banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç İstanbul

Bölgede çatışmaların yoğun olduğu yerlerdeki okulların yakılmasına tepkiler sürüyor. Son zamanlarda bölgede yaşanan çatışmalarda PKK’nin okulları hedef almasını değerlendiren Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Eğitimci-Yazar Kenan Çaplık, savaş ortamında dahi dokunulmayan okulların bilerek ve isteyerek yakılmasının bir projenin hayata geçirilmesinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Öğrencilerin eğitimden mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Çaplık, hükümetin ve yerel yöneticilerin, acilen buna bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Çaplık, Cizre’de 104 okulda 43 bin 120 öğrenci ile bin 290 öğretmenin, Silopi’de 68 okulda 39 bin öğrenci ile bin 700 öğretmenin, Sur ilçesinde 3 bin öğrenci ile 400 öğretmenin, Nusaybin ve Dargeçit’te 5 bin öğrenci ve 500’e yakın öğretmenin eğitim sürecinin dışında olduğu bilgisini paylaştı.

Savaşlarda dahi okul, medrese, cami ve hastanelerin dokunulmaz olduğunu söyleyen Çaplık, “Son zamanlarda yaşanan çatışmalardan dolayı okulların yakılmış olması bize gösteriyor ki, bir kez daha bölgemiz büyük bir kaosun içine sürüklenmeye çalışılmaktadır. Çünkü okulların yakıldığı, öğrencilerin eğitim almadığı ve hayatın tamamen durdurulmaya çalışıldığı bir ortamda elbette burada huzurdan, güvenden, emniyetten bahsedemeyiz. Savaş ortamında dahi okullara, medreselere, camilere ve hastanelere dokunulmazken, bu ortamda bunların bilerek ve isteyerek yakılması bir projenin hayata geçirildiğini bize göstermektedir.” dedi.

Bölge insanının ve özellikle Kürtlerin eğitimden mahrum bırakılmaya çalışılmasının bir proje olduğuna vurgu yapan Çaplık, “Kesinlikle bu kabul edilebilir bir şey değildir. Öğrencinin eğitimden bir saat geride kaldığında dahi sorun oluşturduğunu kabul ettiğimiz bir zeminde, günlerce, haftalarca ve hatta okulların yakılarak yıl boyunca öğrencilerin eğitimden mahrum bırakılması, tamamen bu halkın çocuklarına bir düşmanlığın yürütülmekte olduğunu gösteriyor. Okul yakmaların, bu tür saldırıların, öğrencilerin okullardan uzaklaştırılarak eğitim sürecinin dışında tutulması noktasındaki bu gayretlerin kesinlikle karşısındayız. Bunu kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çaplık, devamında şunları söyledi: “Çocukların geleceklerinin karartıldığı bir ortamda, ‘çocuklar niye iyi eğitim almadılar’ şeklindeki bahaneleri seslendirecek olan insanların, her şeyden önce bu hendekleri bu çocukların eğitimlerini engellemeye yönelik kazdıklarını kabul etmelidirler. Hendeğe, kaosa karşı olduğumuz gibi, çocukların bir saat dahi eğitimden uzak durmalarına da karşıyız. Bunun için gerek hükümet, gerekse de yerel yöneticiler tedbir geliştirmelidir. Gerekirse taşımalı bir sistem veya farklı bir sistem geliştirilerek, çocukların eğitimden mahrum bırakılmamaları gerekir.”

Bu çatışmalı ortamın dayatılması ve bilinçli bir şekilde sürdürülmesinde öncelikli olarak çocukların eğitiminin hedef alındığını düşündüğünü belirten Çaplık, “Eğitim camiasının bu derece rencide edilmesi, taarruz altına alınması ve okullar yakılarak çocukların geleceklerinin karartılmasının taraftarı olmadığımızı, bunun karşısında duracağımızı ve sesimizi yükselteceğimizin bilinmesi gerekir.” şeklinde konuştu. (Fatih Akgül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.