banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

'Ömer Muhtar Libya'daki direnişin sembolüdür'

Libya’da  İşgalci İtalyanlara karşı yürüttüğü direniş hareketi ile bilinen Ömer Muhtar, 16 Eylül 1931 tarihinde General Rodolfo Graziani’nin başkanlığında toplanan savaş mahkemesince asılarak katledilmişti.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, şehadetinin 84’üncü yıldönümünde Ömer Muhtar ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Adına ırkçı emperyalizm denen Siyonist bir yapılanmanın, kitle imha silahlarının gücünü kullanarak 300 yıldır yeryüzünü kana buladığına dikkat çeken Ergin, Ömer Muhtar’ın, bu yapılanmayla mücadele ettiğini söyledi.

Ömer Muhtar’ın Libya’daki direniş sembolü olduğunu vurgulayan Ergin, “Irkçı Emperyalizm, yeraltı ve yer üstü zenginliklerini, enerji kaynaklarını yağmalamakta ve insan emeğini sömürmekte sınır tanımayan bir yapılanmadır. Bu zihniyet kendilerinden olmayan toplulukları zayıf bırakabilmek ve güçsüz düşürebilmek için her türlü ifsat ve tahribatı meşru addetmektir. İşte en çok bu sebeple de İslam coğrafyasının her yerinde işbirlikçi yönetimler ve kandırılmış gruplar vasıtası ile sürekli kaos ortamları oluşturmaktadırlar. İtalyanların Libya işgali de bu kaosun bir parçasıdır. Ömer Muhtar, bu sömürüye direnen şahsiyetlerden biridir.” dedi.

“O, İslami direniş tarihinde bitimsiz azmi göstermiştir”

Ömer Muhtar’ın içerisinde bulunduğu Senusi Hareketi’nin, içindeki dinamizm sayesinde sömürgecilere karşı Afrika Müslümanlarının nefesini her an diri tuttuğunu kaydeden Ergin, şunları söyledi: “O, bu hareketin erleri birer birer kaçarken dimdik ayakta durmayı başarmış, İslami diriliş tarihinin mücadele ve mücahede kanatlarının her ikisinde bitimsiz azmi göstermiştir. Libya'daki direnişin öncüsü ve sembolü olmuştur. Sömürgelerde özel olarak yetiştirilmiş komutanların en acımasızı olan Graziani, onun için ‘canlı ve hazır bir zekâ’ demekten kendini alamamıştı.”

“Ömer Muhtar, İtalyanlara karşı 9 yıl mücadele örneği gösterdi”

Ergin, Ömer Muhtar’ın İtalyanlara karşı 9 yıl büyük bir mücadele örneği gösterdiğini aktararak, “Her yıl en az elliden fazla muharebe, iki yüzden fazla küçük ölçekli çatışma cereyan ediyordu.  Ömer Muhtar’a teslim olması için cazip teklifler yapıldı. Cihattan vazgeçmesi için kendisine köşk, maaş ve ekonomik yardımlar teklif edildi. Fakat bu büyük davanın yanında bu teklifler onun için bir hiçti. ‘Beni kimse imanım, davam ve cihadımdan alıkoyamayacaktır. Allah onların iştahlarını kursaklarında bırakacaktır.’ Bu sözleri kullanan Libya'nın unutulmaz özgürlük savaşçısı Ömer Muhtar'dı.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.