banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Kamu Hizmetlerine Erişimi Masaya Yatırıldı


Tarımsal Araştırmalar Eğitim Merkezi’nde (GAPTAEM) iki gün devam edecek olan toplantının açılışına, Şanlıurfa Vali Vekili Uğur Sezer, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Eyyübiye Kaymakamı Dr. Oktay Kaya, Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Malatya Doğanyol Kaymakamı İsmail Toprak, Kazan Kaymakamı Murat Duru, Polatlı Kaymakamı Nedim Tunçer, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik, Ziraat Odası Başkanları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürleri, Milli Eğitim Müdürleri ve İlçe yöneticileri katıldı.

Ulusal Düzeyde Önemli Sonuçlar Doğmuştur

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Vali Vekili Uğur Sezer; “Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına yönelik, Harran Üniversitesi’nde mevsimlik tarım işçileri ile ilgili eğitim merkezini kurulduğundan yani 2003 yılından bu yana çalışmaların yürütüldüğünü biliyoruz. Bu çalışmalar belki mikro düzeyde küçük görülse de ulusal düzeyde sonuçları ve çıktıları hem ülkemiz için hem geleceğimiz için çok önemli sonuçlar doğurmuştur. Başta Prof. Dr. Zeynep Şimşek olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Üniversite Olarak Her Zaman Destek Olacağız

Açılış konuşmalarında Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna değinen Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik ise şunları söyledi; “Ülkemiz, tarımın yoğun olarak yapıldığı bir coğrafyada yer almaktadır. Bunun yanı sıra Şanlıurfa en fazla nüfusu barındıran bölgelerden biridir. Tarım ülkenin tüm bölgelerinde yapılıyor ve her bölgenin nüfusunun belli bir kısmı tarımla ilgileniyor ancak bölgemizin farklı bir özelliği aynı zamanda dışarıya da tarım işçisi göndermesidir. Tarım işçilerimize yönelik yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik yapılacak projelerde üniversite olarak her zaman, katkı verip destek olacağız”

Harran Üniversitesi Tarım ve İş Sağlığının Akademik Öncüsüdür

Çalıştayın yürütücüsü olan Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, Türkiye de ilk kez Tarım ve İş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulduğuna dikkat çekerek; “Türkiye bir tarım ülkesidir, ülkemizin ikinci ana sektörü tarım ve tarım ham maddeleridir. Hammaddesini geliştiremeyen ülkeler sanayide de başarılı olamazlar. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde tarım sektörünün ana iş gücü, mevsimlik tarım işçileridir. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik Harran Üniversitesi, Türkiye de ilk kez Tarım ve İş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezini kurmuştur ve ülkemizde tarım sağlığı alanında yapılması gerekenlerin bir anlamda akademik öncülüğünü yapan bir kurum olma özelliğini devam ettirmektedir” diye konuştu.

Mevsimlik İşçilik Türkiye’nin Bir Gerçeği

Çalıştaya Başkent Üniversitesine temsilen katılan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın açılış konuşmalarında söz alarak; “İnanıyorum ki bu proje sorunlar çözülene kadar bitmemeli, bu çalışma hepimize heyecan veriyor, çünkü mevsimlik tarım işçiliği dünyanın bir sorunu olduğu gibi Türkiye’nin de bir gerçeğidir. Bu sorunu hep biliyorduk fakat müdahale konusunda biraz geç başlandığını düşünüyorum, ancak bu bağlamda çalışmalarını ara vermeden sürdüren Harran Üniversitesine ve GAP bölgesine teşekkür ediyorum, çünkü bu sorun karşında çok mesafe kat ettiler ancak araştırma sonuçları bize sıkıntıların bitmediğini, daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.
Toplantıda Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik birer konuşma yaptılar.
Açılış konuşmaları sonrasında ara verilen toplantılar, iki gün boyunca devam edecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.