banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Yaklaşık beş yıldır devam eden ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Avrupa’ya geçmek isteyen Suriyeli mültecilerin İstanbul Otogarı’ndaki çileli bekleyişi sürüyor.

Günlerdir Otogarda bekleyen Suriyeli mülteciler, İlke Haber Ajansı’na yaşadıkları mağduriyeti anlattılar.

“Yasal yolardan Avrupa’ya geçmek istiyoruz”

Suriye’nin Lazkiye şehrinden geldiğini söyleyen Selam Hawas, “Şu anda Edirne’de yaklaşık 500 Suriyeli yurt dışına çıkış için bekliyor. İstanbul Otogarı’nda da yaklaşık 2 bin kişi Edirne’ye gidip oradan yurt dışına çıkmak için bekliyor. Şu anda bizlere bilet verilmiyor ve gitmemize engel olunuyor. Biz kimseden yemek istemiyoruz, sadece bizlere Avrupa’ya geçiş noktasında kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Bunu kaçak yollardan denizden yapmak istemiyoruz. Her gün bu yolu deneyen onlarca Suriyeli denizde boğularak ölüyor. Bu ölüm yolculuğu dahi ortalama 1000-1500 dolar karşılığında yapılıyor. Hiç birimizde bu para bile yok. Biz ne suda nede karada boğulmak istemiyoruz. Türkiye’ye misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Ama biz Avrupa’ya gitmek istiyoruz.” dedi.

Halep’ten gelen Leyla ismindeki genç bir bayan ise şunları söyledi: “Biz hiç kimseden bir şey istemiyoruz. Sadece yolların açılıp Avrupa’ya geçişimizin kolaylaştırılmasını istiyoruz. Akrabalarımdan ve arkadaşlarımdan çoğunu Suriye’de bombalar altında kaybettim. Şu anda bizim tek derdimiz Avrupa’ya gidebilmektir.”

“İki gündür perişan bir durumdayız”

Savaşın yoğun olarak yaşandığı Halep’ten Türkiye’ye ailesiyle birlikte giren Casim adındaki Suriyeli de, “Türkiye’de yeteri kadar yaşama şansı sunulsaydı bu yollara başvurmazdık. İş yerlerinde çalışıyoruz ama karşılığında 500-600 TL gibi çok düşük ücret veriyorlar. Ev kiralamaya kalksak kirası, elektrik ve su faturası ile beraber masraflarımız daha da artıyor. Aldığımız maaş ev masraflarımıza bile yetmiyor. İki gündür otogar ve çevresinde yatıyoruz. Camiye yatmaya gidenler polis zoru ile çıkarılıyor. Aramızda günlerdir uyku uyuyamayanlar var.” şeklinde konuştu.

“Hayvanlara dahi yapılmayacak zulümler bizlere yapıldı”

PYD/PKK kontrolü altından bulunan Kobane’den kaçan Mustafa Hani, gittikleri yerlerde kötü muamele ile karşılaştıklarını dile getirerek şunları ifade etti: “Yaklaşık 5 yıldan bu yana Suriye, Irak ve Türkiye arasında gidip geliyoruz. Eşim ve 4 çocuğumla kalacak bir yerimiz dahi yok. Biz de ülkemizden çıkıp buralara gelmek istemezdik. Ama şu an Suriye’nin birçok yerinde ekmek, elektrik, su, süt gibi temel ihtiyaçlarımızın hiçbiri yok. Gittiğimiz her yerde kötü muamelelerle karşılaştık. Hayvanlara dahi yapılmayacak zulümler biz Suriyelilere yapıldı.” diyerek yaşadıkları drama dikkat çekti. (M. Erkan Yavuz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.