Lig

Van’da özel bir otelde basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, burada gündeme dair basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, devletin yanlışlarının PKK’yi büyüttüğünü söyledi.

PKK’yi büyüten şeyin ideolojisi olmadığını belirten Abdurrahman Kurt, “Örgütü büyüten şey ideolojisi olmadı. Onu büyüten şeyler devletin yapmış olduğu yanlışlar oldu. Ben AK Parti iktidarının buna dikkat edeceğini ancak ne kadar dikkat ederse etsin, bu büyük alanda bunu yapamayacağını da biliyorum. Biliyorsunuz bir cemaat operasyonu yapılmış. Bu operasyonlarla hükümetin bunları kontrol edebildiğini düşünmemiz zor bir şeydir. Hatırlayın birçok insanının yüreğini burkan bir cenazenin iple çekilmesi durumu var. Sonra bu birçok açıdan çekiliyor, sözler ekleniyor ve yayılıyor. Emniyet güçlerinin içinde bu kesimin iyi niyetli olduğunu kim söyleyebilir.” dedi.

“İnsanlar sırf sakallı oldukları için sokakta katledilebiliyorsa burada bir sorun var”

Kobani bahanesiyle 6-7 Ekim’de yaşanan olaylara da değinen Kurt, o süreçte devletin acziyet gösterdiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer insanlar sırf sakallı ve farklı görüşte oldukları için sokakta katledilebiliyorsa burada bir asayiş sorunu ve bir acziyet vardır. Bunları görmezden gelerek birbirimizi kandırarak ve bunu yok sayarak toplumda barışı sağlanmak mümkün değildir.”

Rojava diye tabir edilen Suriye Kürdistan’ında bir buçuk milyon Kürt’ün yaşadığını ifade eden Kurt, Kobani olayları sonrasında YPG zulmünden halkın göç ettiğini ifade ederek, “Şu an oradaki Kürtlerin çoğu evlerini, yurtlarını yine bir kısım Kürtlerden şikâyet ederek terk etmiş durumdıdr.” dedi.

“Bir yanlışın başka bir yanlışı meşrulaştırmasına müsaade etmeyelim”

Yaşanan çatışmalarda halkın zarar gördüğünün altını çizen Kurt, “Hukuk dışına çıktığında devleti de uyarmamız gerekir ki bir yanlışın başka bir yanlışı meşrulaştırmasına müsaade etmeyelim. Bu savaş iki taraftan da maalesef sivil çocukların ölümüne sebebiyet vermekteydi. Bir yandan Helin gibi bir çocuğumuz polis kurşunuyla hayatını kaybetti. Bir yandan da Fırat isimli çocuğumuz PKK bombasıyla paramparça oldu. Şimdi biz hangisini meşru göstermeye çalışalım ki, böyle bir şey olabilir mi? Hangisinin günahıyla öbür tarafa gidelim.” diye konuştu.

Çözüm sürecinde sadece PKK/HDP’nin muhatap alınması ile ilgili bir soru üzeri Kurt, “Kürt meselesinde muhataplar konusunda haklısınız bunun asla tek muhatabı PKK/HDP değildir.” diye belirtti.  

AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Üyesi ve 23.Dönem Meclis İnsan Hakları Komisyon Sözcülüğünü de yapmıştı. (Murat Dalgın-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.