banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Memur Maaşına yüksek zam yolda
width=220
 

Memur-Sen, zamlara karar verecek hakem heyetinin 9 üyeden oluşması yönünde bir taslak hazırladı. Taslağa bürokrasiden yeşil ışık geldi.

Memura yeni haklar getiren Anayasa değişikliğinin ardından ek mevzuat çalışmalarına başlandı.

Anayasa değişikliği oylamasının kabul edildiği referandumun ardından memurun kaderini belirleyecek ikincil mevzuat çalışmaları başladı. Çalışmaların en kritik ayağını, memur zammına karar verecek yeni hakem heyetinin oluşumu ile toplu sözleşme düzeneği oluşturuyor. İlk görüş, kurulun 9 üyeden oluşması yönünde. Yeni kurulla birlikte, memurların daha yüksek oranlarda zam alması bekleniyor.

Yeni yasa gerekiyor



Anayasada yapılan değişiklikler memura toplu sözleşme hakkı getirirken, bugüne kadar Bakanlar Kurulunda olan zam oranını belirleme yetkisini de Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna devredecek. Bu köklü değişikliklerin yürürlüğe girebilmesi için yasaların da yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Memur kolları sıvadı



İkincil mevzuat çalışmalarına ilk olarak Memur-Sen başladı. Sendika referandum öncesinde Çalışma Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı bürokratlarının da katkısıyla oluşturdukları taslak çalışma üzerinden hareket etmeye karar verdi. Memur-Senin çalışması aynı zamanda bürokrasinin de olurunu aldığı için Meclise sunulacak tasarı taslağının ana omurgasını oluşturacağı düşünülüyor.

4 başlık belirlendi

Memurun kaderini belirleyecek çalışmalar 4 ana başlık altında toplandı. Başlıklar arasında, doğrudan zammı belirleyeceği için, hakem kurulunun oluşumu kritik önem taşıyor. Diğer başlıklar da toplu sözleşme düzeneği, ESKnın yapısı ve ombudsmanlık olarak belirlendi. Sendika, çalışmayı bugün tamamlayarak siyasilere sunacak.
Sendika en az 3 üyelik istiyor

İşte memurun üzerinde çalıştığı değişiklikler:
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu: 5 kişilik Uzlaştırma Kurulunun yerine, kararları bağlayıcı olan Hakem Kurulu oluşturulacak. Kurul üyelerinin memur sendikası konfederasyonları, yargı, Çalışma Bakanlığı, YÖK ve Devlet Personel Başkanlığından oluşması üzerinde ön mutabakata varıldı. Üye sayısının 9 olarak belirlenmesi benimsendi. Sendikaların Kurula en az 3 üyeyle girmesi isteniyor.

Toplu Sözleşme düzeneği: Memur ilk kez hükümetle toplu görüşme yerine toplu sözleşme yapabilecek. Dolayısıyla sözleşme maddelerinin yürürlükte aynen uygulanmasını sağlayacak yasa metni belirlenecek. Sistemden emeklilerin de yararlanmasını sağlayacak şekilde yasa metni açıkça ortaya konulacak.
Ekonomik ve Sosyal Konsey: ESKnın, kararları bağlayıcı olması yerine yine istişari kurul olması amaçlanmakla birlikte Kurulun toplantıların sonunda hükümete tavsiye niteliğinde sonuç bildirgesi yazması benimsendi. Yasaya bu amacı karşılayacak metin yazılacak.

Ombudsmanlık: İlk defa sisteme girecek bu kamu denetçiliği sistemiyle memurların haklarının arttırılması hedeflendi.

bugün

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.