banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Öncel ile Çiftçi ailesi barıştı


Şanlıurfa’nın merkeze bağlı Esemkulu Köyü’nde 5 ay önce bir kadının hayatını kaybetmesiyle başlayan ve Rışvanlı Aşiretine mensup Öncel ile Çiftçi ailesi arasındaki husumet; Rışvanlı Derneği Başkanı İbrahim Halil Aslan, Rışvanlı aşiretinden Kahta Belediye Başkanı Yusuf Tunalı ve Akziyaret jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Engin Taş’ın arabuluculuğu ile son buldu. Aralarındaki husumeti sona erdiren Öncel ve Çiftçi ailelerinin ileri gelenleri bugün Rışvanlılar Dernek Binasında bir araya gelerek barış yemeğiyle husumeti sona erdirdiler.

Okunan barış duasının ardından Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Çiftçi ailesinin ileri gelenlerinden Mahsun Çiftçi ile Öncel ailesinin ileri gelenlerinden Hacı Ömer Çiftçi birbirleriyle el sıkıştırarak, barışlarının daimi olmasını diledi.

Barış töreninde bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, olayda hayatını kaybeden kadına rahmet dileyerek, “Hem üzülüyoruz hem seviniyoruz. Üzülüyoruz, inancımızda, kitabımızda, geleneğimizde yeri olmadığı halde niye bu kadar öfkeli ve birbirimize sert davranıyoruz? Niye canlarımız kayboluyor, mesaimizi, güzellikleri bunlara heba ediyoruz? Bu bizi çok üzüyor. Seviniyoruz Allaha şükür dalga dalga bir aydınlanma var. Her hafta, her ay bir barış toplantısında bir araya geliyor, kaynaşıyoruz ve gençlerimize iyilikleri, güzellikleri anlatıyor, önemli adımlar atıyoruz. Yine seviniyorum toplumda çok şükür böyle güzel kanaat önderlerimiz, derneklerimiz var fedakârca insaniyet adına bu işlere artık ön ayak olup olayların büyümesini önlüyor, yeni canlara sebep olmasını engelliyorlar bu çok önemli” dedi.  

“Bir insanı haksız yere öldürmek, bütün insanlığı öldürmek gibidir” diyen Vali Güvenç, dünyanın her yerinde menfaat çekişmelerinin olduğunu ifade ederek, “Avukatı, mahkemesi var. Bizdeki bu öfke, bu cehalet, 10-20 dönüm için birbirimizi öldürüyoruz. Bunun kitapta, medeniyette, insanlıkta, dinimizde yeri yok. Büyüklerden rica ediyorum, öfkelerinizi kontrol edin. Gençlere kötü örnek olmayın. Ailelerin içine, Urfa’ya, köye, kente ateş düşürmeyin yazıktır günahtır. Bunun baş sorumlusu büyüklerdir” dedi.

2 yıldan bu yana Şanlıurfa’da vali olarak görev yaptığını hatırlatan Vali Celalettin Güvenç, “Birket davasından 4 kadın öldü. Günah değil mi? Gençlere sahip olun, kendinize öfkenize sahip olun. Başka bir yerde 30 dönüm için insanlar birbirini öldürdü. Sonrada devlet öldürdü diyorlar. Devlet adam öldürmez, onlar eskide kaldı. Elimiz yüreğimizde geziyoruz Devlet olarak, bu topraklarda, cinayet, kavga olmasın; gençler heder olmasın diye. Bunları geride bırakmamız, hukuka saygı duymamız lazım. Artık polis, jandarma taraf tutmuyor, dilekçenizi alıyor. Karakoldaki polis sizi dinlemezse, dilekçenizi almazsa, haklı haksıza gerekli muameleyi yapmazsa, bize gelin. O bir dönem, karanlık dönemde bilek kuvveti vardı. Türkiye’de karanlık dönem bitmiştir. Kimsenin burnunun kanamasına izin vermeyiz. Kimse bileğine, gücüne güvenerek kimse kimseyi ezemez, ezdirmeyiz” dedi.

Vali Celalettin Güvenç, herkesin hukuka uyması gerektiğini söyleyerek, “Bir arada yaşamak için, kırmızı ışık yandığında duracaksın özeti bu. Artık eskisi gibi değil, 2 bin, 3 bin değil 1 milyon 800 bin nüfusumuz var ve yarın 2-2,5 milyon olacak. Herkes kendi başına buyruk bir şekilde ailem, aşiretim geniş, kardeşim çok… Hayır bitti, öyle bir şey yok; herkes kurala uyacak. Hakkına razı olacak ve haksızlığa uğradığını düşündüğünde devletten yollarını arayacak. Bize yakışan budur. Bu çocuklarımız kan davaları ile uğraşmasın; güzel okullarda okusun, eğitimle, ekonomi ile uğraşsın” diyerek konuşmasını sürdürdü.  

Dünyanın ve Türkiye’nin en güzel insanlarının da Şanlıurfa’da olduğunun altını çizen Vali Güvenç, “Bir yabancı gelse evini, varlığını adayan, ekmeğini bölüp yiyen halk da bu Şanlıurfa halkıdır. Urfa’da bir adamın sokakta aç kalma ihtimali yoktur, Urfalı aç bırakmaz. Bu kadar da güzel insanların şehridir Şanlıurfa. Urfalı inancına bağlı, sağduyu sahibi ve devletinin yanındadır. Öfkemiz birbirimize bunu da aşacağız. Biri yüzde yüz haksızlık yapsa da silaha sarılmayacak, öfkemize yenilmeyeceğiz. Önemli olan haksızlığa uğradığında öfkene sahip olmaktır. Bütün mesaimiz, gücümüz, din adamları, jandarma, emniyet bu ilde bunları anlatalım, tesis edelim diyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Eğer bir adım atarsak bir gencimizi kurtarırsak, bir aileyi barıştırırsak… Barış gibisi, huzur gibisi, sevgi gibisi var mı? Şu fani dünyada bizim inancımızın gereği, bize yakışan bu değil mi? Kime ne kalmış ki bu dünyada. Onun için rica ediyoruz. Barışı bozdurmayalım, öfkemize yenilmeyelim, komşumuza kem gözle bakmayalım, kim olursa olsun. Huzur kenti Şanlıurfa’dan Türkiye’ye huzur yayılsın. Onun mesajları gitsin” şeklinde konuştu.

Vali Güvenç konuşmasının ardından iki ailenin barışmasına katkı sağlayanlara teşekkür ederek, her iki aileyi attıkları olumlu adımdan dolayı tebrik etti. Ayrıca barışın sağlanmasında arabuluculuğu nedeniyle Akziyaret Köyü jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Engin Taş’a Vali Güvenç, bir plaket verirken, barış töreni okunan duaların ardından sona erdi.

Öte yandan barış törenine Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in yanı sıra, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, İl Jandarma  Komutanı Albay Emin Dursun, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz, İl Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Tunalı, Rışvanlı Derneği Başkanı İbrahim Halil Aslan ve yönetim kurulu üyeleri, aşiret mensupları ile barışan aileler katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.