banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

MEKSA, kızların okulunu elinden almış

Haydi Kızlar Okula ama sınıf yok!..

Şanlıurfa’da bütün okul duvarlarına yazılan, programlar düzenlenen “Haydi Kızlar Okula” sloganı, ŞUTSO bünyesinde, kurulan MEKSA Vakfının sınıfları vakıf adına kiralamasına takıldı.

Kızların eğitiminin engellendiği bilgisi bize geldiğinde araştırmak istedik.

 

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Kız Lisesi müdürü konuşmam diyor. MEKSA Vakfı Şanlıurfa Proje Başkanı Didem Demirkol yurt dışında. Okul aile birliği başkanı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Vali Nuri Okutan’a çeşitli kez sorunu ilettik diyor. Şanlıurfa İl Genel Meclis Başkanı, haberim yok diyor. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Vakıf tamamen bize ait değil ama Mart’ta yeni binamıza taşınacağız diyor. Fıkralara konu olacak “Haydi Kızlar Okula”nın hazin bir hikayesi…

 

Konu şu: Şanlıurfa kız lisesi üç katlı bir binadan oluşuyor. 10 yıldır İsveç desteği ile ŞUTSO bünyesinde kurulan Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Vakfı, binanın bir katında 4 dersliği kiralıyor. Vakıf her yıl kirasını yeniliyor.

 

Şu an okulda 15 derslikte 1250 kız öğrenci eğitim görüyor. Derslik sıkıntısı yüzünden okul kütüphanesi, bilgisayar odası ve okul idare odası sınıfa dönüştürülmüş. Bu da derslik sorunu sıkıntısını gideremediği için yeni yılda öğrenci alımına sınırlama getirilmiş.

 

Buna rağmen bu yıl aynı derslikler bir kez daha kira yenileme karşılığında MEKSA vakfının kiralandı. MEKSA’nın kiraladığı kattaki 4 derslikler eğer Kız lisesine iade edilirse Sabah ve Öğle olmak üzere 40 öğrenciden 320 öğrenci eğitim görebilecek. Ama bu soruna ne Milli Eğitim Müdürlüğü bir çözüm bulmuş ne de “okuyan ve okutan!” eski vali Nuri Okutan çözmüş. Olan da eğitim için derslik bulamayan kızlara oluyor.

 

OKUL MÜDÜRÜ “AÇIKLAMA YAPAMAM”

Konu ile ilgili olarak aradığımız okul müdürü Müslüm Karabulut, “benim bu konuda konuşma ve açıklama yapma yetkim yok. Size herhangi bir açıklama yapamayacağım” dedi.

 

OKUL AİLE BİRLİĞİ, SORUNU VALİ OKUTAN’A İLETTİK”

Okul aile birliği başkanı Bubi Cengiz’de; “Bu sorunla ilgili çeşitle kez Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik makamına müracaatta bulunduk. Ancak bir sonuç alamadık. En son eski valimiz Nuri Okutan bize: ‘Şu an yapılan Ticaret ve Sanayi binası haziranda bitecek. Biz de o zaman bu MEKSA vakfını oraya taşıyabiliriz’ demişti. Ama o da gitti. Yeni valimiz Celalettin Güvenç’e sorunu ilettik. Çözülmesini dört gözle bekliyoruz” dedi.

Şu an eğitim görülen kız lisesinin binasının eski olduğunu, yeni yer talepleri olduğunu belirten Cengiz; “ Ayrıca burası bize dar geliyor. Yeni yer talebimiz de oldu. Ondan da bir sonuç alamadık” dedi.

 

İL MECLİS BAŞKANIYAVUZ; “BU KONUDA BİLGİM YOK”

Şanlıurfa İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Yavuz ise; “bu konuda detaylı bilgi sahibi değilim. Eğer sorunun tam olarak neden kaynaklandığı konusunda bize detaylı bir rapor sunulursa, biz de valilik nezdinde sorunun çözülmesi için gerekli girişimlerde bulunuruz” dedi.

 

ŞUTSO, MART’I BEKLE TAŞINACAĞIZ

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin ise; bu MEKSA Vakfı tamamı bize ait değil. % 75 bizim, %25 Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarları odasının. Biz de bu sorunun çözümü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yeni bina yapıyoruz. Tahminime göre Şubat ve ya Mart’ta binamızın inşaatı biter, biz de MEKSA Vakfını oraya taşırız” dedi.

 

FARUK ÇELİK EL ATACAKMI?

10 yıldır bu sorunu çözemeyen Şanlıurfalı bürokratlar ve idareciler, duymadım, görmedim, bilmiyorum havasındayken, Şanlıurfa’nın Bakanı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bu sorunu görüp görmeyeceği merakla bekleniyor.

 

Bilindiği gibi Türkiye genelinde 5 kız lisesi var. Bunlardan biri de Şanlıurfa Kız Lisesidir.

MEKSA Vakfının da İsveç desteği ile 10 yıl önce kurulduğu ve şuanda desteğini çektiği iddia edildi.

Haber: Mehmet Guli ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.