banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Okutan;


Şanlıurfa’da düzenlenen “Bölge Meyveciliğin Geliştirilmesi konulu panel ve ortak akıl toplantısına katılan Vali Nuri Okutan, “Şanlıurfa Türkiye’ye Heyecan veriyor” dedi.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi işbirliğinde düzenlenen “Bölgedeki Meyveciliğin Geliştirilmesi” konulu panel ve ortak akıl toplantısı Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.

İki bölümden oluşan panelin birinci bölümü  Harran Üniversitesi adını taşıyor. Prof. Dr. Ayhan Atlı tarafından yönetilen panelde MEYED Başkanı Alaaddin Güç, Aroma Yönetim Kurulu Başkanı Ali Metin Duruk, ETO Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Ertem ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli konuşmacı olarak katıldı. Panelin ikinci bölümü oluşturan Bölge Meyveciliğinin Geliştirilmesi konusunda katılımcılar bilgilerini aktardı.

Panele Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ziya Karakılçık, Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Müdürü Mehmet Açıkgöz, DSİ XV. Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Büyükhatipoğlu, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelde bir konuşma yapan konuşan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan düzenlenen panelin Şanlıurfa’nın tarımı için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Şanlıurfa’da en önemli ekonomik kazanımını tarım sektöründen elde ettiğini ifade eden Vali Nuri Okutan, “Şanlıurfa, bereket diyarı, bereket kelimesini, Halil İbrahim Sofrası, Halil İbrahim Bereketi cümlelerinin yaşandığı ve Türkçemize katıldığı yerdir. Şanlıurfa Bereket hilalinin kilit taşı, ortasında bulunan Fırat ve Dicle’nin arasında, son dönemde hükümetimizin en önemli projeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle Şanlıurfa bu projede merkez konumunda yer alıyor” dedi.

Vali Okutan, Şanlıurfa’da sulanabilir arazinin çok önemli bir noktada bulunduğunu söyleyerek, “GAP Eylem Planı bitiğinde 900 bin hektar sulanabilir araziye sahip olacağız. Tarım açısında baktığımızda Üniversitemizin çalışmaları çok önemli yerlerde, Şanlıurfa’nın potansiyelini dikkate aldığımızda bu rakamların daha yüksek olması gerekiyor. Şanlıurfa Türkiye’ye heyecan veriyor. Şanlıurfa adeta fırsatlar diyarı, bu fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu kapsama GAP İdaresinin Üniversitemizin Sivil Toplum Kuruluşlarının çok önemli etkisi olacak ve yapılan bu çalışmalar sonucunda Hem Şanlıurfa hem Türkiye bu konuda önemli bir pay alacak” dedi.

“Hem üretim itibariyle hem konum itibariyle üretim biçimimizi çeşitlendirmemiz lazım” diyen Vali Nuri Okutan, “Eğer güneşi, havayı, suyu iyi kullanırsak; ilerleyen zamanlarda hem tarımın yapıldığı hem üniversitenin kurulduğu ilk yer olan Şanlıurfa tarımda, ölçekte, pazarlamada daha iyi bir yere varacaktır. Tabi tarımda ölçek ve pazarlama önemli yer tutuyor. Çiftçilerimizin Türkiye ortalamasına baktığımız zaman 300 dekarlık bir oran var ama baktığımızda bunun da daha yetemeyeceği kanaatindeyim. Bunun için ilimize dışardan daha çok sanayicinin rağbet göstermesi durumunda ilimizde meyvecilik daha ileri bir seviyeye çıkacak. Bu fırsatın tabana yayılmasında meyvecilik üretimi daha da artacaktır. Bu toplantının ürüne dönüşmesinin çok önemli olduğu kanaatindeyim. Bu toprağı bu araziyi ve güneşi Türkiye’nin başka bir yerinde bulmak mümkün değil” şeklinde konuştu.

 

 

Geleceğe yönelik bölgede yatırım planları olan iş adamlarına olabildiğince bütün fırsatları sunmak, bu potansiyeli birlikte hayatımıza katmak amacında olduklarını belirterek, “İlin valisi olarak her türlü desteği vereceğiz. Arsa ofisi oluşturarak, bütün arazi bilgilerini gerek planlama, gerek satış; toplayıp yatırımcılara sunma gayretindeyiz. Dolayısıyla yatırımcılar bölgeye teknolojileri ile bilgileri ile gelirken bu fırsatı da bulacaklar. Fidancılığı da destekliyoruz. Şu anda yeni fidanlar çıkıyor. Meyvecilik yapmak çiftçilerimizi, üreticilerimizi desteklemek amacıyla bir takım yeni projeler yapıyoruz. 20 milyon meyve veren fidanımız var. Şanlıurfa’da hedefimiz 20 milyon meyve fidanı daha dikmek. Şu anda bütün ilçelerimizde fidancılık tesisleri kuruyoruz. Bunu çiftçilerimizle birlikte yapıyoruz. Üç yıl içersinde 20 milyon fidan dikme hedefimiz var inşallah gerçekleştireceğiz. O bakımdan MEYEDin bu toplantıyı burada yapması, bu vesileyle üyelerinin de buraya gelmesi bizim için önemli. Umarım bu toplantı sonrası güzel sonuçlar çıkar” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.