banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

Mavi Marmara'yı 26 Aralık Pazar Günü On Binler Karşılayacak

Mavi Marmara’yı 26 Aralık Pazar Günü On Binler Karşılayacak

 

Mavi Marmara gemisini İstanbul’da on binler karşılayacak. Sivil toplum kuruluşları gemiye yakışan bir karşılama yapmak için kolları sıvadı.

Karşılama öncesi bir basın toplantısı düzenleyen STK temsilcileri ve yabancı aktivistler, onbinlerce insanı 26 Aralık Pazar günü Sarayburnuna beklediklerini söylediler.

31 Mayıs 2010 tarihinde Gazzeye insani yardım malzemesi götürürken İsrail saldırısına maruz kalan Mavi Marmara gemisi İstanbula geri dönüyor. Mavi Marmara gemisine yakışan karşılama töreni düzenlemek isteyen sivil toplum kuruluşları ve yabancı aktivistler bir basın toplantısı düzenlediler.

İHH İnsani Yardım vakfının Fatihteki merkezinde düzenlenen toplantıya MAZLUMDER, ÖZGÜRDER, İDSB, Birlik Vakfı, TGTV ile İngiltere, Lübnan, İspanya ve Kanadadaki STKların temsilcisi aktivistler katıldı.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım karşılama töreni hakkında bilgi verdi. Yıldırım, şehit aileleri ve aktivistlerin Çanakkaleden gemiye binip Mavi Marmara ile geleceklerini söylerken, O gemiye binenler 9 saat boyunca bizim yaşadıklarımızı yaşayacaklar ve belki de o anı hissedecekler dedi.

Mavi Marmara gemisinin artık bir özgürlük sembolü olduğunu belirten Yıldırım Bu gemi bir vicdan hareketiydi ve şu anda bir özgürlük sembolü oldu. Mavi Marmara ile birlikte zafer ve üzüntüyü bir arada yaşadık. Üzüntümüz var, çünkü 9 kardeşimizi şehit verdik. Zaferimiz var, çünkü bir korku imparatorluğu parçalanıyor. İnsanlık kazandı. Onun için Pazar günü yapacağımız bu karşılama biraz da 27 Aralıkta İsrailin Gazzeye yaptığı saldırının yıldönümünün protestosu anlamında da değerlendirilecektir. Pazar günü bütün insanlarımızı bekliyoruz.  Bizi yalnız bırakmamalarını temenni ediyoruz dedi.

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir ise Mavi Marmaraya yakışan bir karşılama yapmak için herkesi Pazar günü Sarayburnuna beklediklerini söyledi.

ÖZGÜRDER Başkanı Rıdvan Kaya, Siyonist İsrail, bu davanın sahipsiz olmadığını görmeli. Hepimiz bu davaya sahip çıkmalıyız. Sarayburnunda öyle bir kalabalık toplamalıyız ki İsrail bundan sonra böyle saldırılara cesaret etmesin şeklinde konuştu.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları IDSB Türkiye temsilcisi Avukat Ali Kurt ise konuşmasında  Bir avuç sivil aktivistin uluslar arası hegemonyayı temsil eden güçlere karşı nasıl üstün geldiğini görmüş olduk dedi.

İnsan ve Medeniyet Hareketini temsilen katılan Yusuf Öcalan da Mavi Marmara olayı insanlık vicdanının silahlardan daha tesirli olduğunu bize gösterdi diye konuştu.

İngiltereden Kevın Ovenden, İspanyadan Manuel Tapial, Kanadadan Kevın Neish, Lübnandan Nabil Hallak ve Belçikadan Fatima el Moutabiti ise konuşmalarında Yabancı ülkelerden gelmek isteyip de gelemeyen birçok insan var. Ama Türkiye halkının bu karşılamaya gelme imkânı var. Herkesi Sarayburnuna bekliyoruz dediler.

KARŞILAMA İLE İLGİLİ AYRINTILAR

Toplantıda bütün sivil toplum kuruluşları adına yapılan ortak basın açıklaması şu şekilde:

BM İnsan Hakları Konseyinin 31 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen Mavi Marmara saldırısı ile ilgili onayladığı raporu ile Goldstone Raporunun teyit ettiği ve Birleşmiş Milletler ilgili kuruluşlarının da beyan ettiği üzere, Gazzede insani bir kriz vardır ve Gazzedeki abluka uygulaması kanunsuz ve hukuk açısından sürdürülemez bir uygulamadır.

Dünyanın ortak vicdanı adına ambargo altındaki Gazzeye insani yardım için giden insani yardım filosuna 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda İsrail askerlerince saldırı gerçekleşmişti. 9 kişinin hayatını kaybettiği 50den fazla insani yardım gönüllüsünün yaralandığı saldırı sonrasında İsrail gemilere el koymuştu. Birleşmiş Milletler tarafından da raporla teyit edildiği üzere saldırı sırasında ve sonrasında kasten adam öldürmek, işkence ya da insanlık dışı muamele etmek, kasten azap vermek veya beden bütünlüğünü veya insan sağlığını vahim şekilde ihlal etmek; keyfî tutuklama ve gözaltı, ifade hürriyetinin kısıtlanması, malların gasp edilmesi ve benzeri ağır suçlar işlendiği tespit edilmiş, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlal edilmiştir.

T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından diğer gemilerle Mavi Marmara Türkiyeye getirildiğinde öncelikle yargısal inceleme ve işlemler gerçekleştirilmiş ve daha sonra İHHya teslim edilmiştir. Mavi Marmaranın da saldırının izlerini kaybetmeyecek şekilde orjinal hali korunarak tamiri yaptırılmıştır.

İHH İnsani Yardım Vakfı, yaklaşık 1500 masum sivil insanın ölümü ve binlercesinin yaralanması ile sonuçlanan Dökme Kurşun Operasyonunun yıldönümünde onları ve Mavi Marmarada şehit olanların anılacağı İstanbulda Mavi Marmarayı karşılama töreni düzenlemektedir.

Türkiyeden ve dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı aydın, sivil toplum kuruluş temsilcileri, aktivistler, sanatçılar, milletvekilleri, medya mensuplarının yoğun katılımları ile gerçekleşecek olan tören 26 Aralık 2010 tarihinde, Mavi Marmaranın yola çıkış noktası olan İstanbul Sarayburnuna gelişi şeklinde saat 13:00de yapılacaktır.

Çanakkalede bulunan Mavi Marmara gemisine şehit ailelileri, yaralılar, yerli ve yabancı filo katılımcıları ile medya mensupları buradan binecekler ve gemi Çanakkaleden yolcuları ile hareket edecek. Sarayburnuna yaklaştıkları sırada çok sayıda tekne ile karşılanacak olan Mavi Marmara sirenler eşliğinde limana yanaşacaktır. Sarayburnunda düzenlenen programda İHH dâhil 6 filo organizatör kuruluş temsilcileri, yabancı misafirlerden bazıları, şehit aileleri adına Ahmet Doğan, konuşmalar yapacaklar. Sanatçılar Ömer Karaoğlu, Mikail, Grup Özlem, Grup Yürüyüş, Grup Genç Mavi Marmara için yazılmış ezgilerin de aralarında bulunduğu eserlerini seslendirecekler. Türkiyenin her tarafından otobüsler tutarak karşılama için binlerce insanın gelmesi bekleniyor. Programda yapılacak canlı yayını çok sayıda ulusal ve uluslararası televizyon ve radyonun seyircilerine aktaracaklar.       

Bu vesile ile İsrailin hem Özgürlük Filosuna ve hem de Gazzeye düzenlediği vahşi saldırılarına dikkat çekilecek, Gazzeye uygulanan ambargonun ve saldırıların son bulması için dünyaya tekrar seslenilecektir. Tüm halkımızı, yeryüzünün tüm ezilenlerinin ve mağdurlarının sembolü haline gelmiş olan Mavi Marmara gemisinin dönüşünde onların yaşama umudunu güçlü kılmak adına aramızda görmekten memnuniyet duyacağız. Adalet ve barışın hâkim olduğu bir dünya dileğimizle…

 Haksöz haber

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.