banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Önen: “Türkiye bir insanlık ayıbını örttü”

Toplantının değerlendirmesini yapan Önen, Türkiye’nin Suriye konusunda bir insanlık ayıbını örttüğünü söyledi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) Türk Gurubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği konularında rutin toplantılarını bu sefer de, Danimarka’nın Kopenhag kentinde AGİT PA üyeleriyle bir araya gelerek yaptığını belirtti.

Çeşitli konular görüşüldü
Asamblenin yöneticilerinin bir araya gelerek kurumun gelecek faaliyetlerini tartıştığını söyleyen AGİT Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcısı Önen, “Toplantıda ileriki tarihlerde yapılacak toplantılar, siyasi işler, ekonomi ve insan hakları komisyonlarında görüşülecek raporlar, asamblenin mali durumu gibi çeşitli konular görüşüldü. Toplantıda ayrıca AGİT Parlamenter Asamblesi Genel Sekreterliği için başvuruda bulunan adaylar görüşüldü ve bizimde desteklediğimiz İtalyan bürokrat ve AGİT PA Başkanlık İşleri Direktörü Roberto Montella Genel Sekreter adayı olarak seçildi” dedi.

Türkiye öncü bir ülke haline gelmiştir
Türkiye hakkında da genel bilgiler veren AGİT PA Türk Gurubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, “Türkiye, bugün giderek artan olanak ve yetenekleriyle bölgesinde genişleyen bir barış ve refah çemberi kurmayı hedefleyen, istikrar ve güvenlik üreten, refahın, beşeri ilerlemenin ve kalıcı istikrarın önünü açacak bir düzenin kurulması yolunda ciddi çabalar harcayan, öncü bir ülke haline gelmiştir. Türkiye’nin bu konuma gelmesi meşruiyet üzerine kurulu, dengeleri gözeten ve kendi güvenlik ve istikrarının bölgesinde de güvenlik ve istikrarın sağlanmasıyla teminat altında olacağını gören ilkeli tutumunun da sonucudur. Bu tutumunun ayrıntıları incelendiğinde hem komşularıyla, hem bölgesi ve ötesinde sürdürülebilir bir barış, güvenlik ve huzur ortamının sağlanmasına yönelik yoğun çabalar ve öncülük edilen önemli girişimler görülecektir. Bu dış politika anlayışı sayesindedir ki, Türkiye, bölgesinde insan haklarının, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve sosyal adaletin güvencesini oluşturan ve bunların daha yaygın zemin bulmasını gözeten bir ülke olarak görülmektedir” diye konuştu.
ABD de elini taşın altına koymalı
Önen ayrıca, Türkiye'nin Suriye'de yaşanan insanlık dramında bütün dünyaya örnek olabilecek bir görevi yerine getirdiğini belirterek, özellikle Avrupa Birliği ve ABD'nin de elini taşın altına koyarak yardımda bulunmalarını istediklerini söyledi.

Türkiye, Suriyeli mülteciler konusunda yalnız bırakılmamalı
AGİT Parlamenterler Asamblesi Başkan Yardımcısı ve Türk Gurubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 14. maddesine göre ‘zulümden kaçan herkesin sığınma hakkı’ bulunduğunu belirterek, “Türkiye bir insanlık ayıbını örttü. Biz Suriye'den gelen mültecilere sınırları açmasaydık asıl o zaman bütün Avrupa Birliği anlayacaktı, mülteci sorunu ne demek. Şimdi bizlere hak veriyorlar ama biz Avrupa Birliğinin ve dünyadaki diğer ülkelerin bu anlamda elini taşın altına sokmalarını istiyoruz. Sadece teşekkür ederek, sadece 'yanınızdayız' diyerek değil, aynı zamanda elini taşın altına koyarak gerekli yardımda bulunmalarını arzu ediyoruz. Yarın öbür gün torunlarına anlatacak doğru hikayeleri olsun istiyoruz. Biz doğruları her platformda söylemeye devam edeceğiz. Türkiye bu konuda yalnız bırakılmamalıdır” dedi.

Bilindiği gibi yaklaşık 3,5 milyon Suriyelinin ülkeyi terk etti ve Suriyeli mültecilerin % 95’i 5 komşu ülkeye gitti. 2 milyonu aşkın Suriyeli de Türkiye'ye gelmiştir ve bu sayı her geçen gün artıyor. Türkiye’nin tek bir şehri bütün AB ülkelerinden daha fazla sığınmacıya kucak açtı. Avrupa Birliği sadece 62 bin Suriyeliyi kabul etti. AB, 2016'ya kadar Suriye'den 100 bin sığınmacıyı daha barındırabileceğini söylüyor. Bu sayının 2 katı sadece 1 gecede Şanlıurfa’ya gelmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.