banner2
Öne Çıkanlar Taşlıdere Eyyübiye Belediyesi Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor

Naylon çadırda yaşam mücadelesi veriyorlar

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Batman’a gelen Suriyeli sığınmacılar için bu kış zor geçecek. İç savaşın yaşandığı Suriye’nin Kamışlo, Haseki ve diğer kentlerden kaçarak Batman’ın Balpınar (Gresira) beldesine gelen çok sayıda Suriyeli aile, çetin kış şartlarında kendi imkânlarıyla kurdukları naylon çadırlarda verdikleri yaşam mücadelesi yürek burkuyor.

Naylon çadırlarda kurdukları odun ve kömür sobalarıyla ısınmaya çalışan sığınmacılara, belde sakinleri tarafından da yardım yapılıyor. Küçük çocukların ayaklarında sadece terliğin olması ise görenlerin yüreğini burktu.

Suriyeli aileleri tespit eden Umut Kervanı Yardım Platformu üyesi Batman Umut-Der Gıda Bankası, mültecilerin ihtiyaçlarını tespit ederek yardımda bulundu.

Önceden tespit ettikleri Suriyeli ailelere gıda yardımı yaptıklarını belirten Batman Muhtaçlar ile Dayanışma Derneği (Umut-Der) Başkanı Halil Gergin, hayırseverlere ve diğer sivil toplum kuruluşlarına da yardım çağrısında bulundu.

Başkan Gergin; "Kışın ortasında, havaların eksi derecelerde seyretmesine rağmen bu kardeşlerimiz çadırlarda yaşamaktadırlar. Ona da çadır diyebilmek için bin şahit lazım. Keşke Kızılay çadırları gibi çadırlar dağıtılsa bu kardeşlerimize, en azından o çadırlar hava ve su kaçırmayacaktı. Fakat şu anda bezlerden oluşturularak yapılan çadırlarda yaşıyorlar. Bu insanlar bu şartlarda yaşam mücadelesi veriyor, ayakta kalmak için direniyorlar. Biz onlara gıda ve kısmen de olsa giyim yardımında bulunacağız. Yalnız bu insanların yakacak ihtiyaçları var. Kış yeni yeni başladı, bundan sonra bu ailelerin dramı, yaşamı çok zor olacak. Eğer bu şartlarda buralarda kalırlarsa çoğu hastalanacak, çoğu öksürüyor zaten. Diğer sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapmak istiyoruz; lütfen bu kardeşlerimize yardım edelim, onları bağrımıza basalım, el uzatalım. Çünkü bu bizim için bir insani görevdir, eğer biz sahip çıkmazsak bu insanları ölüme terk etmiş oluruz." dedi.

Suriyeli ailelerden Hasan Ali, "Suriye'den yokluktan, savaştan kaçtık. Yemek yoktu, elektrik yoktu, ekmek yoktu, soğuktu buraya geldik burada da kar yağmaya başladı. Mecburi bir yaşam sürdürüyoruz. Bebeklerimiz var, onlara verecek sütümüz bile yok. Bir akşam sofrada ekmek var bir akşam yok. Takdiri ilahidir yapacak bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Bir başka Suriyeli Rabi Hıdır Ali ise şunları söyledi: "Suriye'nin Haseki kentinden geldik. Buraya geldik burada da kar başladı. Allah'ın takdiridir, yapacak bir şey yok. Zordur ama yapacak bir şey yok. Yine de çadırlarımız var çok şükür oralarda yaşamımızı sürdürüyoruz” (M. Sait Çelik - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.