banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Kuzey Irak'ta neler oluyor?

Seçimler öncesi Mesut Barzani’ye karşı oluşturulan “Seni başkan yaptırmayacağız” koalisyonunun arkasında İran’ın olduğu ileri sürülüyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bir süredir devam eden maaş krizi siyasi şiddet olaylarına dönüştü. Ekonomik krizi protesto eden Goran hareketi ve PKK'lı göstericiler Mesut Barzani'nin başında bulunduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Keladizi ilçesindeki binasını ateşe verdi. Olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti. Göstericiler Seydisabık ilçesindeki KDP binasına da girmek istedi. Kentteki gerginliğin artması üzerine takviye polis ve peşmerge güçleri ilçeye yönlendirildi. Olayların meydana geldiği bölge Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı polis ve peşmerge güçlerinin kontrolü altında bulunuyor.
ÖCALAN SLOGANLARI

IKBY'deki saldırılar sadece KDP binaları ile sınırlı kalmadı. Halepçe şehrinde sokağa inen göstericiler KDP'nin yanısıra İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komel) binalarına da saldırı düzenledi. Parti binalarına saldıran eylemcilerin bir kısmının saldırı sırasında PKK elebaşısı Abdullah Öcalan lehine slogan attığı duyuldu. PKK'ya yakın derneklerden çıkan grupların şiddet olaylarında ön safta bulunduğu tespit edilirken sosyalist ve laik ideolojideki Goran hareketinin PKK'yla birlikte bu olaylara imza atması dikkat çekti. Şiddet olayları, KYB'nin yönettiği bölgelerde gerçekleşiyor. KDP kontrolündeki başkent Erbil ve Dohuk'ta ise herhangi bir olay yaşanmıyor.

BAŞKANLIK TARTIŞMASI

IKBY seçimleri öncesi Barzani ve bölgedeki islamcı muhalefete karşı oluşturulan şiddet koalisyonun arkasında İran'ın olduğu da iddia ediliyor. Barzani'nin başında olduğu KDP'ye yakın kaynaklar, İran'ın Barzani'den rahatsız olduğunu ve bölgedeki başkanlık sisteminin İran'ın müdahalesiyle tartışmaya açıldığını öne sürüyor.

Şiddetin sorumlusu Goran hareketi

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye ili ve ilçelerinde maaş sorunu ve başkanlık krizini protesto amacıyla gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılanların daha çok bu bölgede güçlü olan Goran Hareketi'ne mensup oldukları belirtiliyor. KDP'den yapılan açıklamada, şiddete başvurulan gösterilerin sorumlusu olarak Goran Hareketi ve lideri Noşirvan Mustafa gösterildi. Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta dolmuş ancak daha sonra alınan kararla 2017'ye kadar uzatılmıştı.

Korkakça ve alçakça

IKBY Başkanı Mesut Barzani, Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili olarak “Korkakça ve alçakça yapılmış bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi.


IKBY Başkanı Mesut Barzani

Ortadoğu ve Türkiye'nin hassas bir süreçten geçtiğine işaret eden Barzani, “Terör saldırısı da tam bu zaman diliminde yapılmıştır. Teröristlerin bu insanlık dışı saldırıdaki amacı, Türkiye'de kaos ortamı oluşturmaktır. Terör saldırısı, Türkiye'deki etnik gruplar arasındaki ayrışmaları derinleştirmeyi, sosyal barışı baltalamayı ve vatandaşları bir birine düşürmeyi hedeflemektedir” değerlendirmesinde bulundu. Barzani, terörizmle mücadele için işbirliğine ve uyumlu çalışmaya ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, “Terör, tüm milletler ve insanlık için bir tehdittir. Bu tehlikeli olguya karşı mücadele bütün tarafların öncelikli hedefi olmalıdır” dedi.

Şiddeti durdurun

Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı Peşmerge komutanları, Süleymaniye ve ilçelerindeki sokak gösteri- lerinin, DAEŞ ile mücadeleye zarar vereceğini belirterek, şiddet içeren eylemlerin durdurulmasını istedi. Parti binalarının hedef alınmasının kabul edilemeyeceği vur- gulanan bildiride, “Halkın medeni haklarına saygı göste- riyoruz. Fakat bazı çetelerin parti ve hükümet binalarına saldırması ve kaos oluşturması kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Eğer göste- riciler, kaos çıkarmaktan vazgeçmezse huzurun sağlan- ması için yapacaklarımız olacaktır. Bu istemediğimiz bir şeydir fakat mecbur kalırsak yapmaktan kaçınmaya- cağız. Demokrasi ve medeni gösteriler bahanesiyle yasaların çiğnenmesine göz yumamayız..”

Parti binaları boşaltıldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), saldırılar nedeniyle Süleymaniye ili ve ilçelerindeki bazı parti binalarını boşaltarak emniyet güçlerine teslim etti. KDP Süleymaniye İli Sözcüsü Faris Nevroli, bu kararı Süleymaniye ve çevresinde zayıf oldukları için değil, daha fazla kanın dökülmesini önlemek ve tansiyonu düşürmek için aldıklarını vurguladı.

KAOS OLUŞTURMA GAYRETİNDELER

Bazı partilerin, göstericileri, KDP'ye saldırmaya teşvik ettiğini ileri süren Nevroli, “Bu kesimler, halkın meşru taleplerini siyasi hesaplarına feda ederek kaos ortamı oluşturma gayretindeler. Sürekli olarak KDP binalarına saldırıyorlar” dedi. KDP Halepçe Şubesi Sorumlusu Bahtiyar Sıdık da Siyasi Büro'nun aldığı karar üzerine Halepçe'deki 10 parti binasını boşalttıklarını ifade etti.

Liderler toplanmalı

Irak'taki İslami Toplum Partisi (Komel) Lideri Ali Bapir, Süleymaniye ilindeki şiddet gösterilerine ilişkin, taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde durumun daha da kötüye gideceğini söyledi.


Irak'taki İslami Toplum Partisi (Komel) Lideri Ali Bapir

Bapir, “Kürdistan bölgesindeki durumun çözüme kavuşması için 5 büyük siyasi partinin liderleri toplanmalıdır. Eğer taraflar bir uzlaşmaya varamazsa durum daha da kötüye gidebilir” dedi. Olayların durması için Barzani'nin parti liderlerini bir araya getirmesi gerektiğini vurgulayan Bapir, Barzani'ye bazı önerilerde bulunduğunu aktardı. Bapir, “Parti binaları ve hükümet kurumları asayiş güçleri tarafından korunmalıdır” ifadelerini kullandı. (Yeni Şafak gazetesi)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.