banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Milli Eğitim Müdürlüklerine Başarı Reçetesi

İlimizdeki eğitim-öğretimin kalite ve seviyesinin yükseltilmesi sadece İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin üstesinden gelebileceği bir iş olmadığını söyleyen Özgür Eğitim Sen  Şanlıurfa Şubesi Başkanı abdulgani Demir; “Eğitim öğretimde başarıyı yakalamış illere baktığımızda; büyük oranda ihtiyaçları giderilmiş oturmuş kurumlara, belli bir istikrar yakalamış yöneticilere, süreklilik arz eden plan ve programlara, farklı kurumlar arasında düzenli bir işbirliğinin yakalandığına şahit olmaktayız” dedi.
başarısızlığın kaderimiz, ilimizin de başarısızlığa mahkûm olmadığına inandığını söyleyen Özgür Eğitim Sen, Eğitim-Öğretimin lokomotifi konumundaki İl/İlçe Milli eğitim Müdürlüklerine bazı önerilerde bulundu.
İşte o Öneriler:
1.    Öncelikle işe kendi kurumuzdan başlayın, Siz temiz bir kurum değilseniz, okullar ve bağlı kuruluşlardan temizlik bekleyemezsiniz. Size gönderilen resmi yazılara zamanında ve gereği gibi cevap vermezseniz,okullar ve bağlı kuruluşlara yönelik taleplerinizde aynı muameleyle karşılaşırsınız. İşlerinizi planlı programlı, üst düzey bir performans ve verimle icra etmezseniz, okullardan bunu beklemeniz haksızlık olur.
2.    Her sınavdan sonra dövünüp durmayı, sorunu ilimizin kronik hale gelen sebeplerine dayandırmayı ve bir sonraki yıla sanki her şey yolundaymış gibi başlamayı bırakın.
Öncelikle eğitim-öğretimde işbirliği yapabileceğiniz resmi veya özel kurum ve kuruşlar ile sivil toplum örgütlerini tespit edin. Sonra bu kurumlardan temsilcilerinde bulunduğu ciddi komisyonlar oluşturun.Kendi il/ilçesinde bulunan belediye üniversite ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapmayan bir milli eğitim müdürlüğü başarıya ulaşamaz.
3.    Oluşturulacak komisyonlar üst ve alt komisyonlar şeklinde tanımlanmalıdır. Alt komisyonlar üst komisyonların talepleri doğrultusunda inceleme ve araştırma yapmalı, üst komisyonlarda elde edilen bulgular ışığında, planlar çizmeli, kararlar almalı ve alınan karar ve yapılan planlar doğrultusunda yapılacak işlerin izleyicisi ve değerlendiricisi pozisyonunda olmalıdır.
4.    İlimizin Eğitim-öğretim alanındaki başarısızlığın altında yatan en büyük sebeplerden biri siyasilerin bu alana aşırı ve ölçüsüz müdahil olmalarıdır. Bu müdahaleyi mümkün mertebe engellemeli, engelleyemiyorsak en azından asgariye indirtmeli veya müdahalelerinyürütmekte olduğunuz veya yürüteceğiniz güzel çalışmalara kaymasını sağlamalıyız. Hep siyasiler sizden talepte bulunmasın sizde yapmış olduğunuz planlar çalışmalar doğrultusunda icra ettiğiniz faaliyetler için onlardan talepte bulunun
5.    İlimizin Eğitim-öğretim alanında yaşadığı handikaplardan biri, (kaynak yetersizliğinin had safhada olmasına rağmen) eldeki kaynakların verimli kullanılmaması, kaynakların belli bir kısmının da heba edilmesidir.Önerimiz kaynakların verimli kullanılması konusunda üst düzey hassasiyet gösterilmesi kaynak hebasına ve israfına yol açan kişilere göz açtırılmaması ve aman verilmemesidir. Birde alternatif kaynak sağlanması amacı ile şirketler, vakıflar, dernekler ve zengin kişiler ile irtibata geçilmesidir.
6.    İlimizdeki eğitim öğretim alanında yaşanan başarısızlıkların en temel nedenlerinden biri de ilimiz insanlarının birçoğunun eğitim öğretime önem vermemesi bu alanı devlete ait ve devletin isteği doğrultusunda şekillenen bir alan olarak görmesidir. Bu yüzdende bu alana mümkün mertebe kişisel müdahalelerden kaçınmalarıdır. Vatandaşımıza bu alanın ve bu alanda faaliyet yürüten kurum ve kuruluşların kendilerine ait olduğu bilinç kazandırılmalıdır. Bu kapsamda da medya, sergiler, reklam panoları, ev ziyaretleri vb. faaliyet alanlarında ciddi ve planlı bir şekilde çalışmalar yürütülmelidir.
7.    İlimizdeki eğitim öğretim alanında tespit ettiğimiz en kritik eksikliklerden biri, ilimizin eğitim öğretim hafızasından yoksun olmasıdır.Bunu gidermek ve yönetici değişimi ile her şeyin sil baştan ve rastgele ve kişilere bağımlı bir şekilde yürümesini engellemek için ilimizin eğitim öğretim haritasının çıkarılması gerekmektedir. Eğitim-öğretimin her alanında durum tespiti yapılmalı; okulların birbirleri ile kıyasına imkân veren istatistiki veriler oluşturulmalı; Başarıyıyakalamış okullar, yöneticiler ve öğretmenler ile başarıdan uzak okullar, yöneticiler ve öğretmenler tespit edilmeli; bu duruma sebep olan faktörler tespit edilerek hal yoluna gidilmelidir. Bu konu bilimsel ve akademik çalışma gerektirdiğinde mevcut personelden yüksek lisans ve doktora sahibi olanlardan faydalanılmalı ve üniversiteler ile işbirliği yapılmalıdır.
8.    İlimizin aşamadığı handikaplardan biri öğretmen sirkülasyonun yüksekliğidir. Bunu aşmanın yolu il/ilçe/köyleri öğretmenler için cazip hale getirmektir. Bu konuda önerimiz diğer illerde olmayan birçok alanda ve konuda öğretmene ekonomik katkı sağlayacak indirimler sağlamaktır. Diğeri köy öğretmenlerine dayalı döşeli lojman imkânı sunmaktır. Bir değeri ilçelerde ilçe ve köy öğretmenlerinin rahat bir şekilde barınabileceği, birçok sosyal etkinlik ihtiyacını (mini sinema vb. gibi) giderebileceği çok yönlü, konforlu ve geniş öğretmenevleri yapmaktır.
9.    İlimizi eğitim öğretim alanında başarısızlığa mahkûm eden en can alıcı naif sebeplerden biri başarılı ile başarısız,çalışıp görevini yapan ile çalışmayan ve görevini ihmal eden arasında dişe dokunur bir fark görülmemesidir. Çalışan çoğu zaman çalışmasının karşılığını, mükâfatınıen azından iltifatını alamamakta, çalışan ile çalışmayan arasında bir fark görülmediği ve bazı tirajıkomik durumlarda çalışmayan ve başarısız olanın sahip olduğu bazı etiketlerden dolayı daha saygın ve takdir toplayan pozisyonunda durduğunu gördüğünden motivasyonunu kaybetmektedir. Başarılı ve çalışan personel destek görmeli, ödüllendirilmeli ve saygın pozisyona alınmalıdır. Başarısız ve çalışmayan personel uyarılmalı, motive edilmeli, eksikliği giderilmeli, hatada ısrar etmesi durumda mahrum edilmeli ve cezalandırılmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.