banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

MAZLUM DER: Saldırılar kaygı verici

 MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi yazılı olarak yayımladığı basın açıklamasında son günlerde Diyarbakır’da gündeme gelen Kürtçe eğitim gerginliğine değinerek,  okullara yapılan saldırıların kaygı verici olduğunu söyledi.

Anadilde eğitim vermek üzere açılan okulların mühürlenmesinin ardından ortaya çıkan tepkilerin yer yer şiddete dönüşmesinin ve farklı şehirlerinde devlet okullarına taş ve molotof kokteyli ile saldırılar düzenlenmesinin kaygı verici olduğu belirtilen açıklamada, çıkan yangınlar sebebiyle okulların kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.

Başta Tevhid-i Tedrisat Kanunu olmak üzere kamu erkinin okulları kapatmaya gerekçe gösterdiği anayasanın 42. Maddesinin Allah’ın Rûm Suresi 22. Ayetinde geçen “renklerin ve dillerin farklılığının birer ayet olduğu” ilahi hatırlatmasıyla çeliştiği belirtilen açıklamada, devletin bu tavrıyla sergilediği tutumun en temel insan hakları ilkelerine aykırı olduğu belirtildi.

Açıklamada devamla; “Bu yasa her türlü ırk ayrımcılığının ortadan kaldırılmasına ilişkin uluslararası sözleşmesinin 5. maddesi ve devam eden hükümleri ile düzenlenen eşit eğitim hakkının ortadan kaldırılmak gibi bir hukuksuzluğu taşıdığından bir an önce değiştirilmesi gerekmektedir. Bir kere daha görülüyor ki bir darbe ürünü olan 82 anayasası birçok maddesi ile hak ve özgürlüklerin önünde engel olarak durmaktadır. Hükümet, başta anadilde eğitim olmak üzere eğitimin özgürleşmesinin önünde duran engelleri kaldırmalı, kamuoyuna verdiği demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü anayasa sözünü zaman geçirmeden yerine getirmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

MAZLUMDER  olarak; okulların mühürlenmesine gösterilen tepkinin başka okullara saldırma şeklinde zuhur etmesini tehlikeli buldukları ve bu durumu esefle kınadıkları belirtilen açıklamada,  “Hak talebinin böylesi kör şiddet içeren eylemler eliyle sabote edilmesinin hiçbir meşruiyeti olmadığını düşünüyor, böylesi eylemlerin bir daha tekrarlanmaması hususunda herkesin sorumlu ve dikkatli davranması çağrısında bulunuyoruz.” ifadeleri kullanıldı. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.