banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Geçen zaman diliminin, bir takvim yaprağının bize geçmişin hesabını yaptırması gerektiğini belirten Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, “Nasıl ki ürettiklerimizi, tükettiklerimizi hesaba çekiyorsak, kendi ömrümüzü ve kendimizi de hesaba çekmeliyiz.”dedi

Hiç kimsenin dünyada baki olmadığını hatırlatan Müftü Çelik, “Ömür defterimizden bir yıl daha sona erecek. 2014 yılını geride bırakıyoruz. 2015 yılına girmek üzereyiz. Aslında bir yıl bize ne dedi. Bir yılda ne yapabildik. Bir yılda neler yaptık neler yapamadık. Bunun bir muhasebesini yapmamız lazım. Çünkü bu bir yıl, bir daha geri gelmeyecek. 2014 yılı yaptıklarımızla, yapamadıklarımızla, şahit olduklarımızla ve olamadıklarımızla, gördüklerimizle ve göremediklerimizle geçti gitti. Yani giden yıl bir daha gelmiyor. Bir daha dönüşü olmayan bir zaman kulvarında koşturuyor insanoğlu, gerçekten bütün dünyada ömrümüz geçen yıllar gibi bizim de ömrümüz geçiyor. Hiç kimse dünyada baki değildir. Milyonlarca yıllardır nice insanlar, bu dünyadan gelip geçmiştir. Sona eren bir yıl aslında bizlere bunu söylüyor.”dedi

“Zaman bizim zannettiğimizden de çabuk gelip geçmektedir”

İnsanoğlunun zamanın kıymetini bilmediğine dikkat çeken Müftü Çelik, “Geride kalan zaman, ’Ey insanoğlu ömrün sınırlıdır ve fanidir. Ömürlü olan bu sermaye ömrünü güzel yerlerde ve zamanlarda kullan’ diyor. Onun için zaman nakittir. Zaman bizim zannettiğimizden de çabuk gelip geçmektedir. Bundan dolayı Efendimiz, bizi sağlık ve zaman konusunda bizi uyarıyor. Ne yazık ki insanoğlu zamanın kıymetini bilmemektedir. Zamanı hiç bitmeyecekmiş gibi kullanmaktadır. Bunun için biz bir yılı geride bırakırken, kendimize şöyle bir bakmalıyız. Kişisel olarak ne yaptık, ne yapmadık hangi güzellikler hayır ve hasenatlarda bulunduk. Hangi olumlu işlere omuz verdik. Hangi hayırlı işlere el uzattık. İnsanlara ne gibi güzellikler kazandırdık. Ailemize, şehrimize, insanlara ve tüm dünyaya ne gibi bir katkıda bulunduk. Aslında buna bakmalıyız.”şeklinde konuştu.

“Hepsinin hesabını bize Rabbimiz soracaktır”

Bir yıl boyunca gerçekten içimizi acıtan birçok olayın yaşandığını vurgulayan Müftü çelik, “Kan ve gözyaşı akmıştır. İnsanlar evlerini barklarını bırakıp kendi öz yurtlarından edilmiş. Yaşadıkları, doğdukları, büyüdükleri topraklarını terk etmişler. Bütün bunlardan bir insan olarak sorumluluğumuz nedir? Acımız nedir? Sevincimiz nedir? Çünkü bunların hepsinin hesabını bize Rabbimiz soracaktır. Mümince bir bakışla bakmamız gerekiyor. Mümince bakış çok önemlidir. Mümince bir bakışla kendimizi hesaba çekmeliyiz. Kendi kendimize sormalıyız. ‘Nereye gidiyorsun? Hırçın, azgın yerinde durulmaz gidişle nereye gidiyoruz?’ diyerek kendimizi hesaba çekmeliyiz. Geride bıraktığımız ömür sermayesinin muhasebesini yapmalıyız.  Nasıl ki bir firma bir yılın yılsonunda hesabını kitabını yapıyorsa bizler de ömür sermayemizin hesabını yapmalıyız. Aynen bunun gibi de insanoğlunun ömrü geri gelmemecesine akıp gidiyor. Ahrete doğru hızlı bir şekilde yol alıyoruz.”diye konuştu.

“Geriye dönüp bakmayan ileriye gidemez”

Yılbaşı gecesinin Müslümanları ilgilendiren yönünün nefislerini hesaba çekmeleri olduğunun altını çizen Müftü Çelik, “Bizim ömrümüz değerli ve kıymetlidir. Ürettiklerimizin hepsi insanoğlu için üretiliyor. Değerli olan insanoğlunun kendisidir. Bu bakımdan nasıl ki ürettiklerimizi tükettiklerimizi bir hesaba çekiyorsak, kendi ömrümüzü ve kendimizi de hesaba kitaba çekmeliyiz. Kaç insan güldürdük, kaç insanın acısın dindirdik, kaç insanın gözyaşına şahit olduk. Bütün bunların hesabını yapmalıyız. Tüm bunların hesabını yaparak bir mümin olarak hayrımızı, hasenatımızı artırmanın hesaplarını yapmalıyız. Yine bir mümin olarak günahlarımızı, eksiklerimizi, yapamadıklarımızı ve hatalarımızı azaltmalıyız. İçerisinde bulunduğumuz gelen geçen zaman diliminin bir takvim yaprağının bize geçmişin hesabını yaptırmalıdır. Çünkü geriye dönüp bakmayan ileriye gidemez. Aynı şekilde geleceğe nasıl bakmalıyım. Geleceğe nasıl bir adım atmalıyım. Niyetlerimizi arındırmalı, zihinlerimizi arındırmalıyız. Davranışlarımızı, komşularımıza, akrabalarımıza, ailemize yönelik ne yapabilirim. Yılbaşının bizi ilgilendiren yönü budur. Diğer yönü bizi ilgilendirmiyor.”ifadelerini kullandı.   (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.