banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber ak parti Haliliye Belediye

Mısır'da darbe ile iktidara gelen Sisi yönetiminin cezaevi ve gözaltı merkezlerinde yaptığı insan hakkı ihlalleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Mısırlı Araştırmacı Ahmed Yusuf, yaşanan zulümlere karşı Müslümanların vahdet çatısı altında bir araya gelmeleri gerektiğini belirtti.

Mısır’da devlet güvenliği adı altında dindarların fişlendiğini dile getiren Mısırlı Araştırmacı Ahmed Yusuf, Mısır’da Hüsnü Mübarek döneminden beri polis istihbaratı diye bir kurumun var olduğuna dikkat çekti.

Yusuf, bu kurumların işlevine dikkat çekerek, “Polis istihbaratı insanların hürriyetleri kısıtlayan, baskı yapan, insanlara işkence yapan bir kurumdur. Bu kurum sürekli cemaatleri ve dindarları takip ederek fişliyor. Bu zaten Mısır’ın bir geleneğidir. Darbeden sonra Mısır hapishaneleri doldu. 50 bini aşkın mahkûm şu an cezaevlerinde var. Polis istihbaratı bu cezaevi ve gözaltı merkezlerinin binalarının altında insanlara işkence uyguluyor.” dedi.

“Yönetim işkence ettiği insanları kendine tehlike olarak görüyor”

Mısır darbe yönetiminin işkence ettiği kişileri kendine tehlike olarak gördüğünü ifade eden Yusuf, bu durumun zaten Mısır yönetiminin bir geleneği olduğunun altını çizdi.

Yusuf, “Yönetim işkence ettiği insanları kendine tehlike olarak görüyor. Gözaltına aldıkları kişilerin yönetimlerini almak istediklerini, insan olmadıklarını belirterek eziyet ve işkence ediyor. Bu insanlara yönetim değer vermiyor. Yönetim eğer dünya kamuoyu tepkisinden çekinmese cezaevindeki dindar insanları öldürürdü.” diye belirtti.

“Her geçen gün işkenceler artıyor”

Mısır’da her geçen gün zulmün arttığına vurgu yapan Yusuf, “Mısır’da durum çok kötü ve her geçen gün işkenceler artıyor. Yönetim 150 dönümlük bir arazide yeni bir cezaevi inşa etme kararı aldı.  Bu demektir ki daha fazla insan hapishanelere atılacak ve işkence görecek. Devlet kalkınma yönünde yeniliklere adım atması gerekirken cezaevi kurmak için harcama yapıyor.” dedi.

“Batı her zaman bölgedeki zalim rejimlere destek veriyor”

Yaşananlara karşı batının gösterdiği tutuma da eleştiren Yusuf, “Batı zaten menfaatine bakar. Batı her zaman bölgedeki zalim rejimlere destek veriyor, destek vermese yaşananlara sessiz kalıyor. Çünkü o bakıyor ki istikrar ya da menfaat kimden yanaysa ona yanaşıyor. Buna Suriye’yi örnek verebiliriz. Batı halen Müslümanlara değer vermiyor.” diye konuştu.

“Bu zulme tüm Müslümanların vahdet bilinciyle karşı çıkması lazım”

Yusuf, “Mısır’da tahakkümünü sürdüren düzen zalim bir düzen olduğundan dolayı çocuklar ve masum insanlar öldürülüyor. Bu zulme tüm Müslümanların vahdet bilinciyle karşı çıkması lazımdır. ” çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Takip Örgütü (Human RightsMonitor - HRM), Mısır’da gözaltı merkezleri ve resmi hapishanelerde gözaltında bulunanların sayısının aşırı artmasından dolayı Mısır yönetiminin gözaltına aldığı ve kaybettiği on binlerce kişiye işkence yapmak için gizli gözaltı merkezleri, askeri hapishaneler ve polis merkezlerine yöneldiği yönünde bir rapor yayımlamıştı.

Raporda, Mısır hapishanelerinde bulunanlardan en az 380'inin işkence ve tıbbi ihmal sonucu hayatını kaybettiği, sadece bu yıl tıbbi ihmal sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 59 olduğu ifade edilmişti. Raporun devamında, ülkede 2 bin 200 kadının gözaltına maruz kaldığı, 63'ünün hâlâ gözaltında tutulduğu ve bunlardan 8'inin kaybedildiği aktarıldı. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.