banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Mülteci sorunu Göç Çalıştayı'nda masaya yatırılacak

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük mülteci krizi olan Suriyeli göçüne somut çözümler ortaya konuncaya kadar bu meseleyi konuşmaya ve ortak akıl ile bu yaraları sarmak için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Başkan Altepe, bu mücadelenin ilk adımı olarak da 25-26 Kasım tarihlerinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile İstanbul’da “Göç Çalıştayı” yapacaklarını vurguladı.

Marmara Belediyeler Birliği 2015 yılı ikinci olağan meclis toplantısı, üye belediyelerin başkan ve meclis üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde Türkiye gündemi ve birlik çalışmaları hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ülke olarak bir yandan terörle mücadele ederken, bir yandan da Suriye’de iç savaştan kaçan masum insanlara kapıların açıldığını hatırlattı. Suriye’den mülteci akını yaşanırken tüm dünyanın gaflet uykusunda olduğunu ve sahile vuran Aylan Kurdi bebeğin cansız bedenini gösteren fotoğrafın yayınlanmasıyla tüm insanlığın bir uyanış yaşadığını ifade eden Başkan Altepe, Avrupa ülkelerinin, mülteci krizinin trajik bir sembolü haline gelen bu fotoğraftan sonra kapılarını bir süreliğine de olsa araladığını söyledi.

En büyük mülteci krizi

Suriye’deki çatışmadan komşu ülkelere kaçan mültecilerin sayısının 4 milyonu geçtiğini belirten Altepe, “Bu kriz, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük mülteci krizi. 4 milyon Suriyelinin 1 milyon 800 bini Türkiye’ye sığınmış durumda. Milli geliri 3.8 trilyon dolar olan Almanya “Balkan rotası” üzerinden topraklarına ulaşan 4 bin civarında mülteci nedeniyle dehşete düşüp içeride büyük tartışmalara sürüklendi. Milli geliri 815 milyar dolar olan Türkiye ise, iki milyondan fazla Suriyeli ve Iraklı mültecinin yükü ile yalnız bırakıldı. Buna rağmen Türkiye, bir an olsun, muhacirleri sınır dışı etmeyi düşünmedi. Tam aksine gerçek bir ensar gibi davranıp; umutlarını, geleceklerini Türkiye’ye bağlayan bu insanlara gönül kapılarını ardına kadar açtı. Yurdun birçok noktasında tüm sosyal donatı alanları da düşünülerek planlanmış 22 kamp kurdu. Avrupa Birliği bütçesinden bugüne kadar Türkiye’deki sığınmacılar için toplam 175 milyon avroluk kaynak ayrıldığı, bu rakamın henüz 55 milyon avrosunun kullandırıldığı açıklanmıştı. Fakat Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı toplam harcama 6.5 milyar doları buldu. Bu paranın 417 milyon dolarını ise diğer ülkelerden verilen yardımlar oluşturuyor.” dedi.

Göç çalıştayı

Somut çözümler ortaya konuncaya kadar Marmara Belediyeler Birliği’nin, bu meseleyi konuşmayı ve ortak akıl ile bu yaraları sarmak için mücadelesini sürdüreceğini ifade eden Altepe, bunun ilk adımı olarak 25-26 Kasım tarihlerinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile İstanbul’da “Göç Çalıştayı” yapacağını söyledi.

Toplantıya katılan Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan da, “Türkiye’deki Suriyeliler” konulu sunumu ile Suriye’den Türkiye’ye yaşanan göç ve bu göçün kent yaşamına olan etkileri hakkında bilgiler verdi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.