banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç İstanbul

Mürşitpınar sınır kapısı Ülke TV'de tartışıldı

Ülke TV'de Ünal Tanık ve Hasan Öztürk'ün birlikte sunduğu gündemdeki olayların değerlendirildiği Aslında Ne Oldu programı ilginç bir konu ile açıldı. Programda Suriye sınırında bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçişle ilgili olay gündeme geldi.

Programa katılan Milli Gazete yazarı Ekrem Kızıltaş, Suriye'den Türkiye'ye dönüşte yıllardır kapalı duran  Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçişle ilgili olayı gündeme getirdi. Sınır karakolunun açılması sırasında insanların büyük bir şaşkınlık ve mutluluk içinde olduklarını dile getirdi.

Programa telefonla bağlanan yazar Prof.  Mümtazer Türköne ise bu ziyaret Türkiye ile Suriye'nin aslında birbirini tamamlayan iki yapı olduğunu ortaya koyduğunu anlattı. Türköne, bu kapının kapalı kalmasının en büyük cezasını o bölgede oturan insanlar gördüğünü belirtirken kapıların kapalı kalmasının bir güvensizlik işareti olduğunu dile getirdi. Kapının açılmasında gecikmelerin yaşanmasının temelinde de insanlara güvensizliğin yattığını dile getiren Türköne, kapıların açılmasıyla Türkiye'nin iç entegresyonunun hızlandıracağını söyledi. Türköne, bölgede yaşayan insanların kendilerine bir adım atıldığında kendilerinin fazlasıyla adım atılacağını gösterdiğini belirtti.

Mümtazer Türköne, sınır kapılarının açılmasıyla iki ülke ekonomisinin de büyük kazanç elde deceğini dile getirirken buna karşı çıkanların ticaretten anlamayan ve sadece aldığı maaşı düşünen kesimlerin oluştuğunu dile getirerek "Yasaklara en büyük destek bu kesimlerden geliyor" dedi.

Süleyman Şah Buluşmaları çerçevesinde hazırlanan bir program için Şanlıurfa Valisi Okutan'ın da öncülük ettiği 90 kişiden oluşan bir grupla Suriye'ye gittiklerini belirterten Ekrem Kızıltaş, "Tuğrul Bey'den bu tarafa var olan bir süreç. Süleyman Şah'ın buluduğu alan Suriye toprakları içinde olmasına rağmen iki ülke arasında yapılan anlaşmada bu topraklar Türkiye'nin kontrolüne verilmiş ve bugün Türkiye'nin orada birliği ve Süleyman Şah türbesi üzerinde Türk bayrağı dalgalanıyor" dedi.

Programa telefonla katılan  Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Ferhat Kentel, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın açılmamasıyla ilgili nedeni bilemediğini, bürokratların kafasından neler geçtiğinin bilmediğini dile getirirken, çok farklı gelişmeler yaşanıyor. Bu kapı açılması halinde Suruç başta olmak üzere Şanlıurfa ve bölgeye önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Kentel, Suriye ve Irak sınırında iki tarafta yaşayan insanların aynı zamanda akraba olduklarını dile getirerek "Suriye'de oturanların Türkiye'deki akrabalarından ayrı değerlendirilemez. Sınırın açılması aynı zamanda zihinlerin açılması da demektir. İnsanlar araya sınır konmadığı takdirde kendi gelişimlerini ve bütünlüklerini sağlar ve gelişme süreci başka bir noktaya ulaşır" dedi.  Kentel, kapının açılmasının sadece Suruç için değil Türkiye'de yaşayan herkes için önemli olduğunu vurguladı. haber7.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.