banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Olaylar bölgedeki yatırımcıyı göçe zorluyor

Bölgede yaşanan şiddet olayları özellikle özel sektörü olumsuz etkilerken buna bağlı olarak yatırımcıları tekrar batıya göç etmek ye zorluyor. Bin bir umutla batıdan kendi memleketleri Batman’a gelerek yatırım yapan tekstilciler, tekrar başlayan çatışmalı ortam ile birlikte işlerinin kötüye gittiğini belirterek, endişelerini dile getirdiler.

Çatışmalı ortam yüzünden batıdaki bazı büyük firmaların bölgeye mal göndermediğini söyleyen Batman Tekstilkent Derneği Başkanı Sabahattin Solmaz, “Çözüm süreciyle gelen huzur ortamında tekstil yatırımlarıyla Batman gittikçe büyüdü. Batman’da 170 küçük ve büyük tekstil atölyesi bulunmaktadır. Bu son olayların çıkmasından sonra huzur ortamı olmadığından, bazı tekstilci arkadaşlarımız büyük firmalarla olan sözleşmelerini iptal etmek zorunda kaldılar. Huzur ortamı olmadı mı istihdam da olmaz, işte olmaz. O yüzden işçi çıkarmak zorunda kaldılar.” dedi.

“Yatırımcı işçi çıkarmak zorunda kaldı”

Solmaz, “170 tekstil fabrikamızda 5 binin üzerinde istihdam edilen işçilerimiz vardı. Bu olaylar yüzünden şu anda işten çıkarmalar oldu. Tüm tekstilciler ne olacağını bilmediği için tedirgin durumdadır. Bir işveren ilk önce huzur ortamı ister. Şiddet ortamı oldu mu herkes tedirgin oluyor ve onun için hiç kimse kendini riske atmak istemiyor.” şeklinde konuştu.

“Batıdaki firmalar buraya mal göndermiyor”

Olayların devam etmesi halinde yatırımcıların batıya göç etmekle karşı karşıya kalacaklarına dikkat çeken Solmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Yaşanan olaylardan dolayı bizim anlaşmış olduğumuz batıdaki büyük firmalar buraya artık mal göndermiyorlar. Bu olaylar devam ettiği takdirde tekstilciler olarak çok kötü sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Eğer ki, batıdan buraya mal gelmez ve buradaki yatırımcı kendini garantide hissetmezse burayı terk eder. Batıdaki yatırımcılarda bu bölgelere gelip yatırım yapmaz. En son olarak da tekstilci arkadaşlarımız işyerlerine kilit vuracaktır. Bizim isteğimiz huzurdur ve sakin bir ortamın oluşmasıdır.”

“Huzursuzluğun ve savaşın olduğu yerden her şey kaçar”

Çok zorluk içerisinde batıdan kendi memleketi olan Batman’a gelip yatırım yaptığını dile getiren Yavuz Tarhan, 120 işçi çalıştırdığını ve olayların devam etmesi takdirde işçi çıkarmak zorunda kalacağını vurguladı.

Huzurun olmadığı yerde yatırımın da olmayacağına işaret eden Tarhan, “Bizler buraya zorluklarla, sıkıntılarla geldik. Burada kalifiye eleman yoktu, onu da başardık. Huzur ortamıyla birlikte Batman’da 170 firma kuruldu. Tekstil büyük metropollerden Anadolu’ya kaydı. Bu yüzden buralardaki işsizlik oranları düştü. Bir umutla geldik fakat o umudumuz şu anda kalmadı. Huzursuzluğun ve savaşın olduğu yerden her şey kaçar. Yazık bu memlekete, Güzel bir ülkemiz, memleketimiz, insanlarımız ve genç nesil var. İstihdama yönelik büyük bir emek sarf ettik. Bunların boşa gitmemesi için tüm herkesten huzurun oluşması adına destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Olayların sürdüğü takdirde herkesin zarar göreceğini söyleyen Tarhan, “Bu olaylar böyle devam ederse hepimiz zarar göreceğiz. Önemli olan huzurlu bir ortamda bu işi yürütmektir ve bizler de bunu istiyoruz. Burada 120 tane elemanım çalışıyor ve hepsi de genç insanlardır. Hedefim bu sayıyı 170’e kadar çıkarıp hedefi büyütmekti. Ama bu yaşanan olaylar yüzünden işlerin düşmesiyle tam tersi olarak işçi çıkarmak zorunda kalacağım. Çünkü zorlanıyorum ve beklentimi bir türlü alamıyorum. Bu yüzden iş sıkıntısı yaşıyoruz.” dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.