banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Bıcak Kesmetaş köyleri

MEB'e Üç Konuda Yeni, Bir Konuda Son Uyarı

Konuyla ilgili Özgür Eğitim Sen Şanlıurfa İl Temsilci yardımcısı Vehbi Uzundağ İmzasıyla yayınlanan basın açıklamasında Okul Servislerinden, Kitap dağıtımına ve Okul formalarında yaşanan belirsizlikten yakındı.

İl Milli eğitim Müdürlüğüne Son Uyarısı Ceylanpınar Anadolu Lisesi öğrenci pansiyonu hakkında açıklamalarının  ciddiye alınmadığını Her tarafı sorunlu olan bu pansiyonun okul idaresine ve öğrencilere yaşatacağı sıkıntılar konusunda bir daha uyarıda bulunduklarını açıkladı.

İŞTE O AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Özgür Eğitim Sen olarak, ilimizde üç konuda yaşanan sorunlara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini düşünüyoruz.
Sorun yaşanan konular sırası ile şunlardır:
1.    Okul Servisleri Konusunda Yaşanan Kontrolsüzlük
Gözlemlediğimiz kadarı ile okul servis taşımacılığı yapan firmalar “okul servis araçları
hizmet yönetmeliğinin” en temel maddelerini bile ihmal etmekteler.
Bu temel maddeler Madde-4:Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde yansıtıcı bir kuşak bulundurulmalıdır.
Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır.
Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır.
Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır
Madde-5:Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere rehber personel bulundurulmalıdır.
Ama maalesef ilimizde birçok servis aracının üzerinde sadece firma ismi ve servis numarası bulunmaktadır.
Servislerde yardımcı personel bulunmamakta, emniyet kemerleri varsa da öğrencilere taktırılmamaktadır.
Servislerde yüksek sesle öğrencilere uygun olmayan şarkılar, türküler çaldırılmaktadır. Servise fazladan öğrenci alındığı için koltuklar fazlası ile dolu halde ve bazı öğrencilerde ayakta olduğu halde servis taşımacılığı yapılmaktadır.
Şahit olduğumuz dehşet verici görüntü ise Bazı servisler 1 ve 2. sınıfta okuyan öğrencileri yolun karşı tarafında indirmekte ve trafiğin yoğun olduğu caddelerde öğrencileri yalnız başlarına karşıdan karşıya geçmek zorunda bırakmaktadırlar. Bazen deservis aracının kapısı açık, öğrenci kapı dibinde duruyor iken servis araçları hareket etmektedir.
Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı okul servis araçlarının acilen ve sık sık denetimden geçirilmesi sağlanmalıdır.
2.    Öğrenci Kitapların Dağıtımında Yaşanan Suiistimaller Ve İhmaller
İlimizde birkaç yıldır öğrenci kitaplarının poşetli bir şekilde öğrencilere zamanında teslim edilmesinde sorunlar yaşanmaktadır.
Bazı ilçelerimiz ise işi iyice çığırından çıkarmaktadır. Örneğin Bozova ve Hilvan’da okulların açıldığı gün kitaplar hala birçok okulda koli halinde üst üste yığılı bir halde beklemekteydi.
İl merkezinde de işlerin çok düzenli olmayan ve suiistimale açık şekilde yürütüldüğünü gözlemledik.
Kitaplar okullara koliler halinde teslim edilmekte. Okullara kendilerine verilecek cüzi bir para karşılığı kitapları poşetlemeleri istenmekte, kabul edenlere bir miktar para verilmekte(100 lira, 150 lira gibi) kabul etmeyen kişilerin okullarına ise kitapları poşetlemek üzere değişik değişik kişiler gönderilmekteydi.
Bir okulda şahit olduğumuz sahnede, bir milli eğitim personeli kendi ailesi ile birlikte bir okulun kitaplarını poşetlemekteydi. Bu sahnelerin gelecek sene yaşanmasını istemiyoruz.
Bu şekildeki bir kitap dağıtım iş ve işlemi suiistimallere ve ihmallere kapı açmaktadır.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünden talebimiz gelecek sene kitap dağıtım işini düzgün bir şekilde ihaleetmeleri ve suiistimal ve ihmallere karşı kitap dağıtım işini sıkı bir şekilde yönlendirip,denetlemesidir.
3.    Okullarda Öğrenci Formalarının Belirlenmesinde Yaşanan Belirsizlik
Okullarda öğrencilerin okulda giyeceği kıyafeti belirleme konusunda belirsizlik ve keyfilikler yaşanmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı kıyafet belirleme kararını velilerin çoğunluğunun kararına bırakmış olmasına rağmen, bazı okullar veli kararına başvurmadan öğrencilerin serbest kıyafetle okula devamına veya üniforma giymesine karar vermektedir.
Bu konuda okullarda nasıl bir prosedür yürütüleceği konusunda Milli Eğitim Müdürlüğünü aktif olmaya davet ediyoruz.
Gelelim son uyarımıza, daha önce Özgür Eğitim Sen olarak bazı okulların sorunlarına dikkat çeken iki basın açıklaması yapmıştık.
Bu basın açıklamalarında konu ettiğimiz okulların sorunları olduğu gibi yerinde durmaktadır.
Özellikle “Vicdanı olan bu pansiyonu faaliyete sokmaz” diyerek özel vurgu yaptığımız Ceylanpınar Anadolu Lisesi öğrenci pansiyonu hakkında uyarılarımızın ciddiye alınmadığını üzülerek gördük.
Maalesef O pansiyon, okul idaresinin itirazına rağmen okula teslim edilmiş. Okul idaresi de O pansiyonu öğrencilerin hizmetine sokmak için kalorifer ve su tesisat sistemi başta olmak üzere eksiğini gediğini düzeltmeye çalışmaktadır.
Her tarafı sorunlu olan bu pansiyonun okul idaresine ve öğrencilere yaşatacağı sıkıntılar konusunda bir daha uyarıda bulunuyoruz.
Daha öğrenciler taşınmamışken o pansiyonun faaliyete sokulmaması için girişimlerde bulunulmasını talep ediyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.