banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Likoğlu; Güven Timleri ile Şanlıurfa daha güvenli oldu

Müdür Mehmet Likoğlu’nun Şanlıurfa’ya atanmasından sonra hayata geçirilen Güven Timleri projesiyle suç oranlarında azalma olduğu görüldü.

GÜVEN TİMLERİ GÜVEN VERİYOR:

2011 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü olan Mehmet Likoğlu, görevine başlar başlamaz ilk olarak masa başında çalışan çok sayıda personeli dışarıda görevlendirdi.11 tane olan resmi ekip sayısını 35'e çıkaran Müdür Likoğlu, daha sonra Güven Timi Projesini hayata geçirdi. Adam öldürme, adam yaralama, darp gibi suçların Urfa’da daha çok işlendiğini tespit eden Likoğlu, hayata geçirdiği ‘Güven Timi’ projesiyle bu gibi suçları kontrol altına aldı. Özellikle Balıklıgöl çevresi gibi kalabalık yerlerde ve merkezi alışveriş yerlerde görev yapan güven timleri, bin bir kılığa girerek vatandaşların güvenliğini sağlıyor.Güven Timlerinin; tebdili kıyafetle kalabalık çarşı ve pazarlarda (kimi zaman seyyar satıcı, kimi zaman belediye işçisi, kimi zaman dilenci görünümünde) görev yapıyor olması halk tarafından da memnuniyetle karşılanıyor.

 

 

HER YERE GİREBİLİYOR: Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Güven timi projesinden sonra Yunus ekiplerini hayata geçirdi. Eğitimlerini Ankara’da gören 40 motosikletten oluşan Yunus ekipleri ara sokaklarda görev yapıyor. Manevra kabiliyeti olan son model motosikletlerle görev yapacak olan Yunus ekiplerinin başına tecrübeli bir Emniyet Amiri görevlendirildi. Özellikle ara sokaklara kaçan motosikletli suçlulara yönelik çalışmalarda daha etkin olan Yunus Polisleri, diğer ekiplerin giremediği yerlere rahatlıkla girecek.

 

 

TDP FAALİYETLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR: Şanlıurfa'nın artık mahalle kavgaları, cinayetlerle değil, turizmle anılan marka bir kent olması için harekete geçen Şanlıurfa Emniyeti, son günlerde başlattığı başarılı projelerle takdir topluyor. Toplum Destekli Polislik faaliyetlerine büyük önem veren Şanlıurfa Emniyeti, polis halk ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor. İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu’da polis ve halk arasında çok ciddi bir dayanışmanın olduğuna vurgu yapıyor. Eğitim çağındaki çocukların ve gençlerin suçlara ve kötü alışkanlıklara karşı korunmasına yönelik başarılı çalışmalar yürüten Toplum Destekli Polisleri, vatandaşlardan olumlu tepkiler alıyor.

 

İşte Toplum Destekli Polislerin hayata geçirdiği projelerden bazıları:

 

- Hayata Dair Bir Adım” Projesi-

 

Özellikle okul çağındaki çocuklar için çeşitli projeler yürüten Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, kenar semtlerdeki okullarda okuyan öğrencileri İstanbul’a götürdü. “Hayata Dair Bir Adım” projesi sayesinde İstanbul’u doyasıya gezme imkânı bulan öğrenciler hayatlarında adeta ilkleri yaşadı.

 

-Memleketimi Tanıyorum Ülkemi Seviyorum Projesi-

 

Memleketimi Tanıyorum, Ülkemi Seviyorum" projesi kapsamında, Suriye sınırındaki olaylardan etkilenen Akçakale ilçesinden 100 ilköğretim öğrencisi Balıklıgöl'ü gezdi.Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nce yürütülen proje kapsamında Toplum Destekli Polislik Şubesi Müdürlüğü ekipleri, öğrencileri otobüslerle kente getirdi.Program çerçevesinde Balıklıgöl'ü ziyaret eden öğrenciler, buradaki tarihi mekanları ve çarşıları gezerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Balıklıgöl'deki Halilürrahman ve Aynzeliha göllerine yem atan öğrencilere, polis memurlarınca tişört dağıtıldı.

 

-Gülümseyen yüzler projesi-

 

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünün başlattığı başarılı çalışmalardan birisi de “Gülümseyen Yüzle” projesidir.Uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda madde bağımlıları ve aileleri başta olmak üzere, toplumu bilgilendirmek ve diğer kurumlarla irtibat kurarak risk gruplarını koruyucu önlemler alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanan proje Devlet Planlama Teşkilatı tarafından kabul edilerek uygulanmaya başladı.  Zaman zaman okulları gezen Toplum Destekli Polisler, öğrencilere uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda seminerleri de veriyor.

 

-Mahalleler Yarışıyor projesi-

 

Mahalleler Yarışıyor projesi kapsamında 17-25 yaş arasındaki 768 gencin katıldığı mahalleler arası futbol turnuvası düzenleniyor. Proje kapsamında turnuvaya katılan (79) gence Meslek Edindirme Kurslarına kayıtları yapıldı ve meslek sahibi olmalarının önü açıldı.Ayrıca turnuvaya katılan gençlerden 100’üne üniversiteye hazırlık kitap seti hediye edildi. Yine üniversiteye hazırlanan 30 gence ücretsiz olarak dershaneye gönderilecek. Bu tür faaliyetler düzenleyen Toplum Destekli Polislik Şubesi Müdürlüğü, gençlerin hem iş sahibi olmasına katkı sağlıyor, hemde okul çağında olan çocukların kötü yollara düşmesini engelliyor.

 

-'Trafikte Yaşayalım Yaşatalım' projesi-

 

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından 'Trafikte Yaşayalım Yaşatalım' projesi kapsamında, bin motosiklet sürücüsüne ücretsiz kask dağıtıldı.'Trafikte Yaşayalım, yaşatalım' projesi kapsamında Şanlıurfa Belediye binasının önüne eğitim çadırı kuruldu. Kask almak için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, 5 dakikalık trafikte temel kurallar eğitiminin ardından ücretsiz kasklarını polislerden aldı.

 

 

SUÇ KORKUSUNUN AZALMASINA KATKI SAĞLIYOR: Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polisliğin suç önlemedeki önemini ise şöyle sıralıyor:

 

“-Suçluluğu kontrol altına almak ve suçu proaktif toplum yoluyla azaltmak bakımından toplum destekli polislik, toplum-polis işbirliğinin geliştirilmesinde ve buna ilişkin mekanizmalar oluşturulmasında önem taşır.

 

-Toplum destekli polislik faaliyetleri çerçevesinde polis, kendi kendine yardım eden ve yaşanılan çevrede olanlara karşı kendiliğinden harekete geçen bir toplumun oluşturulmasında itici güç olarak rol oynar.

 

-Toplum destekli polislik hizmetleri, toplumsal sorunların bütününe odaklanmakta ve sorunların çözümünde itici rol oynamaktadır. Bu da suça neden olan etkenlerin belirlenmesinde ve bu etkenlerin suç oluşumuna etkilerinin azaltılmasında önemli bir toplum-polis işbirliği mekanizmasıdır.

 

-Toplum destekli polislik, polisin, hizmetinde olduğu toplumun temel problemleri ile doğrudan ve aracısız bir ilişki kurarak meşgul olmasına ve toplum-polis ilişkilerinin gelişmesine imkan sağlar.

 

-Toplum destekli polislik, polisin toplumla bütünleşmesini ve toplumsal duyarlılıkları algılamasını temin eder.

 

-Suç önleme faaliyetleri çerçevesinde toplumdan polise bilgi akışının artmasına olanak sağlar ve polisin suçlara yönelik etkinliklerinin daha verimli olmasını temin eder.

 

-Toplum ve polis arasında çift yönlü etkin bir iletişimi sağlayarak suçla mücadeleyi toplumun geneline yaygınlaştırır.

 

-Toplum destekli polislik toplumun her türlü sorunun belirlenerek çözümlenmesi çerçevesinde, suçla mücadeleye ve toplumdaki sorunlara ilişkin ilgili kurum ve kuruluşların harekete geçirilmesine yönelik mekanizmalar sağlar.

 

-Toplumun suçla mücadeleye ilişkin taleplerinin ve beklentilerinin toplum destekli polislik çalışmaları kapsamında belirlenmesi ile suçla mücadeleye toplum odaklı yön verilmesi ve buna yönelik stratejiler geliştirilmesi sağlanabilir.

 

-Suçla mücadele hizmetlerinin toplum odaklı yürütülmesine imkan sağlanır.

 

-Suç korkusunun azalmasına ve toplumda güvenlik olgusunun yaygınlaşmasına olanak sağlar.

 

-Suç mağduriyetlerinin azaltılması ve suç mağdurlarının bilinçlendirilmesine ilişkin suçla mücadele odaklı çalışmalar yapılması için imkanlar sunar.

 

-Polisin, toplumun risk altındaki kesimlerine yönelik stratejiler geliştirmesine ve onları suçtan korumasına yönelik çalışmalar yapabilmesine imkan veren elverişli bir alan sağlar.

 

-Polisin suçla mücadeleye yönelik faaliyetlerinin topluma aktarılmasında ve bunların toplum tarafından benimsenmesi ve desteklenmesinde geri beslenme mekanizması işlevini görür.

Aziz Çiftçi / Olay

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.