banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Müftü Arvas: Camilerin tahrip edilmesi kabul edilemez

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Fatihpaşa (Kurşunlu) Camii’nin yakılması ve Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde camilere yönelik yapılan saldırılarla gündeme gelen cami saldırılarına bir tepki de Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas’tan geldi.

Camilerin Kâbe’nin birer şubesi hükmünde olduğunu ifade eden Müftü Arvas, Camiler tahrip etmenin zulmün alameti olduğunu ifade ederek, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Arvas, Diyanet İşleri Başkanlığının da söz konusu saldırılarla ilgili açıklamalar yaptığını belirterek, “Malum yeryüzünde ilk yapılan mabet ya da yapı Kâbe-i muazzamadır. Dünyada bulunan bütün mescitler Kâbe’nin birer şubeleridirler.” dedi.

“Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasına engel olanlardan daha zalim kim olabilir”

Kur’an-Kerimde ve Hadis-i Şeriflerde Mescitlerle alakalı çok sayıda malumatlar olduğunu hatırlatan Müftü Nimetullah Arvas, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Mescitlerin imarı inşası, tamiri ve içinde ibadet edilmesi konularında çok sayıda ayet vardır. Tevbe Suresi 18. Ayetinde yüce rabbimiz mealen ‘Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a iman eden, Namaz kılan, zekât veren ve Allah’tan başkasından yardım ummayanlar imar ederler. İnşa edereler.’ Yine Kur’an-ı Kerim’de Bakara suresi 114. Ayeti kerimede ‘Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasına engel olan ve onların yıkılmasına çalışanlardan daha zalim kim olabilir?’ buyurulmaktadır.”

“Camileri inşa etmek imanın, yakmak ise zulmün alametidir”

Camileri inşa etmenin imanın alameti olduğunu, camileri tahrip etmenin ise zulmün alameti olduğunu ifade eden Müftü Arvas, “Camilerde Allah’u telanın isminin anılmasına engel olmak kapatmak ve ya yıkmak zulmün alameti olarak belirtilmiş ve ‘bunlardan daha zalim kim olabilir’ vurgusu yapılmıştır. Dolayısıyla camiler İslam’ın kalbidir. Kalp camilerde atar.” diye konuştu.

“Müminler camiye sahip çıkma noktasında duyarsız olmamalı”

Tabi camilerin tamiri noktasında Mü’minlerin camilerine ve ibadethanelerine sahip çıkmalarını ve tahrifat noktasında da duyarsız kalmamalarını, zaten kabul edilecek bir nokta değildir. Çünkü mescitler Allah’ın evleridir. Allah Resulü (sav), ‘Camiler Allah’ın evlerinden bir evdir’ buyurmaktadır. Camiyi tahrif etmek aynı zamanda Allah’ın evini haşa tahrip etmek anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde zulüm altında olan mescitlerin olduğunu da hatırlatan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, son olarak “Başta Mescid-i Aksa olmak üzere yeryüzünde bulunan bütün camilerin muhafaza edilmesini, tahrip edilmemesini, yakılmamasını cenabı Allah’tan diliyoruz.” duasında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.