banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

Nusaybin'de neler oluyor?

Mardin’in Nusaybin ilçesinde PKK’lilerce açılan hendeklerin kapatılması, oluşturulan barikatların kaldırılması ve sözde güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun ilgili maddeleri gereğince sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Ancak uygulanan sokağa çıkma yasaklarına rağmen ilçedeki 250’e yakın hendek ve barikatlar olduğu gibi durması halkı tedirgin etti. Hendek ve barikatta ise tonlarca patlayıcının olduğu ifade ediliyor.

“Danışıklı dövüşün amacı halkı bıktırmaktır”

Sokağa çıkma yasağı sürecinde şiddetli çatışmalara sahne olan ilçe, harabeye dönerken iki ateş arasında kalan halk ise çareyi ilçeyi terk etmede buluyor. Görüntülenmesini isteyen ve göç eden aileler, tüyler ürperten iddialarda bulunuyorlar. İlçede danışıklı bir dövüşün olduğunu ileri süren aileler, amaçlarının ise “Halkı bıktırmak” olduğunu söylüyorlar.

“Hendeklerin kapatılmasına dönük hiçbir şey yapılmadı”

Olaylarda en çok mağdur olan esnaf ise çek ve senetlerini ödemediklerini, büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olduklarını belirtiyorlar. “Artık yeter!” diyen esnaf, “Devlet, hendekleri kapatmak için hiçbir şey yapmadı. Halk epey eziyet çekti. Bir an önce bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Halk huzur istiyor. Yeter artık diyoruz. Bu olaydan en çok esnaf çekiyor. Sivil halk çekiyor. Esnafların ödemesi aksamış durumda esnaflar ağlayacak duruma geldiğini görüyoruz. Esnaf olarak kan ağlıyoruz. Biran önce bu olaylar son bulmasını bekliyoruz. Allah-u Teâlâ zalimleri kahrı perişan etsin. Kim bu olaylara sebebiyet veriyorsa kim bu halka zulüm yapıyorsa Allah onları kahrı perişan etsin.” dedi.

“Çocuklar korkudan uyumuyor”

Evinin önünde yaşanan patlamalar nedeniyle ev ve işyerinin zarar gördüğünü aktaran Dilaver Aydın “Sokağa çıkma yasağının 2. gününde evdeydik. Patlama oldu. Camlarımızın hepsi kırıldı dükkânların kepenkleri zarar gördü. Hem patlama seslerinden hem de silah seslerinden Artık çocuklarımız korkudan uyuyamıyor. Bırakın çocukları bizim korkudan psikolojimiz bozulmuş. Çocuklarımı başka yerlere gönderdik.” dedi.

“Yaşananlara göz yumulması olayları bu seviyeye getirdi”

HÜDA PAR Nusaybin İlçe Başkan Yardımcısı Seyfettin Ağırman ise ilçe merkezinde yaşanan olaylarda halkın iki gücün arasında ezildiğine dikkat çekiyor. Aylar öncesinden sokak ve ana caddelere barikat ve hendeklerin kurulduğunu kaydeden Ağırman, barikat ve hendeklerin kurulmasıyla halkın sıkıntı yaşamaya başladığını ifade etti.  Ağırman, “Ara sokaklara araçların girmemesi ambulans vb. temel ihtiyaçların giderilmesinde araçların kullanılmaması sıkıntılara sebep oldu. Bu öyle bir seviyeye geldi ki artık yol kesmeler, kimlik kontrolleri ve yer yer silahlı çatışmalara kadar vardı. İlk başta yaşananlara göz yumulması olayları bu seviyeye getirdi. Yani olaylar adeta ‘geliyorum’ dedi. Halkta bunun farkındaydı.” diye konuştu.

“Halk, bu kirli savaşa kurban edilmemeli”

Savaşın yaşam alanlarına taşınmasına karşı olduklarını açıklayan Ağırman sözlerini şöyle sürdürdü; “Savaş, yaşam alana taşınmaz. Taşındığı takdirde halkın zara öreceği biliniyor. Bu kaçınılmaz bir meseledir. Gerek devlet, gerekse de örgüt bu konuda üzerine düşeni yapmalı ve halkı bu kirli savaşın içine kurban etmemelidirler. Halkımız senelerdir bu acıları yaşıyor. Yeni nesillerin bunu yaşamasını istemiyoruz.”

Camiler kurşunların hedefi olmuş

İlçede sadece ev ve işyerleri değil camiler de kurşunların hedefi oldu. PKK’liler, Abdulkadirpaşa Mahallesi Kartopu Sokağı'nda bulunan Seyitler Camisi’nin girişine döşediği mayının infilak ettirilmesi sonucu camide zararın oluştuğu gözlemlendi. Birçok caminin duvar ve camlarına ise kurşunların isabet ettiği görülüyor.

Çağ Çağ Caddesi trafiğe kapalı

Bu arada sokağa çıkma yasağının olmadığı ilçede bazı ana caddeler hala trafiğe kapalı. Çağ Çağ Caddesi üzerindeki alt geçit ve Veysike kavşağında konumlanan polis zırhlı araçları araç ve motosikletlerin bölgeye girişine izin vermiyor. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.