banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Maden ocağının sahibi açıklama yaptı!

Şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiği Soma Maden Ocağı'nın sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, maden ocağındaki faciayla ilgili, Eynez Karanlıkdere mevkisindeki işletme binasında basın toplantısı yapıyor...

 Alp Gürkan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

Olayın yaşandığı andan itibaren tüm imkanlarımızı seferber ettik.  Madencilik hayatımda en önem verdiğim şey elde ettiğim gelirlerimin tümünü maden işletmeciliğinde en ileri teknoljiyi kullanmaya ve işçilerin güvenliğine harcadım.

Arkadaşlarım elim kazanın olduğu maden ve diğer madenlerdeki çalışmaları son derece dikkatli bir şekilde sürdürüyorlardı. salı günü işletmeden gelen habere inanamadım. Trafo patlaması diyorlardı... 40 seneyi aşkın bir süredir madenlerde uğraşmış bir olarak trafo patlaması gibi bir durumun olduğuna inanamadım. Hemen bölgeye intikal ettim ve arkadaşlarımla tüm süreci kordine ettim.

İçim yanıyor, beni tanıyanlar çok iyi bilir. Sağlığım el vermediği için bu toplantıyı 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum ancak kamuoyunda oluşan tepkiden ötürü sağlığımı bir kenara bırakarak bugün bu toplantıyı yaptım.

Niçin bu kadar büyük bir kaza olduğunu arkadaşlarım sizlere anlatacak...

Soma Maden İşletmeleri yetkileleri olayın neden gerçekleştiğini anlatıyor:

13 Mayıs günü meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin çogunu tanıyorum ve çok büyük bir acı içerisindeyim. Madenimizde toplam 2 bin 941 çalışanımız var.

Kaza 140 kotunda meydana gelmiş bir kaza. Burada tespit edilemeyen bir kızışma meydana geldi. Ocakta aşırı bir hava akımı olduğu için kızışma sonrası bir göçme meydana gelmiş. Bu göçükte düşen korlar aşırı hızlı hava akımı ile büyük bir yangına yol açtı. Trafoda yangın çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Trafolarımız sağlam bir şekilde duruyor. Zaten trafoyla kazanın meydana geldiği yer arasında 400 metre var.

Toplam madenimize giren çalışan sayımız 787 kişidir. Bu arkadaşlarımız madene kart basarak giriyorlar.

Yangın sonrasında gazın çalışanlara 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını tahmin ediyoruz. Oksijen maskeleri alanlarda mevcut.

Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi 1 metreye düştü. Biz kazanın tam olarak nasıl kaynaklandığını bilmiyoruz araştırmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok. 20 yıldır böyle bir olay görmedik.

İçeride maksimum 18 kişi var! Kaza anında 787 işçimizin tamamı yer altındaydı. Bunlardan 363 arkadaşımızı bizzat benimde içinde olduğu ekip tarafından servislere bindirilerek evlerine gönderildi. 284 işçimiz hayatını kaybetti. 122 yaralı arkadaşımız var.

Kemal Yıldız diye bir işçimiz yok. Cemal Yıldız diye bir arkadaşımız var kendiside 19 yaşındadır. Bahsedildiği gibi 15 yaşında değildir. Madenimizde bir tane yabancı uyruklu bir tane 18 yaşın altında, bir tane de taşeron işçi bulamazsınız.

Ocakta temiz hava verirsiniz bütün ocağı süpürür pis hava dışarı çıkar. Olayda hiçbir ihmalimiz yok.

Ocakta sensörlerimiz var. Herhangi sıkıntı durumunda mühendislere bilgi veriliyor. Biz kurtarma ekibi olarak önce yangına müdahale ettik. Duman çok yoğun olduğu için ikiye bölündük. Temiz hava vererek içeride olan arkadaşlarımızı kurtarmaya çalıştık..." Kaynak: Haber7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.