banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Oduncular odun kaçakçılığından muzdarip

Havaların soğumasıyla kış aylarına hazırlıklara başlayan oduncu esnafı, doğalgazın yaygınlaşmasının yanı sıra kaçak olarak kesilen odunların piyasaya sürülmesinin işlerini düşürdüğünü belirtti. Oduncu esnafı bölgede artan şiddet olaylarının da işlerini olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

25 yıllık odunculuk yapan Mehmet Tayyar, odunları Kulp, Hani ve Lice’den getirip yakmaya hazır şekilde keserek sattıklarını söyledi.

Odunları ev, fırın ve yemekhane gibi yerlere sattıklarını kaydeden Tayyar,  “İşlerimiz geçen yıla göre daha kötü bir durumdadır. Evler için hazırladığımız odunların tonu 500 TL, fırın ve lokantalar için de odun tonu 430 TL’dir.  Bedava dağıtılan kömür nedeniyle işimiz biraz düşmüştü. Son yıllarda yaygınlaşan doğalgaz ise işimizi tamamen düşürdü.” dedi.

“Kaçak oduncular, bizi zor duruma sokuyor”

Yıllardan beri odunculuk işiyle meşgul olduğunu ifade eden Mehmet Karakoç ise, işlerinin çok zor olduğunu ancak başka bir seçenekleri olmadığından bu işi yapmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

Kaçak olarak kesilen odunların piyasaya sürülmesinin de işlerini etkilediğini ifade eden Karakoç, “Odun pazarı esnafı vergi veriyor. Ama kaçak şekilde satılan odunların vergisi ödenmediği için ucuza satılıyor. Bu duruma yetkililerin el atması gerekiyor. Kaçak şekilde satılan odunların hiçbir şekilde resmiyeti olmadığı gibi bizim işimize de engel oluyor. Bu duruma yetkililerin ve Orman Bakanlığının el atmasını istiyoruz. Çünkü bu bizim için büyük bir sıkıntı oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

"Eskisi gibi odun yakarak ısınanlar şimdi doğalgazla ısınıyorlar"

40 yıldan beri bu işi yaptığını söyleyen Mehmet Onur, bu işin çok zor bir iş olduğunu belirterek, günlük kazançlarının 50 TL ile 60 TL arasında değiştiğini kaydetti.

Eskisi gibi evlere yakacak olarak odun alınmadığını ifade eden Kenan Polat ise, “Eskiden neredeyse tüm evler kışın yakmak için odun alırdı. Şimdi odun yakan evlerin sayısı çok düştüğünden elimizde sadece fırın ve lokantalar kaldı. İlerleyen zamanlarda onlar da doğalgaz çekerse bu iş tamamıyla biter.” ifadelerini kullandı.

‘Yetkililer çare bulmalı’

Odun pazarında odun keserek geçimini sağlayan Faruk Karakoç ise, ton başı 25 TL ile çalışarak günlük 2 ton civarında odun kestiğini ifade etti.

Bazı oduncular da, Kayseri’den getirdikleri 15 bin TL değerindeki hizar makinası ile hem zamandan tasarruf ediyor hem de daha fazla odun kesiyorlar.

Karakoç, “Odun, en çok lahmacun ve ekmek fırınlarına satılıyor. Diyarbakır’a gelen doğalgaz bize olumsuz yansıdı. Teknolojinin gelişmesiyle farklı ısınma yolları ortaya çıktı. Daha kolay ısınma yolları odunun ikinci plana atılmasına neden oldu. İşimizin kötüleşmesinin bir nedeni de fırıncıların bizden alması gereken odunu kaçak yollarla temin etmeye çalışmasıdır. Biz burada resmi olarak esnafız. Vergilerimizi veriyoruz. Oysa kaçak olarak odun satanlar ise vergi vermedikleri için ucuz veriyorlar. Bu durum bizim işimizi de olumsuz etkiliyor. Yetkililerin bu duruma el atmasını bekliyoruz. ” diye konuştu.

“İnsan gücü yerine hizar makinası tercih ediliyor”

Eskisi gibi evlerde yakacak olarak odun alınmadığını ifade eden Rıza Can ise, “Eskiden neredeyse tüm evler kışın yakmak için odun alırdı. Şimdi odun yakan evlerin sayısı çok düştüğünden elimizde sadece fırın ve lokantalar kaldı. İlerleyen zamanlarda onlar da doğalgaz çekerse bu iş tamamıyla biter. 6-8 Ekim ve seçim sonrası yaşanan olaylar nedeniyle odun fiyatları yükseldi. Olaylardan sonra odun alamıyoruz. Odun fiyatlarında yaşanan yükselişi müşteriye yansıtmıyoruz. Bizlerin tek umudu bölgenin huzura kavuşmasıdır.” ifadelerini kullandı.   (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.