banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP ak parti

Kürtçe iletişim fakültesi yolda

 

Birçok ailenin çocukları öğrenmesin diye evlerinin içinde dahi konuşmadığı, Türkçe bilmeyen annelerin cezaevlerindeki çocukları ile konuşturulmadığı, ürünleri satmak için pazara giden Kürdün Kürtçe konuştuğu için evine parasız gittiği günlerden sonra devletin resmi kurumu olan Anadolu Ajansı Kürtçe Haberciliğin Sorunları ve Çözüm önerileri Çalıştayı ile bu konuda sorunların giderilmesi için bir ilke imza attı. Çalıştayda Kürtçe iletişim fakültesi için ilk söz alındı.

 

Kürt olmak Kürtçe konuşmanın suç kabul edildiği Türkiye'yi hatırlamak için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Ülkenin ilk Kürt Bakanı merhum Şerafettin Elçi bu ülkede Kürt var ve ben de onlardan biriyim dediği için 27 ay hapis yattı.

 

Kürt basın tarihine göz attığınızda ise bu yasak ve asimilasyon sınırları aşmış durumda tek parti döneminde çıkarılan kanunla yurt dışında çıkarılan Kürtçe yayınlar ve Kürtçülük propagandası yapan neşriyatlar bile kapatılmıştı. Yasaklara rağmen ayakta durmayı başaran Kürt basını ve Kürt dili Osmanlı döneminde farklı milletlerle gazeteler çıkardı. Buna en iyi örnek Kürtlerin Bosnalılarla birlikte çıkardığı Şark gazetesi.

 

 Kürtçe'nin duayen isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda en büyük sorunlar; standartizasyon, bu işe kafa yoranların kendi kafalarına göre kelime üretmeleri, hamisizlik, patronajsızlık, moda mod çeviriler, olarak sıralandı.

 

Bu sorunların çözümü noktasında kamunun, üniversitelerin STK'ların, muhalif Kürt basının birlikte çalışması ve devletin çıkan gazetelere destek vermesi (ilan) gibi öneriler konuşuldu.

 

KÜRTÇE İLETİŞİM FAKÜLTESİ YOLDA

 

 Kürtçe Haberciliğin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın onur konuğu olan Bülent Arınç konuşmasında iletişim fakültelerinin yetenekli gazeteci yetiştirmediğinden sitem edince Kürdoloji Başkanı Kadri Yıldırım Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe İletişim Fakültesi kurmak için müsaade istedi. Arınç'ın İnşallah diye cevaplandırmasından sonra Yıldırım, gerekli hazırlıkları yapıp YÖK'e sunacaklarını ve Arınç ile görüşeceklerini ifade etti.

 

 Kürtçe'nin bunca yasak ve asimilasyona rağmen bugüne kadar ayakta kalmasını ve hala konuşuluyor olmasını dengbejlik geleneğine ve medreselere dayandıran Kürdoloji Başkanı Profesör Dr. Kadri Yıldırım son oturumda Kürtçe haberciliğinin  ve Kürt dilinin bu güne kadar gelmesinde emeği geçen muhalif basına, bedel ödeyenlere ve mücadele verenlere teşekkür etti.

 

 Yıldırım konuşmasını Said Nursi’nin şu sözleri ile bitirdi: Biz Türkler ve Kürtler toplamımız tam iyi bir adam eder.

 

okkes.koska@haber7.com

twitter.com/OkkesKoska

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.