banner2
Öne Çıkanlar toz Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane ÇATAK tesisleri Japonyadan alacağı borç parayı İHH üzerinden Afganistana gönderecek

Kurbanlıklar otomobil fiyatlarıyla yarışıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile hareketlilik yaşanan Ağrı Hayvan Borsasında satışa çıkarılan bazı hayvanların fiyatları ikinci el otomobil fiyatları ile eş değer durumda.

3 bin TL’den başlayan büyükbaş kurbanlıklar 13 bin TL’ye kadar alıcı bulabilyor. Fiyatlardan satıcılar memnun iken, alıcılar ise kurbanlık fiyatlarının yüksek olduğundan yakınıyor.

“Taban yüksek”

Hayvanların taban fiyatının yüksek olduğunu belirten Abdulkadir Akman,” Buraya getirilen hayvanlardan buzağı 3 bin TL’den alıcı buluyor. Büyükbaş hayvanların fiyatları şu an 11 bin TL’ye kadar çıkmış. Geçen yıla oranla hayvanların çiftleri yaklaşık Bin 500 TL artmış durumda. Alıcılar tabi bu durumdan memnun değil. “ dedi.

“Vatandaş kurbanlık hayvanları batıya götüremedi”

Ağrı’da hayvan piyasasının durgun olduğunu savunan satıcı Mehmet Kızılaslan,” Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın çoğu kurbanlıklarını batı illerine götüremediler. Burada kaldılar. Herkes de buraya hayvanlarını getirince, gayri ihtiyari yoğunluktan biraz durgunluk yaşanıyor satıcılar için. Vatandaş hayvanını batı illerine götürseydi, bu sıralar burada hayvan bulamazdınız. Olaylar nedeni ile vatandaş burada kalınca, bu şekil bir tablo ortaya çıktı. “ şeklinde konuştu.

“Siyasi çekişmelere kurban edildik”

Şu anda borçlu olduklarını, umut bağladıkları Kurban Bayramı  gelmesine rağmen olaylar nedeni ile batı iline kurbanlıklarını götüremediklerini belirten satıcı Yılmaz Kaya, mağdur olduklarını belirtti. Kendilerinin siyasi çekişmelere kurban edildiklerini ve bu durumun bir an önce düzelmesini dilediğini söyledi.

Kendisinin şu anki piyasa durumundan memnun olduğunu kaydeden diğer bir satıcı Mehmet Bahadır ise, elindeki simenta cinsi hayvana 12 bin TL ücret istediğini ifade etti.   Bahadır, bu durumdan alıcıların ise memnun olmadığını, fiyatların yüksekliğinden yakındıklarını ifade etti.

Diğer bir çiftçi Hasan Ulutaş ise şunları söyledi: ” Hayvan fiyatlarında geçen yıla oranla yaklaşık   yüzde 30-35 artış söz konusu. Ağrı Borsasında her keseye göre hayvan var. Küçükbaş hayvanlar 500-600 TL civarında alıcı bulurken, büyükbaş hayvanlar da 13 bin TL’ye kadar alıcı bulmakta. Herkes kendi bütçesine göre hareket ediyor. İnşallah bu yaşanan olaylar  da durulur, biraz rahat nefes alırız. ”

Kurbanlık alan Mehmet Kahraman ise,” Şu anda canlı hayvanların kilosu 15 TL ve üzerindedir. Kendim 7 bin 500 TL’ye kurbanlık aldım. “ şeklinde konuştu.

Et fiyatlarının söylendiği gibi çok yüksek olmadığını anımsatan Salih Alpaslan ise,” Piyasanın geçen yıla göre biraz durgun olduğunu söyleyebilirim. Şimdi tosunlar 5 bin ile 10 bin TL arasında fiyatı değişiyor. Dügeler 3 ile 5 bin 500 TL’den değer buluyor. İnekler ise 2 ile 5 bin TL’den alıcı buluyor. Fiyatlar yüksek deniyor ama, buna katılmıyorum. Fındık 50 TL’ye, fıstık 25 TL’ye satılıyor. Bununla kıyasladığımızda fiyatlar çok mu yüksek sanki. Çiftçilerin her dönemde zarar ettiğini düşünüyorum. “ dedi.

Ağrı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Aktaş,” Şu ana kadar Ağrı’ya bin tona yakın ithal karkas eti getirildi. Türkiye’ye de toplam 30 bin ton karkas eti getirildi. Karkas hayvan Kurban Bayramından önce Ağrı’ya  getirilecekti. Hayvancımız zarar görmesin diye mani olduk. Ama büyük ihtimal bayramdan sonra Ağrı’ya ithal hayvan getirilecek. Bunun da sebebi   vatandaşın hayvanlarının kesim için Et ve Süt Kurumuna getirmemeleridir. Vatandaş kesimleri burada yaparsa, bu ithal hayvanlar Ağrı’ya getirilmezdi. Vatandaşlarımız ithal hayvanların getirilmesini istemiyorlarsa, hayvanlarının kesimi için Et ve Süt Kurumuna getirmeleri gerekiyor. Burada hayvanını kesen vatandaşımıza da 200 TL destek verilmekte. “

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.