banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Müftü Arvas'tan Mevlid Kandili mesajı

İl Müftüsü Nimetullah Arvas, bu gece idrak edilecek Mevlid Kandili programı hakkında bilgi verdi. Arvas, hicri takvime göre Mevlid-i Şerifin, âlemlere rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed’in doğum yıldönümü nedeniyle İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

Resulullah Efendimiz (sav) Rebîulevvel ayının 12'nci Pazartesi gecesinde kâinata teşrif ettiğini belirten Arvas, Efendimizin doğumu olarak kabul edilen bugüne ‘Mevlid’ adının verildiğini hatırlattı.

Bu geceyi nasıl ihya edeceğiz?
Mevlit Kandili’nin nasıl ihya edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Arvas, İslam’ın yasakladığı şekilde ihya edilmesi noktasında da uyarıda bulunarak, şu şekilde konuştu;
“Mevlid, Peygamber Efendimiz’in (sav) dünyaya teşrif ettiği gece münasebetiyle, İslam dünyasında olduğu gibi ülkemizde de Peygamber Efendimize (sav) salâvat getirilir. Onun güzel ahlakı ve siretinden bahsedilir. Ona karşı muhabbetizin yenilenmesine vesile olur. Bu yönüyle Mevlid, Allah’u Teâlâ Kur’an Kerim’de ‘Allah ve Melekleri Nebisine salât'ü selam ederler! Ey Allah’a iman edenler siz de salat’ü selam edin’ şeklinde buyurmuştur. Bu münasebetle Selef’i Salihin zamanına dayanan deliller de vardır. Bugünde Peygamber Efendimizin (sav) yâd etmek gerekiyor. Tabi bazı kesimler Mevlid’i değişik şekillere sokuyorlar. Helal haram dinlemeden kadın-erkek karışık bir şekilde İslam’ın adabına aykırı şekilde kutluyorlar. Bu yapılanlar helal ve haram riayet edilmeden yapılmaktadır. Bu şekilde ihya etmekte günahtır.” diye konuştu.

“Efendimiz insanlık için örnektir”

Efendimizin tüm insanlığa örnek olduğunu ifade eden Arvas, “Cahiliye döneminde yapılan tüm kötülüklerin bertaraf edilmesi için Allah’u Teâlâ insanlara bir rahmet ve lütuf olarak Peygamber Efendimiz’i görevlendirdi. Peygamber Efendimiz’e tabi olmadıkça, onun söyledikleri üstün tutulmadıkça ve sıkıntıların giderilmesi için onu hakem tain etmedikçe, bunalımlardan kurtulmak mümkün değildir. Peygamber Efendimiz (sav) insanların mübtelalardan kurtarmak için gönderilmiştir. Allah-u Teâlâ tüm âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamberi de en mükemmel seviyede, en güzel örnek olarak insanlığa gönderilmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) insanlık için en numune örnektir, ona tabi olmadan kurtulmak mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Mevlid Kandili münasebetiyle, özellikle son dönemlerde bölgemizde süren kargaşanın son bulmasını temenni eden Arvas, “Peygamber Efendimiz (sav) tüm insanlığa rahmettir. Bu rahmetten istifade etmek için gönlümüzü, elimizi ve duygularımızı güzelliklerle açmak lazım ki istifade edelim. Allah’u Teâlâ insanlar arasında problemlerin çözümünde Peygamber (sav) rehber seçmezlerse kurtulmanın mümkün olamayacağını bildirmiştir. Yüce Allah ‘Resulullah’tan sizler için çok güzel örnekler vardır’ buyurmuştur. Tüm İslam dünyası ve memleketimiz eğer Peygamber Efendimiz’in şefkat merhamet ve hikmet dolu sünneti seniyesini yapışırsa bu problemlerin hiçbiri kalmayacaktır. O halde dünya ve ahiretin kurtuluşu iki cihanın efendisi Hz. Muhammed Mustafa’ya tabi olmak ile mümkündür. Ona tabi olmadan hiçbir dua, zikir, fikir, tefekkür, ibadet makbul değildir. Bu münasebetle Yüce Allah’tan özellikle bu kargaşaların son bulması için, insanların huzur içinde yaşamasına ve tüm şeytani düşüncelerden bizi uzak tutmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Son olarak bu akşamki mevlid programı hakkında bilgi veren Müftü Arvas, “Mevlid programını tüm camilerde, mevlid programlarına icra etmelerini noktasında arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdik. Ana programımız ise Ulu Camii’de yapılacaktır. Tüm camilerde kendilerince program düzenleyeceklerdir. Ulu Camii’de yapacağımız programı 107.9 radyo frekansıyla Van halkı da dinleyebilir.” dedi. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.