banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Bıcak Kesmetaş köyleri

Öcalan'dan flaş PKK açıklaması

Öte yandan Osman Öcalan, Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadın la ilgili olarak da Rıza Altun'un öldürtmüş olabileceğini söyledi.

Bir grup arkadaşıyla birlikte PKK'dan ayrılan Osman Öcalan, Vatan Gazetesi'nden Ruşen Çakır'a açıklamalarda bulundu.
PKK'nın, aradan geçen 9 yılda kendi dediği noktaya geldiğini öne süren Öcalan "PKK 9 yıl önce daha dinamikti, şimdi ise yorgun düştüler. Savaşı sürdürecek enerjileri kalmadı" açıklamasında bulundu.

PKK'NIN ENERJİSİ KALMADI

İşte Ruşen Çakır'ın Osman Öcalan'la yaptığı röportajın bazı bölümleri;

PKK 9 yıl önce devlet karşısında kendisini güçsüz hissederken şimdi daha güçlü hissediyor diyebilir miyiz?
Öcalan: Fark şudur: O zaman daha dinamiktiler, şimdiyse yorgun düştüler. Gerilla sayısı daha fazlaydı, halk desteği şimdikinden az değildi, siyasi çözüm yolları tıkansa daha meşru bir savaş başlatılabilirdi. O enerjiyi tüketip yorgun düştüler. PKK'nin üst lider kadrosu dağda gerillacılık yapacak enerjiye sahip değil.

KÜRTLER'İN YÜZDE 40'I TÜRKİYE KARŞITI
- Bu sefer olacak mı?
Öcalan: ... Ortadoğu'yu yeniden şekillendirilirken Kürt sorununun daha fazla Türkiye'nin elini ayağını bağlamasına taham-mülleri yok. Türkiye'de Kürtlerin yüzde 40 civarı devlete karşı kemikleşmiş durumda. Kimse kendisini geri kalan yüzde 60 ile aldatmasın, bu yüzde 40 Türkiye'yi durdurucu bir güçtür.

 

ERDOĞAN ÇÖZEBİLİR

 

- Yeni sürecin önündeki en büyük engel nedir sizce?

Öcalan: Türkiye'nin mağrurluğu. Sayın Erdoğan yine "Kürt sorunu yok, Kürt kardeşlerimin sorunu vardır" dedi. Kardeşlerinin sorunu varsa Kürt sorunu var demektir zaten. Bu mağrurluğa rağmen çözüm için ideal bir hükümet var, en azından halkın yüzde 50'sinin desteğine sahip. Kaldı ki büyük sorunları hep büyük liderler çözmüştür. Sistem kurucu lider Mustafa Kemal'in ardından gelen Menderes ve Özal dört dörtlük liderler değildi. Sayın Erdoğan ise bir lider gibi davranıyor. Çözüm üretebilir, bunun sitemini kurabilir. Bu güce ve yeteneğe sahiptir.

 

- Karşısındaysa abiniz var...

Öcalan: Abim Kürtler içinde liderlik konumunda olan tek kişidir. Öcalan Kürt hareketini sıfırdan yarattı. O bir Kürt uluslaşma süreci başlattı ve bunu başardı. SadeceTürkiye'de değil, İran ve Suriye'de de Kürtlerden büyük destek görür, Irak Kürtlerinde de büyük bir saygınlığa sahiptir. Yani Kürtlerin içinde Erdoğan'dan geri bir konumda değildir. Tek başına karar alıp uygulatabilecek güç ve yeteneğe sahiptir.

PKK ÖCALAN'I DİNLER
- O bazı kararlar alsa Kandil buna uyacak mı?

Öcalan: Kandil savaşı sürdürebilecek bir enerjiye sahip değil. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu herkesten daha çok bu sürecin barışla sonuçlanmasını isterler. Ayak sürseler bile bu gösteriden öteye gitmez. Bana göre PKK komple çözüme hazır ve Öcalan'ı dinler. Bunu cezaevleri direnişinde gördük: Bir günde hepsi durdu. Bir kere daha Apo'nun PKK'den birkaç kat güçlü olduğu gördük.

CEZAEVLERİ EĞİTİM ALANINA DÖNÜŞTÜ
Lider kadro barış ortamına uyum sağlayabilir mi?

Öcalan: Mesela bizler epey sıkıntı çektik ama ayak uydurduk, onlar da uyduracaklardır. Önemli olan Türkiye'nin toleranslı davranmasıdır. PKK'nin en büyük gücü şu andaTürkiye'de ve cezaevinde. 8 bin kişi bana mısın demiyor. Devlet sayesinde cezaevleri PKK'nin kadro eğitim alanlarına dönüştü. Onların çıkmasıyla birlikte müthiş bir siyasi patlama olur ve Kürt siyasi hareketi gücünü ikiye katlar. Dağda yorulmuş olanların, Avustralya mı olur yoksa başka bir ülke mi, bir-iki sene dinlenmelerinde fayda var. Silah bırakma tabii ki kademeli olacak, belli bir süre gerekecek.

"YA ÇÖZÜM YI KIYAMET"
- Toparlayacak olursak, umutlu musunuz?

Öcalan: Eğer çözüm olmazsa Türkiye bir iç savaşa sürüklenir. Sanırım yöneticiler de bunu görüyor. Başka tercihleri yoktur: Çözecekler, çözecekler, çözecekler. Ya çözüm ya da kıyamet. Ama bu bir mevsim önce olur, bir mevsim sonra olur, o ayrı konu.

"SAKİNE'Yİ RIZA ÖLDÜRMÜŞTMÜŞTÜR"
- Sizce Sakine Cansız'ı kim öldürdü?

Öcalan: Bakın, PKK Avrupa'da faaliyetlerini Hollanda merkezli yürütürdü. 2001'de Murat Karayılan Avrupa'da başarılı olamayınca yerine Rıza Altun gönderildi. O ise Fransa'da örgütlenmeyi tercih etti. Hatırlıyorum, biz PKK'den ayrıldıktan sonra bir yerde oturuyorduk, o Nizamettin Taş'a telefon açtı ve "Sizle birlikte hareket etmek için geliyorum, yanımda bir miktar da para getireceğim" demişti. Sonra Rıza gelmedi. Fransa'da ikamet aldığını söylediler. PKK ile arasını da düzeltti. Sanıyorum, geleceğini güvenceye almak için bir kısım örgüt parasını zimmetine geçirdi. Biz de beklediğimiz desteği bulamadığımız için bizlere katılmadı, o parayı da kendine sakladı. Sakine muhtemelen Altun'un bu yaptıklarını tespit etti, üzerine gitti. Bunun üzerine Rıza rahatsız oldu. Biraz çetevari, Mafyavari bir kişiliği olduğu için o suikast gündeme geldi. Tabii elimde herhangi bir belge filan yok. Öte yandan bazı Ergenekon artıklarının yapma ihtimali de bütünüyle yadsınamaz. Ama PKK'nin örgüt yapısı Sakine'yi tasfiye etmez çünkü o hiçbir dönem PKK yönetimine tehlike oluşturabilecek bir ağırlığa sahip değildi.

 

- Tetikçiler PKK içinden olabilir mi?

Öcalan: Rıza Altun'un hem Türk derin devletiyle, hem bir dönem İran sorumlusu olduğu için İran istihbaratıyla ve nihayet Fransız istihbaratıyla iyi ilişkileri olmuştur. Dolayısıyla Ergenekon ile İran ve Fransız istihbaratları Rıza üzerinde etkili olmuş olabilirler.

vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.