banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Urfa Haber Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Millet Han'ında restorasyon başladı VİDEO

1987 yılında koruma altına alınan ve 2010 tarihinde yap işlet devret modeli ile bir firmaya ihale edilerek aslına uygun bir şekilde restore edilmesi planan han, beş yıldızlı otel olarak hizmet verecek. Firma bu çalışmanın ardından hanı 49 yıllığına otel olarak işletebilecek. Bugüne kadar madde bağımlılarının uğrak yeri olan handa bugün yapılan çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmaları göze çaptı. Bugüne kadar basında çokça dile gelen hanla ilgili bugüne kadar kayda değer çalışma yapılmamıştı.

Bugün ziyaret ettiğimiz Millet Hanı'nda işçilere  handa temizlik yaparken rastladık. Madde bağımlıları ve kimi ziyaretçilerce bırakılan içki şişeleri ve çöpler temizlenerek restorasyon çalışmalarına hazır bir hale getiriliyor. Hana girişi sağlayan yola kum dökülmüş, yıkıntılardan dolayı çevreye saçılan taşlar hanın meydanında toplanmış. 17 dönümlük alanı kapsayan projeye bakıldığında ise ilginç bir detay var. Aslına uygun bir şekilde restore edileceği bilirtilen Millet Hanı'nın altında lokanta ve kafe gibi alanların yer alacağı belirtiliyor.

Millet Hanı'nın tarihçesine bakıldığında ilginç detaylar var. Anadolu’nun en büyük hanlarından biri olan  yapım tarihi bilinmeyen ancak 1833 tarihinde en son onarım kitabesi bulunan tarihi millet hanı, kültür ve turizm bakanlığı tarafından 1987 yılında koruma altına alındı. Şanlıurfa Valiliğince 2004-2005 yıllarında “Kültür ve Turizm” amaçlı kullanılmak üzere projeleri hazırlandı, ancak onarıma yönelik hiçbir uygulama yapılmadı. Yine 2006 yılında otel olarak kullanılması için özel bir firmaya tahsis edilmiş 2010 yılında projeleri onaylanmasına rağmen bugüne kadar onarılmasına yönelik bir çalışma başlatılmamıştı.

Yakın tarihe bakıldığında bir dönem alman yetim hanesi olarak da kullanılan han, 1990’lı yıllara kadar odun pazarı olarak kullanıldı. Han daha sonra luna park ve otopark olarak kullanıldı.

Görüldüğü gibi birçok badire atlatan Millet Hanı'nda  uzun yıllardır restorasyon çalışmalarının yapılmaması sivil toplum örgütlerinin de tepkisine neden olmuştu. Son olarak Kent Konseyi adına Sabri Dişli Millet Hanı'nda yaptığı bir basın açıklaması ile tarihi hana dikkatleri çekmiş, restorasyon çalışmalarının en kısa sürede başlaması gerektiğini dile getirmişti.


Haber Kaynağı: Edessa TV

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.