banner2
Öne Çıkanlar Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor Kuşadasıspor Jan Kuchta

İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) Adana Şubesi tarafından “Ümmet Dayanışması ve İnsanlığa Çağrımız” konulu konferans düzenlendi. Programda bir konuşma yapan İMH Yüksek İstişare Başkanı Mehmet Güney, Müslümanların bir binanın tuğlaları ve aynı bedenin uzvu gibi hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Seyhan Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Adana’daki İslami STK’lar da yoğun katılım gösterdi. Sunuculuğunu Kurtuluş Kılıç’ın yaptığı program, Abdulaziz Şebek Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İMH Adana Şubesinin tanıtıldığı sinevizyon gösteriminin ardından kısa bir açılış ve selamlama konuşması yapan İMH Adana Şube Başkanı Mehmet Tosun, Hz. Muhammed’in (SAV) ‘Ribat’ sünnetini ihya etme adına “Ümmet Dayanışması ve İnsanlığa Çağrımız” konulu konferansla bir araya gelmeyi arzuladıklarını ifade etti. Ribatın içerisinde tecdidi ve hayır anlamında kendini yenilenmeyi barındırdığına işaret eden Tosun, “Dolayısıyla bu salonda hayır namına bir şeyler verip-alabilmemiz lazım. Burada hasbihal etme sünnetini ihya ederken paylaşılan şeylerin de sorumluluğunu kavramalıyız.” dedi.

“Ümmet’e karşı sorumluluklarımız var”

“Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu zalime de terk etmez.” hadisini hatırlatan Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler fertler olarak, cemaatler olarak kendimize ve çevremize karşı sorumluluğumuz olduğu gibi Ümmet’e karşı da sorumluluğumuzun var olduğunu unutmamalıyız. İslam coğrafyasının hangi ülkesine bakarsak maalesef yangın yerine dönmüş durumda. Filistin, Suriye, Irak, Çeçenistan, Afganistan ve Afrika’ya bakıyoruz yüreğimiz yanıyor. Rabbim bizleri bu yangın yerleri için su eylesin.”

Şiir dinletisi ve ezgilerin seslendirildiği program, İMH Yüksek İstişare Başkanı Mehmet Güney’in konuşmasıyla devam etti.

“İhtilafların değil vahdetin tesis edilmesi lazım”

Ümmet dayanışmasının önemine vurgu yapan Güney, inananlar arasındaki kardeşlik bağının Allah tarafından emredildiğine dikkat çekti. İslami ve insani olan her eylemin içerisinde bedeli no olursa olsun beraber hareket etmek gerektiğini ifade eden Güney, “Doğru ve İslami çizgisi olan her kişi ve kuruluşun paydaşı olmalıyız. Bölünmenin, dağılmanın, tembelliğin duyarsızlığın, ihtilafların değil; ittihadın, birliğin, vahdetin, tesis edilmesi lazım. İslam üst kimliği ile dayanışmamız gerekiyor.”diye konuştu.

“Filistin, Suriye, Irak, Türkmenistan, Afganistan, Afrika, Kafkaslar ve Keşmir’deki yaşanan zulümler bizi ilgilendiriyor çünkü bizler bir aileyiz, bizim adımız ümmettir.” diyerek sözlerini sürdüren Güney, Müslümanların yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini belirtti.

“İnanan herkes bu binanın taşı ve bedenin uzvudur”

Allah’ın inananları bir millet olarak görmek istediğini ifade eden Güney, bu sebeple Müslümanların bir binanın tuğlaları gibi kaynaşarak birliktelik içinde olması gerektiğini vurguladı. Güney, “Bir binanın parçası gibi kimseye yük olmayan,   destek verip güç oluşturan, iyiliğe destek veren, kötülükten alıkoyan, doğruya ve hakka hizmet eden bir ümmet olmalıyız. Fıkhi, mezhebi, cinsiyeti ne olursa olsun inanan herkes bu binanın taşı ve bedenin uzvudur, demeliyiz ve ümmetin derdi ile dertlenmeliyiz.” dedi.

Yaklaşık iki saat süren program, yapılan dua ile sona erdi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.