banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu başladı

 Şırnak Üniversitesi öncülüğünde, Beytüşşebap Kaymakamlığı, Beytüşşebap Belediyesi ve Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’nın da katkı sunduğu Molla Hüseyin Batevi Uluslararası sempozyumu gün boyu düzenlenen oturumlarla devam etti. Beytüşşebap Çok Programlı Lisesinin konferans salonunda gerçekleşen sempozyum 09.00’da başladı. Sempozyumun  birinci gününde 5 oturumla akademisyen konuşmacılar sunum yaptı.

Programa Irak Bölgesel Kürdistan Milletvekillerinden Mele Enes Doski, Şırnak Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Yakup Basmacı, Şırnak Üniversitesi Genel sekreteri Yard. Doç. Dr. İbrahim Baz, Beytüşşebap Kaymakamı M. Fevzi Dönmez, Beytüşşebap Belediye Başkanı Nurettin Ataman, TSO başkanı Osman Geliş, yazarlar ve akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda, Beytüşşebap tarihi, molla Hüseyin Batevi’nin hayatı ve eserleri, akademisyenler tarafından anlatılırken bölgenin jeolojik, coğrafi, kültürel ve turizm hakkında tarihçiler tarafından sunumları yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri ve Molla Hüseyin Batevi sempozyumunun koordinatörü Yard. Doç. Dr. İbrahim Baz, üzerinde yaşanan coğrafya itibarıyla Mezapotamya’nın  kadim medeniyetlerin en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Baz, Şırnak Üniversitesi kuruluşu olan 2008 yılından buyana Molla Hüseyin El-Batevi’nin sempozyumunun 5’incisini Beytüşşebap’ta düzenledikleri söyledi. Batevi’nin Nebevi soluklu medeniyetin hakikatlerini Kürtçe olarak dile getiren çok önemli şahsiyetlerden biri olduğunu belirtti.

Molla Hüseyin Batevi’nin hayatından kesitler aktaran Baz şöyle konuştu: “O, peygamber (sav)’in doğudaki en bağrı yanık aşığıdır. 15. Yüzyılda Bate (Güneyyaka) köyünde doğan ve Duhok, Erbil ve Musul’da tahsil görmüş, Bahçesaray Mir Hasan Veli Medresesinde, Hakkari’de Meydan Medresesinde müderrislik, Bate köyünde yirmi yıldan fazla imamlık ve müderrislik yapmıştır. Hz. Peygamberin sevgisini dindirmek için gittiği Medine’de üç yıl kalmış, dostlarının ‘artık memleketine ve köyüne git’ nasihatlarını dinlememiş ancak rüyasında Allah rasulünün elini öperek onun desturuyla memleketine dönmüş ve yaklaşık 600 beyit ve 1200 mısradan oluşan Kürtçe şaheser bir mevlid kaleme almıştır”

Daha sonra konuşan Beytüşşebap Belediye Başkanı Nurettin Ataman, böyle sempozyumların Beytüşşebap açısından bir ilk olduğunu ve böylesi şahsiyetlerin her daim hatırlanması gerektiğini söyledi.

Ataman konuşmasını şöyle sürdürdü, “Anadolu medeniyetlere beşiklik yapmış, Hz. Mevlana’yı, Pir Sultan Abdal’ı, Hacı Bektaş Veli’yi çok önceleri öğrendiğimiz halde Ahmede Hane’yi, Cegerxwin, Fakiye Teyra’yı Molla Hüseyin Batevi’yi bu şahsiyetleri biz maalesef ancak köşe bucaklarda gizli bir şekilde öğrenmeye çalıştık.”diye konuştu.

 

Sempozyumun Beytüşşebap’ta yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Beytüşebap Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez de, sempozyum sayesinde Beytüşşebap’ın isminin artık iyi şeylerle anılmasına vesile olacağını belirtti.

Programda katılımcılara çeşitli plaket ve Beytüşşebap yöresine ait kilim ve bal hediye edilirken, programın birinci günü şiir ve ilahi seslendirmeleriyle son buldu.

Öte yandan, programın ikinci gününde  (yarın) Molla Hüseyin Batevi’nin kabri ziyareti için Bate köyüne (Güneyyaka) ziyarete gidileceği öğrenildi. (İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.