banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Urfa Balıklıgöl Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Lojistik merkeziyle ilgili Urfa Valiliğinden açıklama


Bilindiği gibi, iletişim ve ulaşım teknolojisinde yaşanan gelişme ve ulusal ekonomilerin dışa açılmasıyla birlikte yaşanan küreselleşme süreci, ülkeler ve bölgeler arasında artan bir rekabeti gündeme getirmiştir. Adeta “küresel bir köy” konumuna gelen dünyada, mal ve hizmetleri kaliteli ve zamanında üreten ve pazarlara en uygun maliyetlerle ulaştıran ülkeler ve bölgeler bir adım öne çıkmaktadır. Küresel rekabet açısından en önemli maliyet kalemlerinden biri lojistik maliyetleridir. Bu nedenle, son yıllarda “lojistik” önemli bir sektör olarak gündeme gelmeye başlamıştır.
“Üretim ve tüketim noktaları arasındaki mal ve hizmet ile ilgili bilgilerin iki yönlü akışının yönetimi” olarak tanımlanan Lojistik; taşımacılık, depolama, gümrükleme, paketleme ve katma değerli işlemler, muayene/gözetim, sigorta, sipariş ve envanter yönetimi gibi çok sayıda alanı ilgilendirmekte ve bu alanlarla ilgili faaliyetleri içinde barındırmaktadır.
Tarihi 12.500 yıl öncesine dayanan, “Bereketli Hilal” olarak adlandırılan Yukarı Mezopotamya’nın verimli toprakları üzerinde yer alan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa, günümüzde de jeostratejik konumu nedeniyle birçok ticaret yolunun kavşak noktasında yer almaktadır. GAP’ın başkenti olan Şanlıurfa; geniş sulanabilir arazi varlığı nedeniyle, tarım ve tarıma dayalı sanayi açısından önemli bir potansiyele sahiptir.
Genç nüfus varlığı ve yeni teşvik sisteminde 6. Bölgede yer alarak sanayileşme yolunda önemli bir fırsat yakalayan Şanlıurfa’da üretilen ürünlerin en kısa sürede ve en rekabetçi fiyatlarla pazarlara ulaştırılması son derece önemlidir. Bu nedenle, Şanlıurfa’da bir lojistik merkez kurulmasının faydalı olacağı değerlendirilmiştir.
Lojistik merkezler; farklı taşıma türlerinin (demiryolu, karayolu, denizyolu ve havayolu) kesiştiği noktalarda ve kent merkezlerinin dışında ama yakınında kurularak hem taşıma türleri arasındaki dengenin sağlanmasında, hem kentsel lojistiğin önemli bir sorunu olan trafik sıkışıklığının ve enerji tüketiminin önlenmesinde, hem de kentsel yaşam kalitesinin artırılmasında etkili olan lojistik düğüm noktalarıdır. Lojistik merkezler; lojistik faaliyetlerin kentlere olan olumsuz etkilerini azaltmanın yanı sıra, lojistik sektörünün ve firmaların ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet edebilmesini sağlamak, bölgesel ve uluslararası ticaret ve ekonominin gelişmesine katkıda bulunmak ve yeni istihdam alanları oluşturmak amacıyla kamu, özel sektör veya ortaklaşa kurulan, içerisinde lojistikle ilgili tüm faaliyetlerin gerçekleştirildiği ve imar planlarında tanımlanmış alanlardır.
Şanlıurfa Valiliğinin koordinasyonuyla, Karacadağ Kalkınma Ajansı, ŞUTSO ve Şanlıurfa OSB Müdürlüğü işbirliğiyle 2011 yılında Lojistik ile ilgili bir fizibilite çalışması yapılmıştır. Yaptırılan bu çalışmayla; Şanlıurfa’nın lojistik potansiyelinin ortaya konulması, Şanlıurfa’da bir lojistik merkez (kara limanı) kurulması ile ilgili fizibilite yapılması, alternatif yerlerin belirlenmesi ve lojistik strateji belgesinin hazırlanması amaçlanmıştır.
Çalışma, Mart 2012 tarihinde tamamlanmış ve hazırlanan rapor; Valiliğimizce Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlara gönderilmiş; Ajansımız ve Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisinin internet sitelerinde yayınlanmıştır. Söz konusu rapora, şu linkten ulaşılabilir.
http://www.karacadag.org.tr/ContentDownload/Şanlıurfa%20Lojistik%20Fizibilite%20Raporu.pdf
Ayrıca, Valiliğimiz tarafından 2012 yılında TCDD Adana Bölge Müdürü Şanlıurfa'ya davet edilerek, yerinde inceleme yaptırılmış ve rapor hakkında kendilerine sunum gerçekleştirilmiştir.
GAP yatırımlarının hızla tamamlanması ve yeni teşvik sisteminin sağladığı avantajlarla, Şanlıurfa kendi başına güçlü büyüme potansiyeline sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde önemli bir bölgesel merkez olma fırsatına sahiptir.

Suriye’ye açılan sınır kapıları, otoban ve bölünmüş karayolları ağı, uluslararası havalimanı yanında, demiryolu altyapısının geliştirilmesi ve lojistik merkezin kurulmasıyla bu fırsatları değerlendirdiği takdirde, Şanlıurfa, gelişme ve kalkınma sürecinde önemli bir ivme kazanmış ve bölgenin cazibe merkezlerinden biri olma konumunu güçlendirmiş olacaktır.
Bu rapor, Şanlıurfa’da lojistik sektörünün geliştirilmesi yolunda atılacak adımlar için önemli bir başvuru dokümanı olarak hazırlanmıştır. Aynı çalışma, Diyarbakır için de 2013 yılında yapılmıştır. Dolayısıyla, lojistik açısından hem Diyarbakır hem de Şanlıurfa'nın önemli potansiyelleri söz konusudur. Şu anda lojistik merkezi yapımı söz konusu olmamakla beraber sadece fizibilite çalışmaları yapılmaktadır. Bu anlamda, her iki il birbirinin rakibi değil, destekçisi konumundadır.
Şuanda Türkiye'de lojistik merkez kurulmasıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'nca Master Plan ve mevzuat çalışması yapılmaktadır. Diyarbakır ve Şanlıurfa için hazırlanan fizibilite raporlarının, bu Master Planda her iki ilimizin de yer almasına katkıda bulunması öngörülmektedir.
Konu ile ilgili gelişmeler Valiliğimiz tarafından yakından takip edilmektedir. Kamuoyuna duyurulur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.