banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Operasyonların perde arkasında ne var?

Operasyonların perde arkasında ne var?

İstanbul'da sivil toplum kuruluşları, Doğruhaber gazetesi ve Dua Yayıncılık'a düzenlenen eş zamanlı operasyonlarında gözaltına alınanların avukatlarından Aydın Polat, “İsnat edilen suçla deliller arasında uçurum var. Bu yazılar ve yazılarla ilgili notlar suç teşkil ediyorsa bütün kütüphaneleri yakmak ve bütün gazeteleri basmak gerekir” dedi.

Müvekkilleri ile görüştüğünü ve müvekkillerinin Hizbullah'a üye olma suçlaması ile gözaltına alındığını dile getiren Avukat Polat, elde edilen delilerin tamamen gülünç ve komik deliler olduğunu, isnat edilen suç ile toplanan deliller arasında büyük bir uçurumun olduğunu belirtti. 

Polat, “Gözaltına alınanlar Hizbullah'a üye olmak suçlamasıyla alınmışlar. Ancak bunu destekleyecek hiçbir somut suç unsuru elde edememişler. Tamamen yasal dergi ve gazetelerde yayınlanan ve yayınlanmak üzere yazılmış yazılar ve bu yazlarla ilgili tutulmuş notlar suç unsuru olarak toplanmış. Ayrıca ticaretle ilgili alış veriş içerikli notlar da alınan belgeler arasında yer alıyor. Bununla da anlaşılacağı üzere atılı suç ile toplanan deliller arasında büyük bir uçurum var. Eğer bu yazılar ve yazılarla ilgili notlar suç teşkil ediyorsa bütün kütüphaneleri yakmak ve bütün gazeteleri basmak gerekir” diyerek operasyonlara tepki gösterdi. 

Elde edilen bulguların çok komik olduğunu da söyleyen Polat, “Aramalarda bulunan bilgi ve belgeler her evde olabilecek şeyler. İsnat edilen suç ve elde edilen bulgulara bakınca bu operasyonun çok komik bir operasyon olduğu anlaşılıyor” dedi. 

13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Operasyonlarda 13 kişi gözaltına alındı. Doğruhaber gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmed Göktaş ile gazete yazarlarından Fikret Gültekin ve Mehmet Ali Gönül de evlerinde yapılan baskın sonrasında gözaltına alınanlar arasında yer alıyor.

HATIRA FOTOĞRAFLARINA EL KONULDU
Sabah 6 sıralarında Doğruhaber gazetesi binasını basan polisler kapıyı zorlayarak açtı. Silahlarla hücre evi basar gibi gazete binasına giren polis ekipleri, o sırada içeride olan gazete dağıtıcılarının gün boyu gazete binasından ayrılmasına izin vermeyerek gazetenin dağıtılmasını engellemiş oldu. 12 saat boyunca gazetede arama yapan polis ekipleri gazetede bulunan bütün bilgisayarların harddisklerini kopyaladı. Aramalar kapsamında okuyucuların gönderdiği mektuplar, program CD'leri, muhabirlere ait ajandalar, telefon rehberi, flaş bellekler ve hafıza kartlarına el konuldu. Ayrıca muhabirler tarafından çekilmiş hatıra fotoğrafları ile arşiv fotoğraflarına da el konuldu. 

HİZMET KURUMLARINA OPERASYON
7 sivil toplum kuruluşuna da baskınlar düzenlendi. Dernek başkanlarının evleri ile dernek binalarını basan polis ekipleri, dernek başkanlarını ve bazı dernek üyelerini gözaltına aldı. Polisin yaptığı baskınlarda bazı dernek binalarının kapıları ve gözaltına alınan bazı dernek üyelerinin evlerine ait kapılar kırılırken, binaların polis tarafından yapılan aramalarda darmadağın edildiği öğrenildi. Ayrıca polisin yaptığı operasyonlarda hücre evi basar gibi özel harekat timleri ile baskın düzenlemesi, dernek yetkilileri tarafından tepkiyle karşılandı. Dernekler tarafından yapılan açıklamalarda operasyonlar kınandı.

İşte operasyona uğrayan dernekler:

İSTANBUL MUSTAZAF-DER ŞUBESİ
Eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda Mustazaflar ile Dayanışma Derneği İstanbul şubesine de baskın yapıldı. Dernek binasının kapısını kırarak içeri giren polis ekipleri yanlarında muhtar eşliğinde arama yaptı. Aramalarda birçok yasal CD, gazete, dergi ve dernek evrakına el konuldu. Edinilen bilgilere göre polis arama yaparken duvarda asılı bulunan Mavi Marmara şehitlerinin resimlerinin bulunduğu posteri de almak istedi. Muhtarın tepki göstermesi üzerine polislerin posteri almaktan vazgeçtiği öğrenildi. Polisler bazı Arapça ilmi kitaplara da el koymak istediyse de muhtarın, “Bunlar İslami eserlerdir. Bunların suç unsuru ile ne alakası var” tepkisi üzerine polis bu kitapları da almaktan vazgeçti. Dernek Başkanı Sait Şahin'in ve dernek üyesi M. Şefik Temel'in evinde de aramalar yapan polis ekipleri, aramaların ardından Şahin ve Temeli gözaltına aldı.

İSTANBUL HAYIRELİ DERNEĞİ
Kanarya'da hayır çalışmalarını yürüten Hayıreli Dernek Başkanı Adem Yalçın'ın evine baskın düzenleyen polis ekipleri dernek başkanının evinde arama yaptı. Aramaların ardından dernek başkanıyla beraber dernek binasına giden polis ekipleri burada da aramalar gerçekleştirdi. Derneğe ait birçok evraka el koyan polisler dernek başkanı Yalçın'ı gözaltına aldı.

İSTANBUL UMUT-DER
İstanbul Umut-Der'e de operasyon düzenleyen polis ekipleri dernek binasında arama yaptı. Kapıyı kırarak binaya giren polisler derneğe ait birçok evrak, dergi, gazete ve CD'ye el koydu. Ayrıca dernek üyelerinden Cemal Çınar'ın da evine operasyon düzenleyen polisler yaptıkları arama sonrasında Çınar'ı gözaltına aldı.

İSTANBUL İLKE-DER
İstanbul İlke-Der'e de, operasyonlar kapsamında baskın düzenlendi. Dernek binasının kapısı kırılırken polis, mülk sahibi eşliğinde dernekte arama yaptı. Olay sırasında dernek yakınlarından geçen dernek üyelerinden Özcan Çelik, polis ekiplerine tepki göstererek, “Neden kapıyı kırarak açtınız. Bizi arasaydınız biz size kapıyı açardık” dedi. Polis ekipleri Çelik'e, “Size ulaşamadık” cevabını verdi. Verilen cevaba kızan Çelik, “Dernekler masasında bütün telefon ve adres bilgilerimiz var. Bu yaptığınız hukuksuz bir girişimdir” şeklinde cevap verdi.

İSTANBUL İLİM-DER
İlim-Der çalışanlarından Burhan Manas'ın evine operasyon düzenleyen polis ekipleri Manas'ın evinde arama yaptı. Dernek binasında da yapılan aramalarda yasal CD, gazete, dergi ve derneğe ait evraklara el konuldu.

İSTANBUL FURKAN-DER
İstanbul Furkan-Der'e de operasyon düzenlendi. Dernek binası ile dernek başkanı Nizamettin Yaçin'ın evinde aramalar yapıldı. Dernek üyelerinden Ramazan Suna ve Hasan Aydın'ın da evlerinde aramalar yapan polis ekipleri dernek başkanı ve iki dernek üyesini gözaltına aldı.

İSTANBUL SEMERE-DER
Semere-Der'e de baskın düzenleyen polis ekipleri Dernek Başkanı Cengiz Kurtalan ile dernek üyesi Erol Aslanal'ı gözaltına aldı. Kurtalan ve Aslanal'ın evlerinde ve dernek binasında arama yapan polisler dernek binasının kapısını ve camını kırarak içeri girdi. Binayı darmadağınık eden polisler birçok yasal CD, dergi, gazete ve dernek evraklarına el koydu.

İNZAR DERGİSİ YAZARININ EVİNDE ARAMA
Operasyonlar kapsamında polisler aylık yayın yapan İnzar Dergisi yazarlarından M. Bahattin Temel'in evine de baskın düzenledi. Yapılan baskında Temel'i evde bulamayan polis ekipleri evde arama yaptı. Ayrıca Temel'in oğlu Mücahit Temel'in evine de operasyon düzenleyen polisler evde arama yaparak evde bulunan bütün gazete ve dergilere de babasının olduğu iddiasıyla el koyarak bu şekilde tutanak tuttular.

DUA YAYINCILIK'A DA OPERASYON DÜZENLENDİ
Sabah erken saatlerde Beyazıt Yumni Kitapçılar çarşısında bulunan Dua Yayıncılık'a da bir operasyon düzenleyen polisler, haklarında toplatma kararı çıkarılmış dedikleri Hizbullah ana davası savunmalar ile Cemalim romanı adlı kitaplara el koydu. Ayrıca Dua Yayıncılık müdürü ve Doğruhaber gazetesi yazarı Mehmet Ali Gönül evinde yapılan baskın sonrasında gözaltına alınmıştı.

MUHAMMED EMİN / YENİ AKİT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.