banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

'Madenlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma sona ermelidir'

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, yeraltı kaynaklarına ilişkin, Türkiye çıkarları temelinde yerli sanayiyi destekleyen, akılcı, halktan emekten yana bir madencilik politikasının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Madencilikle ilgili yanlış politikalar sürdürüldüğünü savunan Tatar, bugüne kadar meydana gelen Soma, Ermenek, Zonguldak, Şırnak,  Amasra, Afşin ve Elbistan gibi çok sayıda maden işçisinin yaşamını yitirdiği maden kazalarına rağmen işçi sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli adımların halen atılamamış olduğunu belirtti.

Özelleştirme, taşeronlaştırma politikalarının terk edilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, “Madenler konusunda bilime ve tekniğe gerekli önem verilmeden, her koşulda işin sürekliliğini ve işvereni önceleyen iş sağlığı ve güvenliği yerine çalışanı merkezine alan işçi sağlığı ve işçi güvenliği anlayışı yerleştirilmeden, sözde değil özde denetimler yapılmadan bu facialar sona erdirilmeyecektir. Bugün, ülkemizde ruhsatlı ancak riskli yüzlerce maden işletmesi ve en ilkel yöntemlerle madenciliğin yapıldığı sayısız kaçak maden işletmesinin bulunduğu bilinmektedir. Eğer riskli ve kaçak işletmelerde üretim hemen durdurulmaz ise yaşanan maden kazalarını önlemek mümkün değildir.” diye belirtti.

Türkiye’de ulusal bir madencilik politikasının oluşturulması gerektiğine işaret eden Tatar, “Yenilenemez doğal kaynağımız olan madenlerimizin, çevresel değerlerimizi de gözeterek en verimli biçimde işlenerek, yüksek katma değer yaratacak şekilde son ürünlere dönüştürülmesinin sağlanması ve ülkenin gelişmesinde, toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin katkılarının arttırılması yaklaşımımızı savunmaya yer altı kaynaklarımızın gerçek sahibinin halkımız olduğunun bilinciyle devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Madencilerin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü‘nü de kutlayan Tatar, madenlerde yaşamını yitirenlere de Allah’tan rahmet diledi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.